Вхід | Реєстрація

Кабузенко проти поліції

Кабузенко проти поліції

Житель Кобеляк стверджує, що поліцейські незаконно утримували його в будівлі райвідділу. Співробітники поліції, навпаки, говорять, що діяли чітко у рамках законодавства.

Ця історія цілком заслуговує на створення відеосюжету для редакційної рубрики «Під лампою». Та її головний учасник не має права прийти в редакцію і розповісти про події місячної давності. Він, згідно із рішенням Кобеляцького районного суду, знаходиться під домашнім арештом. Тому для того, щоб поспілкуватися із чоловіком, ми відвідали його вдома.

А почалося все із публікації в нашій газеті. У номері 51 від 18 грудня 2015 року вийшла стаття під назвою «Затримали підозрюваного в шахрайстві». Матеріал підписаний керівником слідчого відділення Кобеляцького відділу поліції Ольгою Нежеренко. У статті з вини редакції була допущена помилка: неправильно вказана стаття Кримінального Кодексу, за якою чоловіку оголошена підозра. Про це ми вже повідомляли і перепрошували. Та не це головне. Чоловік, про якого йшла мова, стверджує, що він узагалі не скоював злочину. І, навпаки, працівники поліції при його затриманні та проведенні слідчих дій допустили порушення чинного законодавства.

Розповідає Микола Кабузенко, який вважає, що в згаданій вище статті мова йшла саме про нього:

— 7 грудня минулого року на вулиці Дніпропетровській, поряд із магазином «АТБ», біля мене зупинилася «вазівська» «десятка» сріблястого кольору. З неї вийшов чоловік, який представився працівником поліції. Він запропонував проїхати у райвідділ для дачі пояснень. Мовляв, мене підозрюють у вчиненні злочину. Я поїхав. Ми зайшли у чергову частину, де зробили запис про мій приїзд. Далі пройшли у кімнату, де знаходяться дільничні. Мені сказали, що я підозрююсь у шахрайстві, і запропонували написати пояснення. Повідомили, що на мене є чотири заяви. Я сказав, що ні в чому не винний і нічого писати не буду. Потім ми поїхали в прокуратуру. А вже після цього мене знову привезли у райвідділ. Та заїхали вже з двору. І ніяких відміток у журналі не робили. Знову почали казати, щоб написав пояснення і взяв провину на себе. Мовляв, я вже був судимий, тому все — проти мене. А як підпишу, то все закінчиться умовним покаранням. Я знову відмовився. Сказав, що без адвоката говорити не буду. Мене прикували кайданками до батареї і протримали в приміщенні добу. Не били, але психологічно тиснули. Мобільний телефон забрали. Адвоката Оксану Бердніченко зрештою викликали. Вона й добилася, щоб мені віддали телефон. Потім повезли в суд. Поліцейські хотіли, щоб суддя постановила залишити мене під вартою. Але суддя Тетяна Мороз вирішила, що я буду під домашнім арештом. У статті в газеті теж несправедливо написали, що моя вина доведена. Я через адвокатів подав скарги в місцеву й обласну прокуратуру. Буду добиватись зняття обвинувачення і відшкодування моральної шкоди, що мені завдали.

Після цього редакція звернулася із запитом до Володимира Федана, керівника Кобеляцького відділення поліції. Письмову відповідь від нього ми отримаємо протягом найближчих днів. А Ольга Нежеренко, начальник слідчого відділення, одразу прокоментувала подію в усній формі. Вона повідомила:

— Дійсно, громадянин доставлявся 7 грудня у відділення поліції для дачі пояснень. Про це є відповідні записи у спеціальному журналі. Ніяких претензій щодо дій працівників поліції чоловік не пред’являв. Наступного дня він разом зі своїм адвокатом та в присутності працівника прокуратури був у суді, де визначали міру запобіжного заходу щодо нього. І теж не скаржився на дії поліцейських. Хоча мав змогу це зробити. Звичайно, ніяких незаконних методів фізичного чи психологічного тиску до нього не застосовували, кайданки на руки не надівали. Скажу більше. Як відомо, зараз навіть немає такого поняття «явка із повинною», щоб унеможливити застосування до підозрюваних засобів тиску. У суді враховуються лише докази і свідчення, дані прямо в залі суду. Крім того, у газетній статті не йшлося про обвинувачення, а лише про оголошену підозру.

Можливо, працівники поліції дійсно порушили законодавство. Та можливий і другий варіант. Йдеться про те, що частенько підозрювані у злочинах вибирають тактику: кращий захист — це напад.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 січня 2016, 16:05 | Кобеляки | Кримінал


1. рабинович / 15 січня 2016, 16:49
назва нова,а сутність мусорська як була так і є
2. Юрій / 15 січня 2016, 17:02
Цей товариш чистив у мене каналізацію,зробив все ок і я з ним розрахувався,все обоюдно.
3. Єхидний / 15 січня 2016, 17:38
Коля конешно купу народу розвів на бабки. но чи вистачить у понтів знань і умінь. щоб довести його вину - питання ще те.
4. саша ставицький / 15 січня 2016, 17:58
Нічого не змінюється.Перш за все на яких підставах суд призначив домашній арешт.? Судячи з усього сказаного , ніякого документального підтвердження в суд не представлялось , прийшло комусь у голову звинуватити людину і суд тут , як тут , замість захищати людину.Держання людини ,прикутою до батареї - це садизм , за який потрібно брати під арешт того , хто це зробив і гнати з органів влади вс..... мітлою.Всих тих , хто це робив , завтра потрібно щоб вони шукали роботу і не у владі.Повинна проснутись і громадскість Кобеляк і вимагати термінового звільнення ізвергів у мундирах.Закликати прокуратуру провести ретельну перевірку і оголосити всій громаді результати розслідування.
ГРОМАДА ПРОСИПАЙСЯ.
5. Єхидний / 15 січня 2016, 18:06
4.саша ставицький
«Держання людини ,прикутою до батареї - це садизм , за який потрібно брати під арешт»

Саша, а відки ти знаєш шо Колю хтось приковував до батареї.
Ти шо там був? В ролі кого - батареї?
Я не хочу защищати понтів. Но на них тоже розпространяється презумпція невинуватості. А на слово вірять кожному проходімцю тільки такі ж як він.
На мій взгляд кобеляцькі понти -зовсім не садісти чи бандіти. Вони - малопрофесійні люди. І через це випустили дєвочку -пріпєвочку яка задавили музиканта і ще багатьох злочинців.
6. ГІСТь 1111ь / 15 січня 2016, 18:25
5.Єхидний
«випустили дєвочку -пріпєвочку яка задавили музиканта і ще багатьох злочинців.»

ЦЕ ЩОСЬ НОВЕ--ану розкажіть нам --ВОНАщо--дійсно ОТЕ зробила---????
7. саша ставицький / 15 січня 2016, 18:53
5.Єхидний
«Саша, а відки ти знаєш шо Колю хтось приковував до батареї.
Ти шо там був? В ролі кого - батареї?»

Треба уважно читати.Я нікого не звинувачував.Але , якщо я напишу на тебе заяву , Звинувачу тебе в злочині , то чи має право суд по моїй заяві обирати запобіжний захід? Подумай. І якщо вже цьому чоловікові обрали запобіжний захід просто зі слів поліцая , то также потрібно обирати запобіжний захід поліцаю , який чіпляв наручники зі слів того чоловіка.Вони повинні бути рівні в правах.
8. олександра / 15 січня 2016, 19:10
а хто взагалі читав за що хлопця обвинувачують??? !!!якщо то напевне обрали домашній арешт, то,напевне є і потерпілі-дідусі, чи бабусі у яких він забрав останні гроші на пропой і "телочок". а хто знає кабузенка, той знає що це за "хрущ", просто бабусі не напишуть, бо інтернета в них немає.
9. Єхидний / 15 січня 2016, 19:14
До Саші. Саша блін задню не включай і дурака тоже. відки ти знаєш шо у понтів немає показів свідків та другої доказової бази? Опять же Коля вже сидів за похожу фігню.
До Гостя. Конешно я не можу на сто процентів бути увєрєнним шо то вона зробила. Бо я там не був. Но люди які А ксататібули на суді розказували шо дєвочка постоянно брехала. І її защітнічки тіпа пустозвона Кулики тоже.
А понти получивши от дєвочки признаніє розслабили булки. І коли Кулик та друга правозащитна срань підняли крик, вкакались. Бо матдоказів не зібрали. І так думаю не тільки я а й набагато розумніші і грамотніші люди.
А кстаті. В Ехо про це по моєму писали. В смислі про брехню дєвочки і Кулика.
10. саша ставицький / 15 січня 2016, 19:29
Я ніколи навіть не бачив цього чоловіка , але так , як ви його звинувачуєте теж негоже.Єхидний мабіть десь там у поліції крутиться - мрожливо сержант , ну а олександра мабіть теж там.Ви обоє привикли звинувачувати. А задню я не включав.Просто потрібно до людей відноситись з повагою.
11. олександра / 15 січня 2016, 19:43
а вас, саша, ніколи не ошукували? ох тоді б я послухала,щоб ви заспівали.
12. Єхидний / 15 січня 2016, 20:23
А неправильно я виразився. саша ти стрєлки преводити мастак і з базара спригувати. А ну Сашок виділи камент де я Кабузю обвинувачую і покажи мені та народу.
І хто як не ти вже записав мене і Олександру в понти. Вже й званіє опреділив. Саша на себе подивись преждє чим другим указувати на їх проблжми.
13. Віктор / 16 січня 2016, 10:57
Погоджуюсь із Рабиновичем на всі 100%.
14. Горпина / 18 січня 2016, 09:56
9.Єхидний
«коли Кулик та друга правозащитна срань підняли крик, вкакались. Бо матдоказів не зібрали. І так думаю не тільки я а й набагато розумніші і грамотніші люди.»

Ти з тих , хто творить беззаконня.Видать теж причетний до знущання над людьми , коли правозахисників називаєш так.То знай , що все може змінитися , і будеш тоді скиглити , що до тебе не справедливі. Приклад - нинішня ситуація з БЕРКУТІВЦЯМИ.А тих дівчат трьох , що втопили , ти памятаєш ?
15. Дурі Горпині / 18 січня 2016, 15:00
[[ЦИТАТА|14|Горпина|з тих , хто творить беззаконня.Видать теж причетний до знущання над людьми , коли правозахисників нааєш
А хто це правозохисники? Це такі як напівграмотний горлопан Кулик, котрий в суді брехав не гірше за підсудиму дєвочку-пріпєвочку і влаштовував піар кампанії перед судом. Ой=ой=ой, зник телефон музиканта, ой, його побили, ой він двометровий десантник. А потім люди які дійсно займалися розслідуванням на фактах довели, що такого не було, а музикант був ростом метр сімдесят із гаком і внього було більше трьох промілле алкоголю в крові. А потім ці правозахиснички юрбою вимагали у свідка щоб збрехав на суді. Все ж це відомо, живі люди, які все це бачили.
А брехло Кулик ось знову появиться у Кобеляках перед новими виборами.
16. Горпина / 18 січня 2016, 15:36
Я не буду писати , що ти дурак , ти все і так розумієш ,але впевнююсь , що ти багато причетний до знущання над людьми , можливо і причетний до утоплення тих троїх дівчат.Принаймі міг там бути.Це тільки поки тебе не стосується правовий захист , але з часом життя покаже , не таким проводять смітникову люстрацію.А ти дуже самовпевнений , дивись , бо можна попасти в халепу , і без вини можеш стати винуватим.
17. олександра / 18 січня 2016, 16:39
а може хтось поспілкується з потерпілими, якщо шахрайство, то вони точно впізнають Сашка, раніше він був судимий за такі ж злочини. Не можна всіх під один щабель, кругом є дві сторони і у понтів і у злочинців.
18. Дурі Горпині / 18 січня 2016, 18:50
16.Горпина
«А ти дуже самовпевнений , дивись , бо можна попасти в халепу , і без вини можеш стати винуватим.»

Якщо я й попаду в халепу, то до кулика та інших проходімців звертатися точно не буду. Для захисту є юристи та й самому можна захищатися, якщо читати вмієш і голова не лише для того щоб шапку носити.
ти звертайся до дешевих понтарів, можна ще до екстрасексів.
19. Учитель / 18 січня 2016, 19:44
Дійсно зміна форми а не суті роботу поліції не поиміняє, тому можна припустити й те і інше. Але, цілком логічно виникає питання: - чому Кабузенко, будучи з адвокатом не написали після того як його випускали у журналі про те, що мають претензії до працівників міліції. Чому знову ж таки з тим адвокатом не зафіксували що його протриимали у райвідділі поліції більше 3 годин. Адже для цього достатньо було написати заяву про злочин, та подати черговому. Знову виникає багато "чому" до Кабузенка. Їх би не було якби він був без адвоката, а так читаю і виникає сумнів у його правдивості. Правду пише ота дівчинка, що працює начальником слідчих. І те що суддя обрала домашній арешт лише вказує на те, що у нашій системі щось змінюється на краще. Злочин не особливо тяжкий то чому на період розслідування не обмежети в правах, якщо для цього є достатні підстави. Але те, що неправду можуть говорити як з одного боку так і з іншого є нашою національною особливістю. Вихід поки що один, перевіряти на детекторі брехні.
20. хозяин города / 19 січня 2016, 22:50

Коментар видалено за порушення пункту 2.3 Правил користування сайтом
21. Гай Фокс / 19 січня 2016, 22:55
20.хозяин города
«Менты пи***асы»
Який же ти тоді "хозяїн" ? )))
22. Тамара / 20 січня 2016, 18:30
Сьогодні до нас в РДА приїздив начальник з області і питав у нашої під ким ходить начальник міліції. Як це понять.
23. ГІСТь 0000ю / 20 січня 2016, 21:28
22.Тамара
«в РДА приїздив начальник з області»

НАЧАЛЬНИК----(а що --не платят ДАНИНУ----тоды ВІН МОЛОДЕЦЬ !!!!
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації