Вхід | Реєстрація

Прогноз погоди на 2016 рік: вчергове — пальцем в небо

Прогноз погоди на 2016 рік: вчергове — пальцем в небо

Виконуючи прохання частини наших читачів, друкуємо прогноз погоди на 2016 рік, використовуючи інформацію, вже оприлюднену на деяких сайтах та в друкованих виданнях.

До редакції ще в кінці минулого року кілька разів зверталися жителі міста і району з проханням надрукувати прогноз погоди від народних синоптиків. У січні прохання надійшли повторно. Тому, попри власне скептичне ставлення до довгострокових прогнозів погоди, ми вирішили виконати побажання читачів. Один із них стверджував, що минулорічний прогноз, даний популярним «народним» синоптиком Валерієм Некрасовим, справдився майже на сто відсотків.

Тому при підготовці публікації ми спробували віднайти прогноз на 2016 рік, який передбачив Валерій Некрасов. Це, до речі, виявилося не зовсім простим завданням. Промоніторивши зо два десятки різних інтернет-сайтів, ми виявили, що всі вони використовують інформацію з одного джерела. А далі копірайтери просто переписують текст, пробуючи зробити його максимально унікальним. Крім того, на багатьох ресурсах йдеться про те, що популярні раніше народні синоптики відмовились від практики оприлюднення довгострокових прогнозів погоди. Адже при їх складанні здебільшого використовувались народні прикмети. А вони, прикмети, через зміну клімату на планеті і, в Україні зокрема, уже не справджуються. До речі, про це вже давно сказав знаний у Кобеляцькому районі аграрій Микола Андрієнко. Микола Іванович кілька десятиліть вів спеціальний щоденник, у якому записував спостереження за погодою. І звіряв свої записи із народними прикметами. А потім робив свій прогноз. Та вже кілька років як Андрієнко припинив спроби вгадати погоду на рік за народними прикметами. Причина була названа вище: прикмети не працюють.

 

Некрасов прогнозував на Новий рік дощову погоду

Зайве підтвердження тому, що прогноз погоди є справою дуже невдячною, ми отримали, перечитавши те, що народні та офіційні синоптики обіцяли українцям на Новий рік. Згідно з прогнозом вже названого Валерія Некрасова, свято мало пройти під акомпанемент дощу. А температура повітря становила б нуль градусів за Цельсієм. Щось схоже прогнозував і Анатолій Прокопенко, заступник директора Укргідрометцентру. У нього теж був дощ зі снігом і нуль градусів.

Найближчим до істини виявився прогноз Вазіри Мартазінової. Вона теж є працівником Гідрометцентру, але прогноз дала інший. Мартазінова прогнозувала, що грудень буде теплим, Новий рік і наступна декада — морозними. А ось лютий має бути досить теплим.

Некрасов, який із Новим роком вже попав пальцем в небо, прогнозував малосніжну зиму. Двадцятиградусні морози синоптик обіцяє в лютому.

Інший популярний прогнозист Леонід Горбань пророкував п’ятнадцятиградусні морози на початку грудня. Усі ми ще пам’ятаємо, що було насправді. Також Горбань обіцяє сильні снігопади у січні і лютому.

Щодо літа 2016‑го, то прогнозу на цей період поки що знайти не вдалося. Але якщо і вдасться… Вище ми вже навели факти того, як чітко потрапили пальцем в небо популярні прогнозисти Некрасов і Горбань.

 

А ось, що констатують фахівці

Світлана Колінько, котра керує Кобеляцькою метеостанцією, розповіла, що грудень 2015‑го видався дуже теплим. Середньомісячна температура становила +0,6 градусів, що на 3,3 градуса вище норми. Найвища денна температура була зафіксована 27 грудня і склала 10,4 градуси вище нуля. А температурний рекорд цього місяця був зафіксований у 2008 році. Тоді позначка на вимірювальному приладі піднялась до +13,8. І лише в кінці грудня стало холодно. Найнижча температура у грудні 2015‑го становила –11,7.

А ось перша декада січня стала холоднішою ніж зазвичай. Середня температура повітря становила –9,9, що на 5,2 градуси нижче норми. Найхолодніше було в ніч на 5 січня. Тоді температура опустилася до –21,6. Але це далеко не рекордний показник. 9 січня 1950 року метеорологи зафіксували у Кобеляках 25,5 градуса з позначкою мінус.

Початок січня, як стверджують фахівці, став щедрим на опади у вигляді снігу й дощу. Їх випало аж 31 міліметр, що на 12 міліметрів вище за норму для цього місяця.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 січня 2016, 13:27 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації