Вхід | Реєстрація

Влада бере директорів шкіл на короткий повід?

Влада бере директорів шкіл на короткий повід?

На черговій сесії районної ради депутати прийняли рішення з надзвичайно суперечливого питання — призначення директорів комунальних навчальних закладів на роботу за контрактом. Представники влади запевнили, що це піде лише на користь керівникам шкіл. Депутати від опозиції переконували: таке рішення прийняли лише для того, аби на директорів можна було тиснути.

 

Депутати закрили ФАП, який не працював два роки,…

Про те, що 15-го жовтня на сесії будуть вирішувати щось «гаряче», опосередковано свідчить поява у залі журналістів 5-го каналу. Також голова ради Володимир Левицький повідомляє, що на сесії бажає бути присутньою директор Соколовобалківської школи Світлана Земляна. Головуючий радиться із колегами, чи дозволяти їй перебувати у залі.

— Там їхнє питання є, треба дозволити! — пропонує хтось із фракції Партії Регіонів.

— У нас у залі достатньо місця! — додає Сергій Бульбаха із «Батьківщини».

Володимир Левицький пропонує колегам проголосувати, і директорці дозволяють перебувати у сесійній залі.

Починається порядок денний розглядом бюджетних питань. Начальник фінуправління Любов Кибкало розповідає про виконання бюджету за дев’ять місяців. При цьому на екран виводяться відповідні цифри.

— А можна уточнити, який відсоток із цього не пройшов через держказначейство? — цікавиться голова фракції «Батьківщина» Геннадій Супрун.

— По загальному фонду — близько 300 тисяч, по спеціальному — до мільйона, — констатує Любов Яківна. — Проблема, наприклад, із фінансуванням бюджету для «швидких допомог». Ця стаття не належить до захищених, хоча мала б. А фінансуються зараз лише захищенні статті. Ліміт малий…

Перше питання, яке викликає бурхливе обговорення, стосується закриття ФАПу в селі Оборона Рад. Депутатам пояснюють, що територію села будуть обслуговувати із Сухомаячківської амбулаторії сімейної медицини. У обговоренні питання на трибуну підіймається Геннадій Супрун. Спочатку він знайомить присутніх із ситуацією з реформуванням медицини в Україні. Чим викликає зауваження головуючого: той прохає говорити по суті.

— В Україні на медицину виділяється лише 3,5 % ВВП. Тоді як у країнах Європи — 5-7 %. За таких умов не можна проводити реформування! — продовжує опозиційний депутат.

— Вимкніть йому мікрофон! — пропонує хтось із залу.

— Та ні, хай говорить, — іронічно заперечує Іван Гак із Партії Регіонів. — Може ж він про Оборону Рад скаже! Він хоч знає, де вона є?

Заступник голови райдержадміністрації Володимир Тараненко точно знає, де знаходиться Оборона Рад. Він інформує присутніх, що в амбулаторію в Сухій Маячці нещодавно придбали нову «швидку», ноутбук, необхідне обладнання.

— Населений пункт, у якому 76 жителів, вона цілком зможе охоплювати! — запевнив заступник голови РДА.

— ФАПу там уже два роки немає. На папері він є, але реально немає, тому що нема спеціаліста, — додає головний лікар центру ПСМД Володимир Тур.

Утім, Геннадій Супрун наприкінці свого виступу все одно прохає колег не підтримувати рішення і не закривати ФАП. Депутати не прислухаються до прохання і більшістю (32 з 41 присутнього) голосують за реорганізацію.

 

…проголосували за призначення директорів за контрактом,...

Проте не це питання стає найбільш напруженим. У продовження розгляду порядку денного депутатам пропонують проголосувати за зміни до Порядку призначення керівників закладів комунальної власності (у конкретному випадку йшлося безпосереднього про директорів шкіл — авт.). Зміни прості, та водночас дуже цікаві. Тут не обійтися без цитати одного пункту змін.

1.2.Доповнити п. 2.4.3. Порядку новим абзацом такого змісту: «У випадку непогодження райдержадміністрацією та/або районною радою кандидатури на посаду керівника загальноосвітнього або позашкільного навчального закладу, відділ освіти райдержадміністрації, враховуючи обґрунтованість зауважень щодо запропонованої кандидатури на посаду керівника, подає на погодження іншу кандидатуру на вакантну посаду керівника загальноосвітнього або позашкільного навчального закладу».

1.3.Доповнити п. 4.1. новим абзацом такого змісту: «Контракт з новопризначеними керівниками комунальних підприємств (установ, організацій, закладів) укладається терміном на 1 (один) рік».

1.4 …Відділ освіти райдержадміністрації, в разі згоди райдержадміністрації та районної ради на продовження терміну перебування на посаді керівника закладу, укладає з ним контракт на новий термін з дня, наступного за останнім днем попереднього контракту». (Виділено автором — ред..)

Ось такі прості зміни. Якщо раніше директор школи підписував довгострокову угоду із начальником відділу освіти, то тепер має укласти контракт, який ратифікуватиметься у районній раді та райдержадміністрації.

Представники опозиції пропозицію розглянути питання зустріли у штики.

— На президії це питання було полемічним і згоди щодо нього так і не дійшли. Зміни, які пропонуються, не відповідають профільним законам України. Тому я прохаю колег не поспішати голосувати за ці зміни, аби не створили юридичний прецедент на всю Україну! — звернувся до колег Сергій Бульбаха.

— Такі зміни — це спроба отримати повний контроль над директорами шкіл. Із нелояльними контракти будуть укладати лише на рік! — застеріг Геннадій Супрун. — Це роблять для того, аби директори були слухняними виконавцями під час виборів президента України. Адже продовження перебування їх на посаді буде цілком залежати від влади!

— А в чому проблема? — здивувався голова райдержадміністрації Сергій Шовкопляс. — Я працюю за контрактом. Мої заступники — теж. Голова районної ради — також. Тим більше, рішення стосовно терміну контракту буде прийматися не одноосібно, а рішенням ради депутатів. Хіба це не демократія?!

— У обласній раді укладено близько двохсот контрактів із керівниками комунальних закладів. Взагалі, це — світова практика. Тому прохаю підтримати цей проект рішення, — висловився депутат обласної ради Григорій Перерва.

У обговоренні питання бажають взяти участь Світлана Земляна та зачепилівський сільський голова Михайло Заріцький. Проте половина депутатів голосує «проти» надання їм права на виступ.

— Ось вам і демократія! — констатує один із опозиційних депутатів.

Зрештою, народні обранці голосують за проект рішення. «За» підіймають руки 33 депутати, 7 голосують «проти», один утримується.

 

…і прийняли зміни до шкільних статутів

Далі — цікавіше. Головуючий пропонує депутатам проголосувати за зміни до статутів шкіл району. Щоб, напевно, цілком законно включити у них статті про призначення керівників за контрактом та інші зміни.

— Статути затверджуються відділом освіти! — нагадують опозиціонери. Проте на розгляд питання їх коментарі не впливають. Не уточнює головуючий і того, які саме зміни вносяться до статутів. Депутатам демонструють повний перелік шкіл району і пропонують проголосувати за кожен статут окремо.

— А хто вам надав статути? — цікавиться Світлана Земляна.

— Відділ освіти! — відповідають їй.

— Не мали права! — констатує директор школи.

Утім, депутатів від більшості такі нюанси не обходять. Вони посміхаються і переходять до голосування по школах. Результати передбачувані: 32 — «за», 8 — «проти», 1 — «утримався».

— Ви ж навіть не знаєте, за що голосуєте! — звертається до більшості Геннадій Супрун.

Зрештою, зміни приймають по всіх школах.

— Мабуть, Світлана Борисівна вже директором не робитиме… — тихенько говорить одна із опозиційних депутатів. — І може — дуже скоро.

Дещо псує радість від вдалого голосування лише той-таки Геннадій Супрун.

— Я прохаю дуже не радіти тих, хто голосував «за». Тому що рішення прийняте з порушенням законодавства України. І буде оскаржене!

Після завершення сесії ми поспілкувалися з директором Соколовобалківської школи Світланою Земляною. Вона впевнена: районна рада не мала права приймати зміни до статутів.

— До нас прийшов досить цікавий лист із відділу освіти, у якому вимагали надати оригінал статуту! Але це вже порушення закону, тому що оригінал нікому не надається! — зауважила директор школи. — Знаю, що деякі колеги все-таки надали, інші повезли копії. На їх основі, напевно, і готували ці зміни.

Щодо питання укладення контрактів із керівниками шкіл директор Соколовобалківської школи були лаконічною:

— Це роблять виключно для того, аби мати можливість тиснути на кожного керівника школи! — запевнила Світлана Земляна.

Результати голосування 15-го жовтня будуть помітні досить швидко. По-перше, дуже цікаво,  якою буде реакція прокуратури  на прийняте рішення. По-друге, не менш цікаво, хто саме із директорів стане першою жертвою «контрактного покращення» (якщо рішення не опротестують). Можливо, саме Світлана Земляна?


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 жовтня 2013, 10:30 | Нові Cанжари | Політика


1. читач / 22 жовтня 2013, 13:26
хто хоче бути вільним і не іти на поводу, нетреба підписувати договір. І вообще якийсь бред люди району проголосували за опозицію, чому при владі ПР
2. 55555555 / 22 жовтня 2013, 13:38
Тепер земляна буде знати,що жарти закінчуються В.І.Замула їй говоривщо С.М. його друг і на неї знайдуть управу. ( сміється той,хто це робить останнім).
3. місцевий / 22 жовтня 2013, 13:40
1. читач пише:
«. І вообще якийсь бред люди району проголосували за опозицію, чому при владі ПР»

Бо ми того варті,а ти сиди і не п...ди.
4. читач / 22 жовтня 2013, 13:52
"Бо ми того варті,а ти сиди і не п...ди. " хороша відповід виборцям
5. 666 66 / 22 жовтня 2013, 13:57
3. пише:
«— А в чому проблема? — здивувався голова райдержадміністрації Сергій Шовкопляс. — Я працюю за контрактом.»

І рвеш усе на світі під час виборів. А тепер будеш те саме з директорами робити. Інтересно, а коли в Шовкоплясах школу закриють?! Чи Люда там до смерті сидітиме. Двічі на рік (Вересень-жовтень), (квітень-травень) "лічиться" на курортах, літом оддихає. А грамоту обласної ради получила. Ото вже бідна переробляється.
6. 888 / 22 жовтня 2013, 15:37
Чем дальше в лес, тем больше дров.Как то в райраде рубят и рубят с плеча.Почему то созидания нет, а все сводится к закрытию фапов ,школ.Нахера их избирали?Кому эти директора нужны,чем то полезным бы занялись..херней страдают
7. боец / 22 жовтня 2013, 15:40
НЕ понятно,на каком контракте Шовкопляс и его замы работают, если их указами и рохпоряжениями назначают.Хотя действия указа тоже ограничено в сроках,как они будут этим людям потом смотреть.
8. Рикошет / 22 жовтня 2013, 18:56
Рішення районної ради приклад кретинізму,та абсурдності.З подібним підходом скоро вчителів,лікарів,слюсарів,міліціонерів будуть на сесії по контракту приймати на роботу.Так вже Левицькому хочеться стати імператором.Хоча його рівень-клерк маленького кабінета в кінці коридора.Ну так,В.І.-зроби копію документа,поколоти каву,подай пульт від кондиціонера ,але не більше.А тут великі пагони дали Левицькому,є де подзичать.
9. 8888 / 22 жовтня 2013, 19:34
8. Рикошет пише:
«його рівень-клерк маленького кабінета в кінці коридора.Ну так,В.І.-зроби копію документа,поколоти каву,подай пульт від кондиціонера ,але не більше»

Так його в районну раду головою для того і брали - щоб каву Серьожі подавав. А воно пір"ячко розпустило.
10. Санитар / 22 жовтня 2013, 21:56
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
А возможно пора розорвать контракт Шовкоплясу и Ливицкому ??? Засрали район по самые уши ! Да поставить к штурвалу честных и порядочных руководителей !
11. Міхайліченко / 22 жовтня 2013, 22:59
Потрошку школи закривають,фапи.Так скоро й Гак незнатиме де та Оборона Рад,чи Ленінове.Ну про Перерву,Левицького,Шовкопляса все зрозуміло,в першого контракт з Лелюком,в другого з Лебедином,у третього з губернатором.От тому й бажають вони з директорів зробити рекрутів,а потім з усіх інших.Але невже оті 32 депутата теж безвольні контрактні рекрути?В важкі часи живемо хлопці,часи стадних рефлексів,стадної ідеології,та холуїв.
12. ГІСТЬ / 23 жовтня 2013, 08:35
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
11. Міхайліченко пише:
«.Але невже оті 32 депутата теж безвольні контрактні рекрути?В важкі часи живемо хлопці,часи стадних рефлексів,стадної ідеології,та холуїв.»
Запроданці місцевого розливу, бо такі самі контрактники, як і вище сказані особи. Одним словом бидло, в кожного є посада, якою дорожать не рахуючись з людьми, мають величезні зарплати, премії, повагу керівництва, бо виконують все те, що їм скажуть, а люди як завжди для них ніщо, не залежно лікар ти, вчитель, водій чи різноробочий. Будуть вас шаговні пиздить вже дуже скоро, причому зразу свої, а потім і народ припомне хто за що голосував. Покращенці херові.
13. ЯрГ / 23 жовтня 2013, 11:28
Водій! Ясен! Стогривень! Де ж ви?? Бігом-бігом сюди, любесенькі. Ставай на захист Вітчизни! Давайте ваші оті
12. ГІСТЬ пише:
«Одним словом бидло»

"Нєєєєєєєєєє, нема в Україні бидла!"
11. Міхайліченко пише:
«часи стадних рефлексів,стадної ідеології,та холуїв.»

"Нєєєєєєєєєє, у нас думаючий і мудрий народ"

Чого ж мовчите?! Де ж ваша активна позиція?? Коментатори ж відверто поливають брудом святині!!
Чекаю на відповідь!
Тільки не до мого коментаря, а до попередніх.
14. Ясен / 23 жовтня 2013, 13:11
Хух,прибіг!Яріку,ложка гімна легко знищить бажання з"їсти банку меду,але ложка меду ніколи не збільшить харчову цінність банки гімна.От саме за цим принципом ми й помічаємо отих холуїв серед мудрого,самобутнього українського народу.А потім ти робиш висновок:"обрали такого х..я депутатом,отже і ви такі".Ти якось звик говорити ви такі,ви сякі,а чому ти некажеш ми.Чому не себе нехарактеризуєш?Чи ні ти не маєш ніякого відношення до народу,ти не такий,ти не голосував за "достойних" депутатів.
11. Міхайліченко пише:
«В важкі часи живемо хлопці,часи стадних рефлексів,стадної ідеології,та холуїв.»

11. Міхайліченко пише:
«В важкі часи живемо хлопці,часи стадних рефлексів,стадної ідеології,та холуїв.»

А так було і буде завжди,але це має відношення до даків,німців,поляків ,та інш.Люди об"єднуються в колективи(стада,стаї,свори)для того щоб мати міць)А от результати застосування цієї міці залежеть від вожака(альфасамця),якщо він холуй то ....,а якщо особистість,то....!
15. Віталій Токовий / 23 жовтня 2013, 18:37
Фактично ми продовжуємо бачити цементування владою на місцях в тому числі і в закладах освіти, свого впливу, що таки дійсно означає підготовку біло-блакитної команди "пакращувачів" до виборів. Причому Шовкопляс і Ко в цьому процесі - всього лише пішаки, оскільки подібні накази, швидше за все, вже йдуть згори. От тільки щоб це намагання взяти всіх і вся під свій контроль їм боком пізніше не вилізло...
16. Бувалий / 23 жовтня 2013, 20:39
15. Віталій Токовий пише:
«Фактично ми продовжуємо бачити цементування владою на місцях в тому числі і в закладах освіти, свого впливу, що таки дійсно означає підготовку біло-блакитної команди "пакращувачів" до виборів. »
Школа майже завжди була оплотом влади у передвиборчій кампанії. Пригадую, свого часу в одній із шкіл педагоги через дітей роздавали батькам агітки за "ЄдУ". В іншій школі цього ж селища у 2004 році прямо в учительській кімнаті своїми очима бачив "чорнуху" на Ющенка. Як приклад, був випадок, коли на тих же виборах "засвітився" автобус з учителями, що їздили з відкріпними талонами "на екскурсію". А на останніх місцевих виборах майже всіх директорів загнали (та вони й не спротивлялися) до ПР, а потім примусили балотуватися до місцевих рад.
15. Віталій Токовий пише:
«подібні накази, швидше за все, вже йдуть згори»
Саме так. Цей процес іде уже у всіх районах.
17. Микола Гузченко / 23 жовтня 2013, 23:31
   Відкрити коментар, який містить ненормативну лексику
16. Бувалий пише:
«Цей процес іде уже у всіх районах.»

Да, і не лише в освіті. І дохторів, і усіх бюджетників зганяють як скот.
13. ЯрГ пише:
«Чекаю на відповідь! »

Ніхрена ти не понімаєш. Це усе через їбаних заробітчан. От якби ми, якби ти та я і такі як ми повернулися - то усе б по-іншому було! Ми б же ж не дозволили!
18. Віталій Токовий / 24 жовтня 2013, 00:19
16. Бувалий пише:
«Школа майже завжди була оплотом влади у передвиборчій кампанії. Пригадую, свого часу в одній із шкіл педагоги через дітей роздавали батькам агітки за "ЄдУ". В іншій школі цього ж селища у 2004 році прямо в учительській кімнаті своїми очима бачив "чорнуху" на Ющенка. Як приклад, був випадок, коли на тих же виборах "засвітився" автобус з учителями, що їздили з відкріпними талонами "на екскурсію". А на останніх місцевих виборах майже всіх директорів загнали (та вони й не спротивлялися) до ПР, а потім примусили балотуватися до місцевих рад.»


Згоден. Щось подібне було до речі і на цих парламентських виборах в деяких селах району, проте щодо цього я не надто добре володію конкретною інформацією з цього приводу. Але треба сказати, що реігонали на їхні прислужники не стали оригінальними: як у 2004 році Ющенка та "Нашу Україну" називали "ХвОшистами", так і "Свободу" тепер так називають. От тільки вони забувають, що ці їхні штучки про "побєду", "хвошистів" та інше діють все менше і менше, бо іхній електорат катастрофічно зменшується як у плані розчарування, так і внаслідок великої смертності, особливо в Донецькій та Луганській областях. В центрі їхні позиції хиткі, тому і намагаються цементувати владу, але як би вони не перестаралися і не виникло до 2015 року щось подібне до Майдану, от тільки тепер він не буде таким мирним та спокійним, я думаю...
19. Ясен / 24 жовтня 2013, 14:18
18. Віталій Токовий пише:
« В центрі їхні позиції хиткі, тому і намагаються цементувати владу, але як би вони не перестаралися і не виникло до 2015 року щось подібне до Майдану, от тільки тепер він не буде таким мирним та спокійним, я думаю...»
Але це далеко не гарантія того,що регіонали провалять вибори.Адже може бути як в анекдоті:"Вікт.Фед.є дві новини,одна добра,інша погана.Перша ви знову президент,друга за вас в країні проголосував один чоловік".Тому, можливо вибори в нашій країні вже зовсім не засіб волевиявлення,а продукт.Якщо так ,то дійсно буде Майдан,але нетакий як попередній,без фальшивих ідолів.Та все ж революція має лише руйнівну функцію,а як буде далі невідомо.

20. Віталій Токовий / 24 жовтня 2013, 17:47
19. Ясен пише:
«Але це далеко не гарантія того,що регіонали провалять вибори.Адже може бути як в анекдоті:"Вікт.Фед.є дві новини,одна добра,інша погана.Перша ви знову президент,друга за вас в країні проголосував один чоловік".Тому, можливо вибори в нашій країні вже зовсім не засіб волевиявлення,а продукт.Якщо так ,то дійсно буде Майдан,але нетакий як попередній,без фальшивих ідолів.Та все ж революція має лише руйнівну функцію,а як буде далі невідомо.»


Ви в дечому праві, але справа в тому, що революція - це не завжди негативне руйнування. Революція - це перш за все прогрес, але досягатися він дійсно може різними методами. Зараз ми вже майже підійшли до тієї самої межі, коли щось має статися, оскільки, як наче в давній приказці і навіть державній ситуації певного часу: "Верхи не можуть, а низи не хочуть", проте серед низів все менше тих, хто не хоче і це є позитив. Гнити так далі мало кому хочеться, але всі бояться: то роботу втратити, то за життя і здоров'я своє. Ці побоювання звісно мають під собою підгрунтя, але зміни вже на носі, і вони будуть достатньо цікавими, якщо говорити м'яко. Аби лише хаос не розпочався, оскільки тоді це все буде ніким і нічим не контрольоване і буде багато чого негативного, знову ж таки кажучи м'яко.
21. 888 / 24 жовтня 2013, 19:30
полная веселуха,районна рада какой то клуб для глухонемых
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації