Вхід | Реєстрація

І знову шахраї виманили гроші

У черговий раз занадто довірливі і безпечні люди позбулися 10 тисяч гривень.

Напевно, уже важко й перелічити, скільки публікацій на тему шахрайства і потенційних жертв аферистів було на сторінках «ЕХО». Про це писали журналісти, попереджали і пояснювали співробітники міліції. І все з однією метою: допомогти людям не стати жертвами злочинців і зберегти зароблені тяжкою працею гроші. Але громадяни знову і знову з легкістю віддають власні кошти шахраям.

23 липня до Кобеляцького райвідділу внутрішніх справ надійшла чергова заява про шахрайські дії. Цього разу жертва позбулась 10 тисяч гривень.

Як розповідають правоохоронці, змінюються лише прізвища жертв та суми грошей. А принципи і методи, за допомогою яких шахраї видурюють кошти  у занадто довірливих громадян, залишаються незмінними.
Як правило, на мобільний телефон потенційної жертви телефонують і представляються співробітниками тієї чи іншої фінансової установи. І під приводом перевірки, звірки даних чи будь-яким іншим просять повідомити номер картки, пароль, дівоче прізвище матері тощо. Тобто, шукають необхідну інформацію для того, щоб отримати доступ до картки і зняти гроші. І міліціонери, і самі працівники банків укотре закликають громадян нікому і ні під яким приводом не розповідати по телефону всі ці дані. Тільки розповіли — готуйтесь, що у вас украдуть гроші. Якщо вже й існує необхідність розповідати про вашу банківську картку, то робити це потрібно в самій установі, певному працівнику і віч-на-віч.

Існує ще один розповсюджений і, на жаль, вельми ефективний спосіб, за допомогою якого шахраї обдурюють людей. Вони дають оголошення в газеті чи на інтернет-сайті про продаж якогось популярного товару. Це може бути сировина, запчастини, побутова техніка. Ціну заявляють нижчу, аніж в магазинах чи на ринку. А коли клієнт «клює», то просять провести попередню оплату. Зазвичай, це половина суми. Довірливий покупець платить гроші людині, яку ніколи не бачив. І, дуже часто, позбавляється своїх коштів.

Не будьте довірливими! Не розголошуйте інформацію про свої банківські реквізити! При оплаті покупки через інтернет цікавтесь репутацією продавця, звертайте увагу на відгуки інших клієнтів, особливо — на період часу, протягом якого він працює на ринку. Якщо продавець зовсім новий, якщо він занижує ціну, то будьте обережні, не ризикуйте і не здійснюйте попередньої оплати.


Автор: Світлана Іваніченко, інспектор по роботі із громадськими формуваннями


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 серпня 2015, 09:10 | Кобеляки | Кримінал
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації