Вхід | Реєстрація

Громадськість виявила ще три урядових законопроекти з корупційними ризиками

Громадськість виявила ще три урядових законопроекти з корупційними ризиками

Громадська експертна рада при антикорупційному комітеті Верховної Ради виявила  у поточному порядку денному Ради низку урядових законопроектів із корупційними ризиками.

У законопроекті № 3102 Кабінет Міністрів пропонує наділяти чиновників Державної ветеринарної і фітосанітарної служби правом припиняти виробництво харчових продуктів на власний розсуд.
Згідно із законопроектом № 2436а, дозвільний орган отримує можливість подавати або не подавати до суду, якщо він знайде  недостовірну інформацію у заяві підприємця про видачу дозвільного документу або виявить порушення вимог законодавства. Підстави для вибору того чи іншого рішення є нечіткими.
Як зазначається у висновку експертної ради, це може призвести до стягнення чиновниками неправомірних винагород із підприємців за прийняття вигідних рішень.

Нарешті, законопроектом № 2476а Кабінет Міністрів наділяється правом самовільно встановлювати умови надання державних гарантій для НАК «Нафтогаз України». Водночас, НАК «Нафтогаз України» звільняють від зобов'язання надавати майнове або інше забезпечення виконання зобов'язань за державними гарантіями та вносити плату за надання державних гарантій. Наразі це прямо вимагається діючим законодавством.

Отже, НАК «Нафтогаз України» не буде нести жодних ризиків та відповідальності, а весь тягар можливих витрат перекладається на державу. Це створює величезний ризик корупційних оборудок між високопосадовцями уряду, управлінцями «Нафтогазу» та приватними банками.

Громадська експертна рада рекомендувала доопрацювати вказані законопроекти та вилучити корупційно небезпечні норми. Проте, як зазначив співголова ради Віктор Таран, минулого тижня парламентська більшість прийняла в першому читанні законопроект № 2476а, попри застереження громадськості та протести опозиції.


Автор: Ірина Салій, Координатор по зв'язках із громадськістю Центру Політичних Студій та Аналітики


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 вересня 2013, 11:40 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації