Вхід | Реєстрація

Насіння і розсада за рік не подорожчали

Насіння і розсада за рік не подорожчали

Прийшла весна, а з нею і городні клопоти. І новосанжарці, прихопивши гаманці, ідуть на центральний ринок закупляти насіння та саджанці, щоб посіяти і виростити городні культури. Журналіст «ЕХО» теж вирушила на ринок дізнатися про ціни на актуальні товари.

На торговельній площі майорять найрізноманітнішими кольорами пакети з насінням, а звідусіль підходять покупці і уважно перещупують їх поглядами та руками. Як виявилося, ціна насіння залежить не від сорту, а фасування. Маленький пакетик (1-3 грами насіння) коштує 1грн. 50коп., великий (20 грамів) — 5 грн. А якщо насіння ще й оброблене від шкідників, то доведеться викласти 7 грн. за пакетик насіння. Продавці зауважують, що новосанжарці все більше беруть протруєне насіння, бо є гарантія, що воно точно проросте і дасть урожай, а не буде з’їдене шкідниками. Є також більш ексклюзивні сорти насіння, приміром, «Цифромандра» — кущисте помідорне дерево. То доведеться віддати 3 грн. за таке диво. Та ексклюзивних сортів небагато, адже, як зазначають продавці, пересічному новосанжарському покупцеві насіння якість. Тому вже протягом кількох років продавці відзначають попит на те чи інше насіння. Приміром, особливою популярністю користуються цибуля «Донецька», «Веселка», «Глобус», морква  «Шантане» та «Каротель», капуста пізніх сортів «Харківська», «Агресор», «Білосніжка», помідори «Санька», «Волове серце», огірки «Фенікс», «Бригадний», «Кустовий», бурячок «на борщик та салат», ранній сорт редиски «18 днів», кавуни  «Огоньок», дині «Колгоспниця» та ін.

Цікаво, що заморські трави не в особливій шані у новосанжарців, адже віддають перевагу більш рідним кропу, петрушці, щавлю. І, звісно, не обходяться новосанжарці без квітів. Беруть найчастіше насіння матіоли, чорнобривців, айстр та петуній. Насіння ж на новосанжарському ринку переважно київське та хмельницьке. Закупівля насіння новосанжарцю обходиться від 15 до 200 гривень.

На ринку вже можна купити і розсаду. Десяток помідорів — за 7 -10 гривень, капусти — 10 грн. Хоч надворі вже доволі тепло, але розсади перцю на новосанжарському ринку ще не можна знайти, бо «ранувато», як стверджують продавці.

Власне, такими потрібними закупками найчастіше займаються жінки. Один з продавців з усмішкою аргументує подібну тенденцію:

— Чоловіки вічно не так все зроблять!

Потрібно відмітити, що насіння, у порівнянні з минулим роком, люди купляють менше. Позитивно ж те, що на фоні дороговизни на більшість товарів ціни на насіння та розсаду не зросли, а лишися на рівні 2013 року.

Сподіваємося, що куплене насіння не тільки не вдарить відчутно по кишені, а й принесе дбайливим господарям бажаний гарний урожай.


Автор: Роза ТУМАНОВА, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 квітня 2014, 12:40 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації