Вхід | Реєстрація

Новим Санжарам нагадали про сталінські укази і голод

Новим Санжарам нагадали про сталінські укази і голод

Напередодні Дня пам’яті жертв Голодомору в Україні у центрі Нових Санжар провели флеш-моб, аби нагадати мешканцям селища про страшну трагедію в історії українського народу.

27‑го листопада близько 10:00 на площі перед центральним ринком з’являється група учнів Новосанжарського НВК з 10‑Б та 7‑А класів на чолі з учителем Андрієм Чумаком. Разом із ними приходять працівники новосанжарської бібліотеки для дорослих. Наталія Науменко та Людмила Олєйнікова розгортають великий плакат із написом чорними літерами «1933». Інша бібліотекарка, Тамара Паттієва, бере рупор і починає читати. На всю площу лунають страшні рядки сталінських наказів: «Занести села на чорну дошку!», «Прискорити темпи хлібозаготівель!», «Нещадно боротися із антирадянськими елементами, які саботують продзаготівлі!», «За крадіжку колгоспного майна — розстріл!». Доки бібліотекар читає, учні ходять площею. І після кожного чергового наказу один чи двоє із них опускаються на землю. Аж доки ніхто не залишається стояти. Так у 33‑му сталінські накази спустошували українські села, виморюючи голодом.

— Під час голодомору щохвилини помирали 24 українці, щогодини — 1440, щодоби — 34 тисячі 560! — лунають у холодному осінньому повітрі слова, які важко зрозуміти і неможливо осягнути.

Плакат із написом «1933» простеляють на землю. Діти беруть по жмені зерна і сиплять згори на плакат. Зерно падає із тихеньким шумом. Те зерно, яке у 1933‑му могло врятувати мільйони життів українців. Діти із сумом схиляють голови і замислюються, дивлячись на розсипане по білому плакаті зерно.

— Ми маємо пам’ятати про цей страшний злочин проти українського народу. Пам’ятати, щоб таке більше ніколи не повторилося, — завершує акцію Тамара Паттієва.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 грудня 2015, 12:31 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації