Вхід | Реєстрація

«Трудовий стаж збільшується на п’ять років»

«Трудовий стаж збільшується на п’ять років»

Минулого тижня на раді ветеранів присутні обговорювали зміни в пенсійному законодавстві.

Роз'яснення з приводу нововведень ветеранам надала Валентина Ященко, заступник начальника управління Пенсійного фонду в Кобеляцькому районі.

Посадовець розповіла, що 2 березня цього року прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення». Цей нормативно-правовий акт передбачає зміну законодавчих норм, які регулюють питання пенсійного забезпечення.

— По-перше, він торкнеться виплат пенсій пенсіонерам, які працюють на «спеціальних» посадах, — говорить Валентина Олексіївна. — Це стосується державних службовців, прокурорів, суддів, народних депутатів і деяких інших категорій працівників. Зміни передбачають, що в період роботи на цих посадах призначені пенсії не виплачуються до звільнення з них. При цьому не має значення вид пенсії і закон, згідно з яким вона призначена. Та пенсіонер може обирати: продовжувати працювати на «спецпосаді» та отримувати заробітну плату чи звільнитись і отримувати пенсію. Норма не поширюється на інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи, учасників бойових дій, членів сімей військовослужбовців, учасників антитерористичної операції. Вони будуть отримувати призначену пенсію в повному обсязі.

Валентина Ященко пояснила, що пенсіонери-«науковці», які працюють на «спецпосадах», зможуть одержувати 85 відсотків належної їм пенсії, обчисленої за загальними правилами. Зазначені нововведення  набувають чинності з 1 квітня.

Окремо виступаюча зупинилась на порядку виплати пенсій іншим категоріям працюючих пенсіонерів:

— Передбачається, що в період роботи їм виплачуватиметься 85 відсотків призначеного розміру пенсії. Це стосується лише пенсіонерів, розмір грошової виплати яких перевищує 1,5 розміру прожиткового мінімуму, установленого для осіб, які втратили працездатність, — 1423,5 гривні. Пенсії, менші від цієї суми, виплачуються в повному обсязі. У працюючих пенсіонерів, в яких грошова виплата більша за 1423,5 гривні і яким вона буде виплачуватися на рівні 85 відсотків, у будь-якому випадку її розмір до виплати становитиме не менше 1423,5 гривні. Ця норма діятиме до 1 січня 2016 року. Працюючим пенсіонерам з числа інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи, учасників бойових дій, членів сімей військовослужбовців та пенсіонерів, пенсії яким призначені відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, пенсія виплачується у повному обсязі незалежно від розміру. У всіх випадках після звільнення з роботи, в тому числі зі «спецпосад», виплата пенсії поновлюється в повному обсязі.

За словами Валентини Олексіївни, статус пенсіонера (працюючий чи непрацюючий) і, відповідно, розмір пенсії до виплати органи Пенсійного фонду визначать за матеріалами пенсійних справ та даними системи персоніфікованого обліку. Окремо надавати документи потрібно лише тим пенсіонерам, які своєчасно не виконали передбачене законом зобов’язання протягом десяти днів поінформувати органи Фонду про працевлаштування чи звільнення з роботи. Якщо документи про звільнення з роботи буде надано після 1 квітня, то виплату пенсії проведуть у повному обсязі за весь період, коли пенсіонер вже не працював. Коли документів про працевлаштування, у тому числі на «спецпосаду», пенсіонер не надасть, факт роботи обов’язково буде встановлено за даними системи персоніфікованого обліку. У цьому випадку він має повернути надміру виплачену суму пенсії.

Також присутні ознайомились із змінами умов призначення пенсій на пільгових умовах та за вислугу років:

— Поетапно збільшується на п'ять років вік виходу на пільгову пенсію жінкам, які працювали в шкідливих і важких умовах виробництва: по Списку № 1 (із 45-ти років до 50-ти) і по Списку № 2 (з 50-ти до 55-ти). Із 1 квітня 2015-го на п'ять років збільшується тривалість загального стажу роботи, яка необхідна для призначення пільгових пенсій: по Списку № 1 — жінкам з 15-ти до 20-ти років, чоловікам з 20-ти до 25-ти; по Списку № 2 — жінкам з 20-ти до 25-ти, чоловікам з 25-ти до 30-ти. Але тривалість пільгового стажу по Списку № 1 і № 2 залишається такою, яка була раніше.

Валентина Ященко повідомила, що чоловікам з числа трактористів-машиністів у сільгоспвиробництві поетапно збільшується тривалість загального стажу роботи з 25-ти до 30-ти років, при цьому 55-річний вік виходу на пенсію та тривалість пільгового стажу в 20 років залишаються незмінними для призначення дострокової пенсії. Жінкам з числа трактористів-машиністів упродовж 10-ти років збільшується на п'ять років вік виходу на пільгову пенсію (з 50-ти до 55-ти) та підвищується тривалість загального стажу з 20-ти до 25-ти, яка необхідна для призначення цього виду пенсії. У аналогічному порядку плавно збільшується вік виходу на пільгову пенсію дояркам, свинаркам, а також жінкам, які працюють на тютюнозбиранні та в текстильному виробництві. При цьому, тривалість пільгового і загального стажу для призначення цих пенсій не зростає. Поступове збільшення пенсійного віку на 5 років торкнеться і тих жінок, які працюють водіями міського пасажирського транспорту. У цієї категорії працівників (як у жінок, так і в чоловіків) поетапно зросте і тривалість загального стажу на 5 років, яка необхідна для призначення пільгової пенсії.

— Характерною особливістю змін умов для призначення пенсій за вислугу років багатьом категоріям громадян є поетапне підвищення на 5 років раніше встановленого віку виходу на пенсію жінкам та поступове збільшення тривалості спеціального й загального стажу роботи, — зазначає виступаюча. — Льотчикам цивільної авіації тривалість вислуги років для призначення пенсії незалежно від віку збільшується з 20-ти до 25-ти років жінкам і з 25-ти до 30-ти чоловікам. Іншим пільговим категоріям працівників цивільної авіації (диспетчерам, інженерам, бортпровідникам) поетапно на п'ять років підвищується як вік виходу на пенсію, так і тривалість загального стажу роботи. Аналогічні зміни затверджені для призначення пенсій за вислугу років залізничникам, геологам, лісозаготівникам, портовим вантажникам, плавскладу морських та річкових суден. Пенсії за вислугу років працівникам закладів освіти, охорони здоров'я та соціального забезпечення будуть призначатися при поступовому підвищенні тривалості спеціального стажу з 25-ти до 30-ти років упродовж наступних 10 років.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 квітня 2015, 12:43 | Кобеляки | Суспільство


1. Донбасс / 5 квітня 2015, 17:24
Средняя продолжительность жизни граждан Украины - 62,2 года
Мыздобулы...:-)
2. не за баром / 5 квітня 2015, 18:49
покращення
3. гість 111 / 5 квітня 2015, 21:34

Коментар видалено за порушення пункту 2.3 Правил користування сайтом
4. Бусел / 6 квітня 2015, 00:28

Коментар видалено за порушення пункту 2.8 Правил користування сайтом
5. Мохаммед / 6 квітня 2015, 09:19
Слава президенту, уряду і депутатам!!!
Цікаво чи й це видалять? Скоро буде таке, що притягатимуть до відповідальності за славіння влади, бо вбачатимуть в цьому іронію чи ще щось. Так що свідомі, поспішайте славить.
6. амок / 6 квітня 2015, 11:22
Слава президенту!!! уряду і депутатам свідомітам!!! а якщо без сарказму, що ж робити далі? Мохаммеде, шофере,Миколо ??? Як роззомбувати населення, більшість як пацюки під дудочку ідуть у воду, та ще при цьому славлять Україну і надуманих героїв. Хоча б протестували проти комуналки, чи що, а то ні чирік.Навіть Юлька по 112 каналу пробувала донести - укри вас ДУРЯТЬ за газ! і тиша....А в розпаюванні земельки української і майна теж американсько-єврейський слід , це я знаю особисто- всі друковані методички , брошури видавались в США в 1995-1999рр, всі рекомендаціі і настанови звідтіля...туди і земелька потопає
7. Мохаммед / 6 квітня 2015, 15:08
6.амок
«Як роззомбувати населення, більшість як пацюки під дудочку ідуть у воду, та ще при цьому славлять Україну і надуманих героїв.»

Десь у Гітлера читав: "а дураку ничем помочь нельзя".
У матеріалах КОБ читав таке: "И это очень трудная задача - защитить дураков от них самих, способствуя тому, чтобы они по возможности поумнели".
8. Мохаммед / 6 квітня 2015, 15:10

Коментар видалено за порушення пункту 2.3 Правил користування сайтом
9. Донбасс / 6 квітня 2015, 16:30
Короче, пошиковать на пенсию при жизни не получится:-)
10. Мохаммед / 6 квітня 2015, 17:11

Коментар видалено за порушення пункту 2.3 Правил користування сайтом
11. Мохаммед / 6 квітня 2015, 17:12
9.Донбасс
«Короче, пошиковать на пенсию при жизни не получится:-) »

Хоча б дожить получилось.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації