Вхід | Реєстрація

Купання на Водохрещу — не таїнство Хрещення і не очищення від гріхів

Досить часто напередодні свята Водохрещі люди цікавляться, як правильно підходити до обряду купання в освяченій купелі. Чи кожна людина може собі дозволити зануритися в льодяну воду? З якою вірою треба купатися?

Священики наголошують, що у будь-якому церковному святі необхідно розрізняти його зміст і традиції, які склалися навколо нього. У святі Хрещення Господнього головне — Богоявлення, хрещення Христа Іоанном Предтечею, глас Бога Отця з небес: «Цей є Син мій возлюблений» і Дух святий, що зійшов на Христа. Головне для християнина у цей день — бути присутнім на церковній службі і причаститися Святих Христових Таїн.

Саме свято Хрещення Господнього направлене на пригадування подій Богоявлення. При цьому стає зрозумілим зміст занурювання разом із Христом у води Іордану. Це не таїнство хрещення і не очищення від гріхів. Але в цей день ми самі беремо участь у подіях хрещення Господа нашого Ісуса Христа, стираючи кордони часу і простору. З іншого боку, важливо підходити до занурення в ополонку дуже помірковано і виважено.

Так само помірковано і виважено слід підходити до будь-яких інших подвигів віри, наприклад, посту. Не всіх людей Бог наділив однаковим здоров’ям, і, відповідно, не може бути яких-небудь однакових настанов. Іноді більш корисно буде відмовитись від купання, ніж випробовувати Бога.

Дивлячись на різноманітну публіку, яка приходить на Водохрещу повеселитися і покупатися в ополонці, стає якось сумно від того, що ця подія перетворюється у спорт і екстрим. На це священики мають таку думку:

— Якщо хрещенська купіль слугує сходинкою до того, щоб хоч через декілька років почати зустрічати це свято по-справжньому, по-християнськи, то таке купання можна тільки вітати.


Автор: Підготувала Олена Маренич


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації