Вхід | Реєстрація

Громадські слухання щодо будівництва Біланівського ГЗК

Громадські слухання щодо будівництва Біланівського ГЗК

Відповідно до рішення Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Полтавській обласній державній адміністрації та Полтавській обласній раді спільно з ТОВ «Біланівський ГЗК» було рекомендовано ініціювати, організувати та провести громадські слухання щодо будівництва Біланівського ГЗК у населених пунктах, що потенційно потрапляють під вплив комбінату, а саме: у селах Дмитрівці, Бондарях Кременчуцького району, а також у Козельщинському районі — у Солониці та Новій Галещині.

Минулого тижня такі слухання відбулися, як і було заплановано.

Громадські слухання відбувалися з дотриманням усіх вимог чинного законодавства. Попередньо у приміщенні селищної ради для ознайомлення громадськості була розміщена проектна документація щодо будівництва Біланівського ГЗК, у тому числі «ОВНС розкриття Біланівського родовища залізистих кварцитів». Також, у місцях, доступних для громадськості, були розміщені інформаційні стенди з інформацією про етапи реалізації проекту, фізичні та технічні характеристики запропонованої діяльності, включаючи оцінку передбачуваних відходів і викидів, опис найбільш суттєвих факторів впливу на навколишнє природне середовище, опис заходів, передбачених для запобігання та/або зменшення впливу тощо.

Слухання проводились відкрито—із залученням представників ЗМІ, представників органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій. На зібрання прибули директор департаменту екології та природних ресурсів Полтавської облдержадміністрації Ігор Піддубний, голова Козельщинської райдержадміністрації Олександр Перепелиця, його перший заступник Олександр Троцький та заступник Світлана Тригубенко; голова Козельщинської районної ради Юрій Марченко.

Для роз’яснення інформації про етапи реалізації проекту, можливий вплив на навколишнє природне середовище, а також заходи, передбачені для запобігання та/або зменшення впливу та ін. на громадські слухання прибули генеральний директор ТОВ «Біланівський ГЗК» Юрій Химич, технічний директор Віталій Корнієнко, фінансовий директор Владислав Палеха, головний юрисконсульт Максим Байдак, заступник генерального директора із земельних питань Леонід Тютюнник.

Крім цього, до участі у громадських слуханнях були запрошені представники генерального проектанта – проектного інституту  ТОВ «Южгіпроруда» Вадим Євсеєв, головний інженер проекту, і Володимир Ковязін, начальник гірничо-транспортного відділу інституту; науковий співробітник лабораторії радіаційного моніторингу природного середовища, експерт з питань оцінки радіаційних ризиків ТОВ «Екомонітор» Сергій Тодосієнко; професор, доктор біологічних наук, керівник лабораторії природних джерел випромінювання,  член комітету стандартів радіаційної безпеки Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), експерт МАГАТЕ в питаннях радіаційної безпеки (Інститут гігієни та медичної екології імені О М.Марзєєва Національної академії медичних наук України)Тетяна Павленко.

Розпочала слухання Новогалещинський селищний голова Світлана Самсонова, яка ознайомила присутніх із ситуацією в селищному бюджеті, із нагальною потребою в сильному інвесторі, яким є Біланівський ГЗК, а також із відчутною допомогою, яку вже сьогодні надав комбінат місцевій школі, дитячому садку та амбулаторії.

До слухань були допущені усі бажаючі, у тому числі представники сусідніх територіальних громад. Зокрема, перед присутніми виступила Дмитрівський сільський голова Антоніна Прядко, яка розповіла про більш як десятирічний досвід співпраці їхньої громади з підприємствами компанії «Ferrexpo», зокрема, з Єристівським ГЗК, що дозволило сільській раді збільшити свій річний бюджет до 16 мільйонів гривень і розвивати сільську соціальну інфраструктуру практично до рівня міста:

— Наша школа має таке обладнання, яким не кожна міська школа може похвалитися. Те ж саме скажу і про дитячий садок, і про заклади медицини. Не упустіть і ви цього шансу на розвиток  вашої території, адже сьогодні не так багато будується підприємств, здатних вкладати в регіон стільки інвестицій, — підсумувала Антоніна Іванівна.

Кожному бажаючому було надано можливість висловити свої думки, зауваження і пропозиції стосовно теми слухань.

На всі запитання давали відповіді фахівці. Зрештою присутні дійшли до висновку, що дозвіл на будівництво ГЗК надавати однозначно потрібно, але разом із цим слід укласти з підприємством угоду про соціальне партнерство, у якій прописати всі вимоги громади стосовно поліпшенняумов життя населення та розвитку місцевої інфраструктури. Одним словом, керівництво ТОВ «Біланівський ГЗК»отримало цілу низку пропозицій щодо вирішення соціально-побутових проблем територіальної громади.

За результатами громадських слухань Новогалещинська територіальна громада, як, до речі, і громади Бондарівської, Дмитрівської, Солоницької сільських рад, надала своє погодження на будівництво Біланівського гірничо-збагачувального комбінату в межах реалізації проекту «Розкриття Біланівського родовища залізистих кварцитів» — за умови виконання запитів і потреб громади. За це проголосували 110 із 158 зареєстрованих галещан — учасників громадських слухань.

Селищний голова Світлана Самсонова, підбиваючи підсумки зібрання, оголосила, що всі висловлені в залі пропозицій й зауваження будуть занесені у протокол громадських слухань. Але депутати селищної ради мають оперативно попрацювати зі своїми виборцями, щоб уточнити й узагальнити пропозиції населення до керівництва Біланівського ГЗК щодо поліпшення умов життя і розвитку селища для подальшого підписання угоди про соціальне партнерство з комбінатом.


 


Автор: Козельщинська райдержадміністрація


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
25 січня 2016, 13:33 | Козельщина | Політика
1. Сергій / 25 січня 2016, 13:52
Купили дурнів.Все так , як завжди , заглотили наживку.
2. гостинець / 25 січня 2016, 16:42
1.Сергій
«Купили дурнів.Все так , як завжди , заглотили наживку.»

Я думав тільки в біличан,з їхнім свинюшником клепки вголові не вистачає,а воно епідемія...
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації