Вхід | Реєстрація

До 9 Травня ветеранам підвищили розмір одноразових виплат

До 9 Травня ветеранам підвищили розмір одноразових виплат

Минулого четверга відбулась чергова рада ветеранів, на якій говорили про нерухомість та пенсійне забезпечення.

Цього разу до зали засідань міської ради запросили Кобеляцького державного нотаріуса Юлія Чернявського та заступника начальника Пенсійного фонду Кобеляцького району Валентину Ященко. Першим узяв слово Юлій Чернявський. Він поінформував, яку саме роботу сьогодні виконують нотаріуси. Зокрема, він повідомив, що, у основному, вони працюють на вторинному ринку: перепродаж нерухомості, земельних ділянок, успадкування земельних ділянок, обмін та інші операції. Усі ці дії здійснюються в нотаріальних конторах. За словами Юлія Володимировича, з нового року облік нерухомості відбувається в реєстраційній службі. Паралельно облік здійснюється в державних та приватних нотаріусів. Що стосується цінової політики, то як повідомив Юлій Чернявський, за державну реєстрацію прав на нерухоме майно громадянин повинен сплатити 119 гривень державного мита, 120 гривень за витяг із реєстру нерухомості, плюс сплачує за здійснення пошуку відомостей про зареєстровані речові права, їх обтяження на об’єкт нерухомого майна у Реєстрі, що складає 68 гривень. Як правило, потрібно провести близько чотирьох таких пошуків.

— Тому ціна може коливатися як в більшу, так і в меншу сторону, — каже нотаріус.

Присутні поцікавились, куди надходять гроші, сплачені за реєстрацію прав на нерухоме майно. Юлій Чернявський відповів, що державне мито надходить у державний бюджет, а решта — у Міністерство юстиції в Києві. До місцевих бюджетів не надходить нічого з цих коштів.

— А що потрібно, аби передати свою квартиру в спадщину онуку? — запитала жінка, що сиділа в першому ряду.

— Від вас необхідно принести паспорт, ідентифікаційний код та особисті дані спадкоємця. І з цими документами ви повинні прийти до нотаріуса, — відповів Чернявський.

Наступною до слова запросили Валентину Ященко. Вона поінформувала присутніх про пенсійне забезпечення в 2013 році. За її словами, у основу розміру пенсії та надбавок до неї покладено прожитковий мінімум для осіб, що втратили працездатність. Як правило, пенсії протягом року підвищуються, у зв’язку з ростом указаного показника. Якщо на 1 грудня 2012 року прожитковий мінімум був 884 гривні, то станом на 1 січня 2013 року він становить уже 894 гривні.

Особливу увагу Валентина Олексіївна зосередила на одноразових виплатах ветеранам та інвалідам війни до 9 Травня. За її словами, цього року збільшено щорічну разову грошову допомогу в середньому на десять відсотків. Для прикладу, інвалідам війни І групи передбачається виплатити разову допомогу в розмірі 2415 гривень, інвалідам війни ІІ групи — 2110 гривень, інвалідам війни III групи — 1895 гривень, учасникам бойових дій — 745 гривень, членам сімей померлих та загиблих ветеранів війни — 375 гривень, а учасникам війни — 135 гривень.

Також повідомила, що з 1 травня 2013 року для інвалідів війни ІІ, ІІІ груп та учасників бойових дій у період Великої Вітчизняної війни, яким виповнилося 85 років, пенсія не може бути меншою 2548 гривень. Отже, щомісячна державна адресна допомога до пенсії виплачуватиметься в розмірі, встановленому для інвалідів війни І групи.

Що стосується дітей війни, то з 1 січня 2012 року здійснюється виплата надбавки в розмірі семи відсотків прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність. З 1 січня 2013 року вона становить 62 гривні 58 копійок.

— А діти війни до 9 Травня нічого не отримають? Чи можна сформувати одноразову допомогу з місцевих бюджетів Пенсійного фонду? — поцікавились із зали.

— Одноразові виплати здійснюються Міністерством соціальної політики за кошти Державного бюджету. І ми не маємо права формувати з коштів Пенсійного фонду будь-які інші виплати, окрім пенсій. Адже це буде нецільове використання коштів, — підсумувала Валентина Ященко.

Насамкінець у неї поцікавились, який середній розмір пенсії в районі. Заступник начальника Пенсійного фонду відповіла, що сьогодні  вона становить 1223 гривні.


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
31 березня 2013, 13:20 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації