Вхід | Реєстрація

Інсулін видають у поліклініці

Інсулін видають у поліклініці

На сьогодні цукровий діабет — це величезна проблема для населення.

У світі близько 400 мільйонів людей страждають цим недугом. Лише в Кобеляцькому районі нараховується 1023 хворих, із яких інсулінозалежних — 263 дорослих та 9 дітей і підлітків.
Із упевненістю можна стверджувати, що немає на Кобеляччині людини, яка б не чула про таке захворювання як цукровий діабет. Але ці знання, на жаль, обмежуються лише відомостями про невиліковність хвороби та потребу хворих у інсуліні.

Дійсно, саме інсулін підтримує життєдіяльність інсулінозалежних хворих на цукровий діабет. Відрадно, що процес його отримання нашими пацієнтами відпрацьований, діє вже не один рік, але не завжди простий для діабетиків, особливо з віддалених сіл.

Зараз пацієнт, який перебуває на обліку в ЦРЛ, звертається спочатку до ендокринологічного кабінету. Там, у зв’язку з відсутністю лікаря-ендокринолога, медсестра разом з єдиним на сьогодні терапевтом поліклінічного відділення прописують хворому підібрані і призначені, як правило в Полтаві, інсуліни з розрахунку потреби на місяць, проводять відповідний запис у медичній карті та видають хворому безкоштовний рецепт (на кожний вид інсуліну окремо). Далі цей рецепт перевіряється й затверджується завідуючим поліклінікою, на ньому ставляться штамп та печатка ЦРЛ і додатково — червона печатка, що підтверджує безоплатність інсулінів для пацієнта. І лише потім хворий в аптеці №146 КП «Полтавафарм», яка закріплена за нашим закладом, безоплатно отримує препарати інсуліну.

Ми в лікарні постійно ведемо реєстр інсулінопотребуючих хворих, щомісячно складаємо заявки на потребу інсуліну, які направляємо до департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА через аптеку №146. Там визначають річну та помісячну потребу в цих лікарських засобах, а також — у коштах для їх оплати.

Кобеляцька ЦРЛ намагається використовувати всі можливості, щоб підвищити доступність препаратів інсуліну для діабетиків району. Та, у зв’язку зі складною економічною ситуацією в нашій країні, коштів, які виділяє держава, у 2016 році, можливо, не вистачить. Тому цілком вірогідно, що виникне необхідність у виділенні додаткового фінансування з місцевого бюджету.

Ось тому, щоб зменшити ризики та покращити й полегшити доступність отримання інсулінів для наших діабетиків, адміністрація лікарні за узгодженням і домовленістю з керівництвом ЦРА №146, починаючи з 2016 року, завозить інсуліни безпосередньо до райполіклініки, де вони зберігаються в окремих холодильниках у кабінеті старшої медсестри Світлани Косенко. Після виписування, оформлення та завірення пільгового рецепту, ліки видаються одразу безпосередньо для діабетиків.

Передбачаючи можливі фінансові труднощі, плануємо також посилити облік забезпечення інсулінами та їх більш рівномірний розподіл між хворими, щоб у разі можливої нестачі коштів мінімізувати навантаження на бюджет району.

Знаючи про труднощі з доїздом для діабетиків з віддалених сіл району, дуже хотілося б, щоб ми мали змогу забезпечувати хворих не на місяць, а на квартал. На жаль, із незалежних від райлікарні чинників це поки що неможливо, але в обласному департаменті охорони здоров’я зараз опрацьовується покращений варіант механізму забезпечення інсулінами для хворих на цукровий діабет.


Автор: Валерій Коробейник, завідуючий поліклінічним відділенням


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 січня 2016, 09:16 | Кобеляки | Спорт і здоров'я
1. Учитель / 20 січня 2016, 18:27
Ой Валєрка дай Бог тобі здоровя, якщо ти це організуєш і запустиш без бюрократизму.
А за владу народ уже все зрозумів, її треба міняти. Та чи це народ вирішує, мабуть тоже починають розуміти.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації