Вхід | Реєстрація

Під музеєм знайшли дореволюційний підвал

Під музеєм знайшли дореволюційний підвал

І ця знахідка стала для всіх несподіванкою.

Під час робіт із будівництва каналізації працівники «Водоканалу» несподівано натрапили на заглиблення, розташоване під приміщенням музею. Вони припустили, що це може бути підземний хід і повідомили про це керівництво установи та журналістів. Коли ми прибули на місце, то директор музею спростувала інформацію про те, що під приміщенням знаходиться підземний хід. За її словами, це звичайне підвальне приміщення, яке не являє собою жодної архітектурної цінності. Тому надавати ще якусь інформацію вона не забажала. І в нашому проханні сфотографувати знахідку директор відмовила. Лише додала, що скарбів у відкопаному підвалі не знайшлося.

Та зрештою, нам вдалося знайти людину, яка змогла пояснити, що за підземну споруду відкопали працівники «Водоканалу». Краєзнавець Юрій Попруга розповів, що приміщення установи — дореволюційних часів. І підвал, знайдений нещодавно, також належить до тих часів.

— Я бачив це приміщення, як тільки-но його знайшли, — каже краєзнавець. — Це невелика кімната розміром близько 2,5 на 3,5 метри. Спочатку цей будинок був приватним. Вхід до підвалу розташовувався знадвору. Усередині там збудована спеціальна ніша, можливо, для зберігання овочів, та дерев’яні східці. Говорять, що під час Великої Вітчизняної війни в приміщенні музею була німецька поліцейська дільниця. А приблизно в семидесяті роки будівля була відведена під міську раду, а підвальне приміщення все ще функціонувало. Адже я там знайшов скляну пляшку, яка датована 1972 роком. Уже потім вхід до підвалу заклали цеглою і про нього забули.

Проте таємниці з такої знахідки зробити не вдалося. І кобелячани, дізнавшись, що під музеєм знайшли якесь невідоме приміщення, одразу ж почали висувати свої версії його появи. Хтось жартував, що там було заховане так зване «золото партії» — золотий запас Радянського Союзу, який зник після розпаду останнього. До речі, за іронією долі, запас до цього часу так і не знайдений. Хто, також жартома, припускав, що у такий спосіб дехто готував підкоп під музей, аби викрасти картини якогось відомого художника.


Автор: Дарія СРІБНА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 грудня 2013, 10:19 | Кобеляки | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації