Вхід | Реєстрація

Купальські вечорниці в Світлогірському

Купальські вечорниці в Світлогірському

Гей, на Івана, гей, на Купала,

Красна дівчина долі шукала.

Квітки збирала, віночок вила,

Долі водою його пустила.

(Українська народна пісня)

Купало -  найколоритніше та найцікавіше свято, яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят. Після прийняття християнства воно деякою мірою трансформувалося в церковне свято. А нині 7 липня святкуємо Івана Купала.

На березі славетного Дніпра під деревами, огорнутими відблисками догораючого сонця зібралося сила-силенна люду. Так в селі Світлогірське розпочався святковий вечір на Івана Купала.

І в часи радості і в години смутку український народ не схиляє голови, а продовжує співати. (Не дарма ж ми найспівочіша нація!). Тож полилася мелодія і купальські пісні у виконанні ансамбля «Мрія». З самого початку святкового заходу ведучі оголосили про збір коштів на підтримку воїнів, що знаходяться в зоні АТО.

Сільський голова Тамара Гординська закликала гостей дійства долучитися до доброї справи. Вона зазначила, що символами цього дня є вода, вогонь і трави, що зцілюють і омолоджують душу, а також здійснюють бажання. Тож, всі дружно бажали миру і злагоди.

Хороший настрій дарували глядачам вокальними виступами Перекопна Віта, Кожедубова Влада, Нестеренко Сніжана, Дворянчикова Даша – милі і талановиті дівчатка. Найменша артистка, Діаночка, просто причаровує щирістю та дитячим виконанням. Маленькі морячки Сагателян Альберт та Парпура Ліза своїм драйвом примусили глядачів пританцьовувати. Справжнє захоплення викликала тендітна Пивовар Ліза, виконавши гімнастичний етюд. Не перестає дивувати й танцювальний колектив «Дніпряночка», під керівництвом Надії Архипенко. Справді веселкових емоцій і надгучних овацій вартий танок «Райдуга», коли діти відтворили не лише веселку, а й диво-квітку. І звичайно, яке ж свято без знаного світлогірського хору, під керівництвом Едуарда Стряпана. Дзвінкі соловейки співали патріотичні пісні, народні, купальські та жартівливі. Заблищали сльози й захотілося пригорнутися до матусі під пісню «Чорнобривці» у виконанні Петра Шестопала та Едуарда Стряпана. Потішила шанувальників своїм виступом й талановита Катя Сердюк, яка неодмінно скоро прославить Кобеляччину.

На українських землях люди здавна вірили у велику містерію Купала. Часи змінюються , але народна пам'ять зберегла Купальську обрядовість та пісні.  Сам Купайло був божеством любові, родючості й радості. Тому й провідна тема свята – кохання. На світлогірському ж святі за своє щастя проти нечисті боролися маленькі Іванко (Яланський Андрійко) та Галинка (Марченко Карінка). Ні чорт, ні відьма не змогли завадити сміливцю знайти чарівний цвіт папороті.

А далі глядачів вітав сам цар Нептун зі своїми русалками, які прибули на катері. Дівчата прикрасили гільце – Марену і водили кругом неї хоровод. За давньою традицією, пустили віночки за водою, так ворожили на судженого. Вода і Вогонь мають в купальських обрядах чарівну і очисну силу. Одна з найвідоміших купальських забав - стрибання парами через вогонь. А багаття в Світлогорському складають величезне!

Були на святі ще розваги, конкурси, ігри, танці, хороводи, призи і частування.

Вдячні глядачі не шкодували оплесків для артистів та слів вдячносні для організаторів.  – Дякуємо людям і Богу, що не забуваємо традицій і, що є куди піти – говорить Людмила Дудінова. А Ніна Кравченко зізнається, що відпочили від душі. І відмічає різноманіття художніх номерів.

Організатор і творчий натхненник свята Едуард Стряпан ще раз довів, що й за відсутності клуба гуртки діють і діти в селі можуть з користю проводити позашкільний час. Він подякував всім учасникам від малого до великого, сільському голові за сприяння у проведенні заходу, Маляренко Я. за багаття, Кришень О. за електроенергію, а керівництву бази «Берег» - за катер для Нептуна і кашу для гостей.


Автор: Тетяна Красельникова


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації