Вхід | Реєстрація

Чи поверне податкова кошти?

Незважаючи на те, що термін подання декларацій про доходи уже завершився, деякі категорії громадян отримали відстрочку звітування до кінця грудня. Це стосується українців, які претендують на податкову знижку — компенсацію частини сум, сплачених у минулому році за навчання, лікування, страхування та кредит на покупку квартири. Цей механізм дає можливість платникам податків повернути собі значні суми і підтримати фінансово свої родини. Найвигідніше буде тим громадянам, які беруть участь у державних програмах доступного житла та пільгового іпотечного кредитування.

Податкова знижка існує в Україні вже не перший рік, але юристи говорять, що нею мало хто користується. Багато громадян просто не знають, що держава передбачила для них можливість повернути частину сплачених торік податків.

Сума податкової знижки напряму залежить від рівня зарплати та витраченої суми. Родина, якій пощастило стати учасницею програми доступного житла, може розраховувати на знижку цілком пристойних розмірів.

— Іпотечний кредит, за законом, є однією зі статей витрат, на які має поширюватися податкова знижка, — говорить представник одного з банків Гадяча Сергій Микитенко, — Але є нюанс. Якщо ми говоримо про кредит, узятий у комерційному банку, то знижку можна одержати лише на суму відсотків, що сплачені за користування цим кредитом. Якщо ж йдеться про витрати на придбання доступного житла або на погашення пільгового кредиту за державними програмами іпотечного кредитування, то тут для розрахунку знижки береться до уваги вся сума фактично понесених людиною витрат».

Це вигідно, бо на пільгову іпотеку претендують, як правило, не дуже багаті родини і кредит їм доводиться сплачувати, заощаджуючи буквально на всьому. Ось, наприклад, розрахунки Ганни Цись із Гадяча, яка оформила пільговий кредит у рамках регіональної програми Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву.

— У місяць ми платимо 3,8 тисяч гривень, тобто рівно половину нашого з чоловіком щомісячного доходу. На повсякденні витрати залишається точно така ж сума, а разом із дитиною прожити на ці гроші досить нелегко. Але ми намагаємося, адже мова йде про дах над головою. Я, наприклад, навчилася сама шити одяг для всіх членів сім’ї, — каже Ганна.

Родина може отримувати у свій бюджет за податковою знижкою близько 6 тисяч гривень на рік. Однак, для цього необхідно дотриматись декількох умов: один із подружжя (платник кредиту) до кінця року зобов’язаний подати до податкової служби декларацію про доходи; потрібно зібрати всі квитанції про оплату кредиту за попередній рік; квартира, за яку виплачується кредит, має бути основним і єдиним місцем проживання сім’ї; право на податкову знижку надається протягом десяти років із моменту купівлі об’єкту іпотеки або його переходу у власність платника податку.

Отже, якщо ви сплачуєте за кредит більше 10 років, то податкової знижки вам не нададуть.


Автор: Людмила Іваненко, журналіст


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 червня 2013, 10:12 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації