Вхід | Реєстрація

У країні спалах африканської чуми

У країні спалах африканської чуми

Хворих тварин виявлено на підприємстві, яке знаходиться під Києвом.

3 серпня під час апаратної наради голова РДА Таміла Шевченко поінформувала керівників організацій та установ, що минулого четверга на виїзній колегії в Миргороді цю інформацію озвучив головний ветеринарний лікар області.

У свою чергу спеціаліст управління ветеринарної медицини в Кобеляцькому районі Сергій Челідзе розповів:

— Останній випадок захворювання свиней зафіксований 28 липня на підприємстві «Калита» Броварського району Київської області, де утримувалось 62 тисячі тварин. Усі вони будуть винищені. Та найбільша небезпека полягає в тому, що м’ясо з цього підприємства завозилось на територію Полтавської області в Пирятинський і Миргородський райони.

Зі слів Сергія Станіславовича, із початку року це шістнадцятий випадок на території України. Шість свиногосподарств, які працюють в Кобеляцькому районі, переведені на закритий режим.

— Наші фахівці проводять постійні обстеження, роблять щеплення від класичної чуми, — продовжив спеціаліст ветмедицини. — Та, щоб ви розуміли, ліків від африканської чуми не існує. Людина не може на неї захворіти. Небезпека полягає в тому, що у разі фіксації африканської чуми в господарстві, усе поголів’я свиней винищується безкровним методом. За рішенням надзвичайної протиепізоотичної комісії, знищенню підлягають тварини в радіусі до п’ятдесяти кілометрів.

Основні симптоми хвороби: різке підвищення температури, відмова від їжі, синюшність по тілу і внутрішній крововилив усіх органів, що призводить до швидкої загибелі.

Як повідомив Сергій Челідзе, дикі свині є основними перенощиками хвороби. На сьогоднішній день у дикій фауні району щільність цих тварин значно перевищує норму. Тобто, при нормі шість-вісім свиней на тисячу квадратних метрів, у деяких мисливських господарствах їх кількість становить п’ятдесят.

Олександр Шуліка, заступник голови РДА, підтвердив слова виступаючого:

— Дійсно, проблема поширення диких свиней актуальна. На останній нараді я закликав керівників мисливських господарств зв’язатися з Інститутом свинарства, щоб взяти аналізи у тварин. Але ніхто не відреагував на ці вказівки.

Таміла В’ячеславівна наголосила, що потрібно якнайшвидше провести нараду з приводу цієї ситуації, де обговорити та налагодити реальний механізм дій у надзвичайних випадках.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 серпня 2015, 13:42 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації