Вхід | Реєстрація

«Заздалегідь спланована і організована провокація». Аваков надав Раді докази щодо подій 31 серпня

«Заздалегідь спланована і організована провокація». Аваков надав Раді докази щодо подій 31 серпня

Голова МВС України Арсен Аваков в ході звіту перед народними депутатами в четвер у Верховній Раді повідомив, що події, які відбулися 31 серпня під стінами українського парламенту події були заздалегідь сплановані і були частиною плану по дестабілізації обстановки в країні.

«Це була заздалегідь спланована і організована провокація, метою якої, за однією з версій слідства, була масштабна дестабілізація ситуації в країні і занурення її в масштабне насильство і збройне громадянське протистояння. І сам терористичний акт, і масові заворушення були об'єднані одним злочинним задумом», - сказав він, виступаючи з трибуни парламенту в четвер ввечері.

За словами міністра, цей задум полягав у тому, щоб силами спеціально підготовлених осіб організувати масові заворушення під стінами українського парламенту і використовувати їх для «маскування головного удару», - кривавого теракту.

Аваков підкреслив, що цей теракт був організований групою осіб і «по всіх існуючих ознаками, це був невипадковий кидок гранати, а частина єдиного плану дестабілізації».

Міністр МВД також повідомив про низьку зустрічей керівників ВО Свобода та бійців батальйонів Січ та Карпатська Січ напередодні подій 31 серпня. Саме на ці зустрічи звернуло увагу слідство.

Перша зустріч відбулась 27 серпня в Кураховому, куди позно ввечері 26 серпня прибули свободівці Олег Тягнибок, Юрій Сиротюк, Олег Гелевей та Ігор Кривецький. Наступного дня вони офіційно зустрілися з бійцями батальону МВС Січ, а після провели приватні співбесіди з прибічниками ВО Свобода - це близько 20 осіб. Серед тих, хто проходив співбесіду був присутній один з підозрюванних зараз у скоєнні терористичного акту.

Друга зустріч відбулася у Водяному, де розташований батальйон Карпатська Січ. Там керівники ВО Свобода провели такоже низьку приватник зустрічей з бійцями, серед яких була інша особа, яка зараз заарештована та підозрюється у скоєнні теракту.

Як повідомив Аваков, наступного дня після приватних розмов, 28 серпня, обидві підозрюванні виїхали до Києва. Один з них - «особа 1» - 29 сепрня, у суботу, написав рапорт про звільнення з органів внутрішніх справ за власним бажанням, мотивуючи це рішення низьким рівнем заробітної платні. Так саме вчинили ще декілька бійців батальону Січ.

«Саме с таких людей, як особа 1 та особа 2 була, сформована група дестабілізації під час масових заходів 31 серпня, зокрема, з використанням бойових гранат», - повідомив Аваков.

В наслідок вибуху бойової гранати під Верховною Радою 31 серпня, поранено 117 людей, з них 110 - працівники правоохоронних органів. Троє нацгвардейців загинуло, один - у важкому стані.

2 вересня Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід у вигляді арешту терміном на два місяці екс-бійцю спецбатальйону МВС Січ Ігорю Гуменюку, підозрюваному в киданні гранати у правоохоронців 31 серпня біля Верховної Ради.

Також радник глави МВС Зорян Шкіряк повідомив, що суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для 7 підозрюваних у причетності до сутичок біля Ради 31 серпня. Підозрювані заарештовані без права внесення застави, наголосив Шкіряк.


Автор: «Громадське.TV»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 вересня 2015, 10:46 | Полтавщина | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації