Вхід | Реєстрація

Singen + Kobeljaki = Partnerschaft

Singen + Kobeljaki = Partnerschaft

Шановні друзі та партнери в Кобеляках! Я регулярно переглядаю «ЕХО» в Інтернеті, жваво цікавлюся вашими новинами, черпаю багато цікавого, поповнюю знання про ваше чудове місто і район.

У мене склалося регулярне і продуктивне листування з главою вашої районної адміністрації Тамілою Шевченко, а також із низкою активістів нашого партнерства в вашому місті. Зокрема, із Валерієм Коробейником, який давно співпрацює з Віллі Вайбелем та виступає з цікавими ідеями і пропозиціями.

Мені було дуже приємно співпрацювати з вашим колишнім міським головою Олександром Ісипом. Та я дуже задоволена, що ваш новий міський голова Кобеляк Олександр Копелець активно виступає не тільки за продовження партнерства Зінген-Кобеляки, а й за його розширення і поглиблення. До речі, у Зінгені багато ветеранів партнерства Зінген-Кобеляки досі пам’ятають і згадують з теплом зусилля Олександра Копельця, коли він як глава райадміністрації приймав наші делегації в районі і організовував поїздки до Німеччини. Однак зараз наше партнерство має глибшу основу і міцніший фундамент. У зв’язку з цим хотілося б поділитися з читачами «ЕХО» про деякі задуми і плани на майбутнє.

Рада повідомити, що громада Святої Єлизавети, в першу чергу її давні активісти Вероніка і Зігфрід Шайбле, почали збір вантажу гуманітарної допомоги для Кобеляк, який планується відправити до вашого міста в кінці літа або на початку осені. З цією метою ми попросили, щоб до нас надійшли заявки на найбільш необхідні речі, прилади та обладнання для ваших організацій і установ.

Ми знаємо про ваші складнощі з оформленням і розмитненням гуманітарних вантажів, тому сподіваємося і віримо, що кобеляцька лікарня, як і раніше, зможе швидко і оперативно прийняти гуманітарну допомогу. На щастя, наші задуми і плани не обмежуються одним лише гуманітарним вантажем. Так, Вероніка і Зігфрід Шайбле, виконуючи свою обіцянку, запрошують до нас у червні на музичний фестиваль хор і танцювальний ансамбль «Чебреці» із Біликів. Майстерність ваших артистів досі пам’ятають у нас в Зінгені і ми вже запланували для них три концерти на нашому фестивалі. Наш Мер Бернд Хойслер під час торішнього візиту в Кобеляки був приємно здивований і захоплений прийомом та гостинністю у Кобеляках. А ще йому дуже сподобався ваш фольклорний ансамбль «Ворскла». Наш Мер — активний прихильник партнерства, тому він, як і обіцяв, запрошує в червні також і Віктора Фесюру.

На жаль, через низку причин, нам поки не вдається розгорнути на повну потужність партнерство між дітьми Зінгена і Кобеляк. Проте, місто Зінген запрошує в червні шість дітей, які, як і артисти, будуть проживати в німецьких сім’ях і безсумнівно сприятимуть розвитку нашого партнерства в майбутньому. Вибір складу дітей безсумнівно буде за Кобеляками, але мені хочеться, щоб до нас приїхали ваші молоді активісти Ліза Романенко і Ваня Мирошнеченко, а також та дівчинка, яка восени 2015-го в школі Кобеляк так влучно на англійській мові говорила про партнерство. Торкаючись нашого гіркого минулого, не можу не підняти тему про німецьке кладовище в селі Ліщинівка, де сплять вічним сном понад 520 колишніх німецьких військовополонених. Ми в Зінгені проти того, щоб їх останки були перенесені і перепоховані в Харкові. Приємно, що сільський голова Кунівки Віктор Варава та кобеляцька лікарня допомагають забезпечувати догляд за могилами, скошують траву на кладовищі. Ми, зі свого боку, забезпечуємо догляд могил ваших жертв нацизму в Зінгені, допомагаємо лікарні та кладовищу, аби не тривожити прах померлих ще раз, уже далеко після смерті. За фахом я історик, викладаю в університеті і наразі веду дослідження про Кобеляки в період нацистської окупації. Мені вдалось віднайти чимало цікавих матеріалів у німецьких та українських архівах. У майбутньому планую опублікувати їх, перевести на українську і передати до музею в Кобеляках, а також спогади, щоденники і фото. На завершення хочу зазначити: нас у Зінгені радує те, що в Кобеляках у рамках декомунізації є реальна можливість того, що населення схвалить, депутати підтримають, а міський голова Олександр Копелець затвердить появу в місті вулиці Зінгенскої. Це, безсумнівно, піде тільки на користь нашому партнерству і буде гідною відповіддю на появу в 2007 році в Зінгені «Kobeljaki-Strasse».

Запрошую всіх жителів Кобеляк, а надто читачів «ЕХО» в наше співтовариство «Singen-Kobeljaki» в Фейсбуці. Дивіться, читайте, пишіть і пропонуйте!


Автор: Кармен Шайде, уповноважена за партнерство з містом Кобеляки


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 лютого 2016, 16:20 | Кобеляки | Цікаве


1. рабинович / 15 лютого 2016, 16:55
подскажите мне куда отправлять заявку на помощь?
2. Гість / 15 лютого 2016, 17:30
А чим прославились молоді активісти Мірошніченко і Романенко?
3. Юхим1 / 16 лютого 2016, 14:28
Батьками
4. Антон / 16 лютого 2016, 14:57
3.Юхим1
«Батьками»

+100!
5. Хома / 16 лютого 2016, 15:28
Заглянув на рекомендовану сторінку у Фейсбуці. Коробейник повідомляє: «Демографічна ситуація в Кобеляцькому районі за 6 місяців 2015 року: зареєстровано 177 народжених та 428 померлих осіб. Загальна чисельність наявного населення становить 42586 осіб, або на 194 особи менше, ніж на 01.01.2015.» Вєрной дорогой идем, товарищи!
6. Тамара / 16 лютого 2016, 20:29
За сьогоднішню окупацію писатимете чи ні.
7. Добрагодина / 16 лютого 2016, 20:51
Цитата з тексту: "допомагають забезпечувати догляд за могилами, скошують траву на кладовищі".
Були ми на тому кладовищі в селі Ліщинівка. Могилки - земляні горбики і поржавілі, невзрачні хрести зварені з металевих прутків, схоже взятих з металобрухту. І приварені до хрестів пластинки ( розміром з курине яйце) з нержавіючої сталі з написом покійного та його рік народження і смерті. Жахливий вигляд. Як роками можна делегаціям їздити туди і не реагувати ні нашим, ні німцям. А це ж кладовище де сплять вічним сном 520 колишніх німецьких військовополонених.
8. Костенко / 16 лютого 2016, 21:03
7.Добрагодина
«А це ж кладовище де сплять вічним сном »

Єврейське кладовище в Кобеляках та і значна частина центрального кладовища не в кращому стані. Не в кращому стані сільські кладовища. Рідних немає, і вже проблеми, доглядати за могилою нікому. Комунальна служба, сільські і міська ради теж очевидно недопрацьовують. Проблема дуже вагома- потрібно не закривати очі на цю справу. Адже покійник сам собі не наведе порядок на могилі...
9. Степан Степанич / 16 лютого 2016, 21:20
Що говорити за могили , коли з живих знущаються.Кожний місяць українців стає менше.
10. Махновець / 16 лютого 2016, 21:47
9.Степан Степанич
«Що говорити за могили , коли з живих знущаються.Кожний місяць українців стає менше.»

І не кажіть, що вас не попереджали
Посилання на exo.in.ua
11. Ротарі клаб / 16 лютого 2016, 21:51
7.Добрагодина
«Як роками можна делегаціям їздити туди і не реагувати ні нашим, ні німцям. »

Отож і запитайте Чернявського, Коробейника і всю ротарійську ложу. Значить їм побоку оті загиблі, вони вирішують інші питання. Які?
12. мила / 29 лютого 2016, 19:44
главней всего помочь своему карману
13. Таксист / 29 лютого 2016, 20:42
Таксую на Зінген.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації