Вхід | Реєстрація

У Кобеляках помічено багато змій

У Кобеляках помічено багато змій

Останнім часом дуже багато кобелячан звертають увагу на те, що в нашому місті стрімко збільшилась кількість плазунів.

До редакції надійшов лист від Костянтина Булькова, у якому чоловік спробував розповісти, які саме плазуни зустрічаються в Кобеляках і як себе потрібно з ними поводити.

Цитуємо:

«Хотілося б звернути увагу читачів газети «ЕХО» на те, які змії водяться на Ворсклі. Ми з сином гуляємо поблизу річки декілька разів на день, спостерігаючи, як все живе, а не чахне, як в інших забруднених річках України. Якось нам назустріч ішов чоловік і розповів, що в цих місцях дуже багато гадюк. Мовляв, дивіться під ноги. І додав із гордістю, що вбив тільки одну. На моє обурення, що він убив річкового вужа, він не відреагував. Та мені регулярно доводиться чути про те, як героїчно «аборигени» знищують змій, яких зустрічають. Тому хочу пролити світло на їхню безграмотність.

Для прикладу, шахматка, річковий вуж, абсолютно не шкідлива для людини істота. Степова гадюка, якщо її образити, може принести чимало неприємностей, та не вб’є здорову людину.

Вид із Червоної книги, гадюка Нікольського, — небезпечний, та для здорової людини її укус не смертельний. Річковий вуж полює на рибу. Саме з ним дуже часто ми зустрічаємось на пляжах нашого міста. Минулого літа, багато пірнаючи, не раз спостерігав, як шахматка полює під водою. Гадюки регулюють популяризацію гризунів і, узагалі, являються невід’ємною частиною екосистеми. Чому ж тоді нормально, відпочиваючи, убити змію чи залишити після себе купи сміття? Чому мені було нескладно розібратися, які види плазунів живуть у місті, де я поселився, у той час, як «аборигени» не лише не розуміють, що вони знищують природу, а й передають своє неуцтво дітям. Мені незрозуміло, чому не виховується бережливе відношення до природи?»

Ознайомившись із листом, ми вирішили нагадати кобелячанам, як потрібно себе вести при зустрічі з гадюкою. Як правило, конфлікт між змією і людиною виникає з вини самої людини. Змія вкусить тільки з метою самооборони, якщо на неї наступити або застати зненацька. Щоб такого не сталося, треба дотримуватися дуже простих правил. Якщо ви помітили змію, не намагайтеся її впіймати, переслідувати або вбити і вона спокійно сховається. Намагайтеся переміщатися небезшумно — почувши ваші кроки, змія поповзе, а ви навіть не знатимете, що вона була поблизу.

Найбільше в групу ризику потрапляють люди в полі і на болотах, оскільки рілля і покритий мохом ґрунт біля боліт глушать кроки. Змія просто може вас не почути. Збирачі ягід також мають певний відсоток ризику, тому що, на відміну від грибників, пересуваються повільно і тихо. Відомі випадки, коли змія заповзала до туристів у намет або спальний мішок, щоб погрітися. Якщо ви опинилися в такій ситуації, то не робіть різких рухів. Через короткий час змія сама поповзе, не завдавши вам зовсім ніякої шкоди. Наприклад, у сонячну погоду гадюки люблять погрітися на старих пнях. У цей момент вони втрачають пильність і ви випадково можете їх злякати. Тоді укус майже гарантований. Не треба піддаватися паніці: часу і засобів у вас предостатньо. Спочатку постарайтеся зрозуміти, хто вас укусив, адже це може бути і неотруйна змія. Отруйні і неотруйні змії відрізняються тим, що в отруйних зіниця ока розташована вертикально і має довгасту форму. У вужа на голові дві жовті плями.

 

Симптоми укусу отруйної змії

Поява почервоніння в області укусу, навколо ранки виникає велика пухлина, з’являється головний біль, різко погіршується самопочуття та піднімається температура тіла. У більшості випадків це все супроводжується блювотою. Найчастіше укуси трапляються на кінцівках, зазвичай, на ногах, тому відсмоктати отруту з ранки, щоб понизити інтоксикацію, ви навряд чи зможете. До того ж, цей метод ефективний, тільки якщо ви застосуєте його впродовж однієї-двох секунд із моменту укусу. Але отриманий шок і панічний стан відберуть у вас цей дорогоцінний час. У такій ситуації оптимальніше всього накласти джгут. Укушена кінцівка повинна лежати нерухомо, та й сам потерпілий повинен знаходитися в лежачому, спокійному положенні, щоб кров у організмі циркулювала, як можна повільніше. Також корисно випити сечогінне, чай або настій, для того, щоб частина отрути вийшла з організму природним шляхом. Якщо немає сечогінного, то просто пийте багато води. Що ж стосується спиртного, то воно не лише не рекомендується, а найсуворіше забороняється в цій ситуації, оскільки будь-який алкоголь розширює судини і отрута всмоктуватиметься в організм набагато інтенсивніше. За великим рахунком, якщо говорити про гадюк, то їхній укус, при дотриманні цих простих правил, не є небезпечним для життя людини. У будь-якому випадку необхідно звернутися до медичної установи, щоб вам зробили щеплення протиотруйної сироватки.

 

На фото:

1) Гадюка Нікольського

2) Степова гадюка

3) Шахматка (річковий вуж)


Автор: Дарія СТАРОСТІНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 травня 2013, 09:19 | Кобеляки | Надзвичайне
1. ansambl / 29 травня 2013, 15:43
"переміщатися небезшумно " и "глушать кроки" )))человек не может быть не услышан, змеи намного чувствительней нас, и даже собак.
"Відомі випадки..." факты пожалуйста! На территории Украины такого не было. Было в Австралии и США, но еще в те времена когда для ночевки использовали не современные спальники, а одеяло и брезент. И то, кто смотрел фильм "Железная хватка" видел как они от этого защищались.
"Отруйні і неотруйні змії відрізняються тим..." ))) У страха глаза велики, кто там смотреть на зрачки смотреть будет? После ядовитой змеи остается характерные 2 точки-след от зубов.
" вужа на голові дві жовті плями." У Шахматки нет ушей об этом то и писалось в письме.
2. New York / 30 травня 2013, 11:06
Пасіба за статтю. Я теж все життя думав, що шахматна змія — отруйна. Тепер при наступній зустрічі не накладу в штани )))
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації