Вхід | Реєстрація

У Кобеляках гостювали німці

У Кобеляках гостювали німці

У суботу в райцентр із триденним візитом прибула німецька делегація із міста-побратима Зінген, яку очолила доктор наук, професор цюріхського університету Кармен Шайде.

За дорученням Віллі Вайбеля на неї покладені обов’язки офіційного представника громади Зінгена. Разом із Кармен прибули її чоловік Вольфганг, який за фахом журналіст, та оператор-документаліст Маркус Велш. Мета візиту — завершити зйомки фільму про партнерські зв’язки між Кобеляками і Зінгеном та окреслити подальші напрямки співпраці двох міст-побратимів. Також німецькі друзі хотіли на власні очі побачити ситуацію, яка відбувається в нашій країні.

Делегацію зустріли міський голова Олександр Ісип та голова РДА Таміла Шевченко. Разом вони поклали квіти до пам’ятника Скорботній матері, а далі направились до міської ради.

У будівлі міськради на них чекали районні й місцеві керівники, представники громадськості та жителі міста. Після вітань гостей, присутні перейшли до зали засідань, де був проведений круглий стіл.
Вихованці Будинку дитячої та юнацької творчості поздоровили німецьку делегацію музичною композицією та вручили їм коровай і сувеніри.

Першою виступила Кармен Шайде, яка зачитала листа від Віллі Вайбеля. У посланні до кобелячан Вайбель повідомив, що через стан здоров’я не зумів прилетіти разом із делегацією. Він пояснив, що відтепер за дружні зв’язки між Кобеляками і Зінгеном буде відповідати саме Кармен. Та висловив впевненість, що ця жінка гідно замінить його.

Про історію налагодження зв’язків між містами-побратимами розповів Володимир Чернявський. Володимир Семенович повернувся до липня 1991 року, коли перша німецька делегація прибула в Кобеляки:

— Спершу ця зустріч сприймалася неоднозначно, особливо колишніми військовими. Та далі Віллі Вайбель і його оточення змогли знайти спільну мову з остарбайтерами.

Володимир Чернявський згадав про підписання угод між делегаціями, спочатку в Кобеляках, а потім у Німеччині, зазначив важливість гуманітарної допомоги, яку надавала німецька сторона, особливо інсуліну для хворих на цукровий діабет.

Наступним виступив міський голова Олександр Ісип, який наголосив, що цей захід є історичним, оскільки саме 23 травня виповнюється двадцять п’ять років з дня першої зустрічі кобелячан і зінгенців. Очільник Кобеляк зазначив, що українцям, як ніколи, необхідна підтримка німецької сторони.

— Ми вдячні вам за турботу. Завтра ви поспілкуєтесь із родинами військових, для яких збирали допомогу, та побачите, що українська сторона у цій неоголошеній війні знаходиться в край складному становищі.
Депутат районної ради Анатолій Таранушич розповів, що завдяки Віллі Вайбелю його сім’я відшукала могилу безвісти зниклого на війні дядька.

Про розвиток зв’язків та їх подальше продовження говорили колишній керівник апарату РДА Людмила Майданник, екс-голова РДА Олег Решетило, виконуючий обов’язки головного лікаря Кобеляцької ЦРЛ Іван Супруненко, голова РДА Таміла Шевченко, голова райради Василь Мирошнеченко, президент ротарі клубу Василь Гордійко та фотограф Костянтин Бобрищев.

А щоб німецька делегація могла трішки відпочити й розважитись, для них виступила Анастасія Бакунова та вокально-інструментальний ансамбль працівників Будинку культури.

За три дні свого перебування в Кобеляках гості встигли побувати на кладовищі німецьких воїнів часів Другої світової війни, яке знаходиться в Ліщинівці. Неподалік від цього місця була розміщена пасіка, власник якої із задоволенням пригостив гостей медом.

Також делегація відвідала новосанжарських і кобеляцьких остарбайтерів, родини загиблих у зоні АТО військових Віктора Бабенка і Віталія Салогуба, яким надала матеріальну допомогу, познайомилася з артистами білицького хору «Чебреці». Німецькі партнери провели зустріч із сім’ями Людмили Овдієнко, Костянтина Бобрищева, Івана Коваленка, котрому раніше за кошти громади Зінгена пересаджували нирку, поспілкувалися з волонтерами і переселенцями.

Не оминули увагою вони і територіальний центр надання соціальної допомоги, дитячий садок «Золотий півник», музей літератури і мистецтва. Під час екскурсії в районну лікарню Кармен Шайге передала кошти для закупки лабораторного обладнання.

За час триденних екскурсій і зустрічей представники міста-побратима встигли розібратись у ситуації, яка сьогодні склалася в нашій державі, відзняти матеріали для майбутнього фільму і матеріально допомогли кільком кобеляцьким сім'ям.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 травня 2015, 17:00 | Кобеляки | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації