Вхід | Реєстрація

До 7 листопада стрілятимуть диких кабанів і бродячих собак

До 7 листопада стрілятимуть диких кабанів і бродячих собак

У мисливських угіддях розпочався безпрецедентний за розмахом відстріл диких кабанів і свиней.

Захід проводиться з метою недопущення виникнення африканської чуми свиней. Ця хвороба є надзвичайно небезпечною. У разі виникнення епідемії тварини стовідсотково гинуть. На сьогодні у світі немає ніяких методів лікування африканської чуми. У разі виявлення хвороби всі свині, і дикі, і домашні, у радіусі 20 кілометрів підлягають знищенню. Їх туші спалюють. Єдина втішна інформація: для здоров’я і життя людей африканська чума свиней небезпеки не становить.

В Україні випадки захворювання свиней на цю небезпечну хворобу зафіксовані у кількох областях, в тому числі і в Полтавській. Чуму занесли у Пирятинський район. Там знищені і спалені тисячі тварин. Ще у жовтні Полтавська облдержадміністрація розробила комплекс заходів щодо недопущення поширення хвороби на території області. Серед них передбачений і позаплановий відстріл диких кабанів і свиней.

У Кобеляцькому районі відстріл диких тварин теж розпочався. І вже навіть виник один скандал, пов’язаний із цим. У неділю районом почала поширюватись інформація про те, що нібито на острові Вишняки мисливці влаштували безладну стрілянину. І навіть вбили домашню свиню у господарстві людини, котра там проживає.

У вівторок Таміла Шевченко, голова Кобеляцької РДА, провела нараду з приводу ситуації з відстрілом. На ній були присутні голова районної ради Василь Мирошнеченко, прокурор Кобеляцького району Вадим Кохно, начальник Управління ветеринарної медицини у районі Сергій Куземко, директор РЛП «Нижньоворсклянський» Олександр Шуліка, керівники кількох мисливських господарств.

Сергій Куземко вчергове озвучив цифри і факти. Він повідомив, що в результаті відстрілу мають залишитися не більше п’яти диких свиней на тисячу гектарів угідь. Згідно із даними, поданими мисливськими господарствами, найбільшою чисельність цих тварин є у «Філіні». Потрібно відстрілювати тварин і в мисливських господарствах «Динамо»,  «Артеміда»  та УТМР. Станом на 3 листопада знищено 23 тварини. Ветеринари взяли із них матеріал для проведення аналізів. Туші зберігаються у господарствах. Водночас Куземко повідомив і обнадійливу інформацію. За його словами, аналізи, зроблені у тварин, відстріляних протягом року, ніколи не фіксували ознак африканської чуми.

Щодо долі туш убитих тварин, то Таміла  Шевченко запропонувала передавати їх волонтерам. А ті, у свою чергу, повезуть страви із м’яса у зону АТО.

Олександр Шуліка та Валентин Панічевський розповіли про скандал на острові Вишняки. За їх словами, ніякого неконтрольованого сафарі на острові не було. А у всіх убитих там свиней виявили ехінокок. Тварини заразились ним від свійських котів і собак, які живуть на острові.

Таміла Шевченко, у свою чергу, розкритикувала керівників мисливських господарств за низькі темпи відстрілу. Вона сказала:

— У нас в районі більше тисячі мисливців. А тут дійшло до виконання важливого державного завдання — і стріляти нікому. А якщо, не дай Бог, хвороба з’явиться в районі? Яких збитків зазнають селяни, коли виріжуть усіх свиней в окрузі?

Сергій Куземко запевнив, що доки не буде відстріляна необхідна кількість свиней, керівники мисливських господарств не отримають дозволів полювати на зайців.

Відстріл будуть проводити до 7 листопада. Крім свиней і кабанів, у лісах знищуватимуть ще й бродячих собак.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 листопада 2015, 11:31 | Кобеляки | Цікаве
1. коля педченко / 6 листопада 2015, 21:09
Буде багато мняса,шашликив,ливеру,сала.Туши завозити у школи,садики,болници,хай жарять,варять,роблять тушонку,пирожки.Продавати,а на виручини гроши накупляти продуктив в АТО.Миняти на продукти и в АТО.Грузити на Камази и везти свиней в ти области,де нема чуми,буди в них привезуть нам.Солити мнясо и сало впрок,бо на той год,та шо год,на Риздво не буде.Одно радуе,скоро Новий год и те шо йдем Европу. А Европа,це жаби.Льод розтане и ми их виловим тоже,потом и мухам найдем приминение
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації