Вхід | Реєстрація

За даними Кременчуцької ОДПІ...

За даними Кременчуцької ОДПІ...

Протягом 2015 року до державного бюджету надійшло близько 98 млн. грн. військового збору

Протягом 2015 року від платників Кременчуцької ОДПІ на підтримку української армії до бюджету надійшло 97,9 млн.гривень військового збору.

Варто нагадати, що військовий збір запроваджено із 3 серпня 2014 року. Його ставка складає 1,5 %. від об’єкта оподаткування.

Платниками збору є фізичні особи-резиденти, які отримують доходи як в Україні, так і за її межами, фізичні особи-нерезиденти, які отримують доходи в Україні, а також податкові агенти.

Для резидента об’єктом оподаткування збором є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід; доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання); іноземні доходи, отримані з джерел за межами України.

Об’єктом оподаткування нерезидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід з джерела його походження в Україні; доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання).

За результатами звітного податкового року платник податку – фізична особа повинен подати декларацію та визначити податкові зобов’язання як з податку на доходи фізичних осіб, так і з військового збору.  З цією метою з 01 січня 2016 року введено в дію нову декларацію, форма якої затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 за № 859. 
Сума військового збору, що підлягає сплаті платником податків самостійно до бюджету за результатами звітного року вказується у рядку 24.1 розділу IV нової декларації, а сума податку на доходи фізичних осіб – у рядку 23.1 розділу IV нової декларації.

Кременчуцька ОДПІ нагадує, що податковим законодавством встановлені такі строки для подання декларації:

- громадянин та особа, яка проводить незалежну професійну діяльність, – до 01 травня року, що настає за звітним;

- підприємець – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (року).

 

Результати роботи Кременчуцької ОДПІ з легалізації зарплати за 2015 рік

Легалізація заробітної плати є одним із пріоритетних постійних напрямів роботи фіскальної служби,  Пенсійного фонду, центру зайнятості населення.

Працюючи в напрямку викриття та зменшення кількості працівників, які виконують свої обов’язки без оформлення трудових відносин зі своїм роботодавцем, Кременчуцька ОДПІ спільно з представниками інших контролюючих органів, входячи до складу робочих груп з питань легалізації оплати праці та зайнятості населення, здійснюють перевірки суб’єктів підприємницької діяльності в частині виявлення найманих працівників, з якими не оформлені згідно з чинним законодавством трудові відносини, та вживають заходів, що приносять позитивні наслідки.

Так, протягом 2015 року Кременчуцькою ОДПІ проведено 78 спільних рейдів, під час яких обстежено 865 суб'єктів господарювання, виявлено 337 робітників без оформлення трудових відносин. За результатами проведених рейдів роботодавці оформили трудові договори з 230 найманими працівниками, 59 працівників зареєструвались приватними  підприємцями. 
Як результат - до бюджету надійшло 44,4 тис.грн. податку на доходи фізичних осіб, 119,5 тис.грн. єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та  14,5 тис.грн. єдиного податку.

Хотілося б, щоб важливість питання легалізації оплати праці знайшла розуміння як серед населення так і серед тих роботодавців, які не поспішають офіційно оформляти трудові відносини з найманими працівниками та збільшувати рівень заробітної плати своїх працівників.

 

Про застосування ставок податку на доходи фізичних осіб

Кременчуцька ОДПІ нагадує, що до 1 травня 2016 року триває деклараційна кампанія доходів громадян. А це значить, що до вказаної дати необхідно подати Декларацію про доходи, отримані в 2015 році. Слід враховувати, що до доходів, отриманих у 2015 року, застосовується ставка податку на доходи фізичних осіб:

15 відсотків бази оподаткування –  щодо доходів, які не перевищують десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року;

20 відсотків, – якщо база оподаткування в календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, – до суми такого перевищення. Самозайняті особи застосовують ставку 20 відсотків до частини середньомісячного річного оподатковуваного доходу, що перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати;

подвійна ставка податку (30 відсотків) – до доходів, нарахованих як виграш чи приз (крім виграшів, призів у лотерею, грошові виграші у спортивних змаганнях) на користь резидентів або нерезидентів;

20 відсотків – для пасивних доходів, у тому числі нарахованих у вигляді дивідендів за акціями та/або інвестиційними сертифікатами, що виплачуються інститутами спільного інвестування;

5 та 0 відсотків бази оподаткування у випадках, прямо визначених розділом IV Податкового кодексу України, зокрема при операціях з успадкування (дарування) та операціях з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна.

При декларуванні доходів за результатами 2015 року платникам податків слід враховувати, що розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, становить 1218 гривень.


Автор: Кобеляцька міська рада


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 січня 2016, 10:52 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації