Вхід | Реєстрація

У Перегонівку весна прийде

У Перегонівку весна прийде

У Перегонівці місцевий люд зібрався біля клубу, аби урочисто відзначити Стрітення.

Це релігійне свято в Україні відзначають 15 лютого, тобто, на сороковий день після Різдва. На Стрітення, згідно з біблійною легендою, Свята Діва Марія принесла маленького Ісуса до Єрусалимського храму. В Україні це свято ще називають Срічення, Громиця, Зимобор. Як відомо, в українців дуже часто християнські традиції тісно переплітаються із язичницькими. Так і в цьому випадку: 15 лютого вважали днем зустрічі зими із весною. У цей день славили весну і спалювали символи обридлої зими. Стрітенська вода, як і освячена на Водохреще, вважалася чудодійною. Стрітенські свічки називали громничими. Вони мали захищати від весняної повені та від повернення морозів, котрі могли пошкодити цвіт на деревах.

Про все це згадували і у Перегонівці, де традиційно влаштували своє сільське свято зі спалюванням опудала Зими, піснями, танцями, смачними млинцями та «жайворонками». Стрітення в цьому селі святкують щороку. Потрібно відзначити, що перегонівська громада є досить своєрідною. Тут ніколи не чекають команди «зверху», можуть будь-які справи вирішувати самостійно, без допомоги влади чи спонсорів.

Так відбувалось і на Стрітення. Ініціаторами проведення святкування стали місцеві педагоги Олена Колінько та Світлана Зінченко. Допомагав їм увесь колектив школи та дитячого садка, а також Дмитро Діякон, який виготовив із сіна та соломи опудало Зими.

Спочатку школярі розповіли всім присутнім, а у святкуванні взяли участь близько сімдесяти чоловік, про народні традиції, пов’язані зі Стрітенням. А потім почався концерт. Паралельно Зима, роль якої зіграла Олена Шабельник, умовляла дітей і дорослих не проганяти її, а дати можливість ще покерувати погодою. Та Весна, у виконанні маленької Ані Полонської, поставила крапку над «і», попрохавши Зиму не панікувати, а піти на заслужений відпочинок. На знак перемоги весни над зимою Катя Геня заспівала пісню «Дівчина Весна». Ну, а чоловіки тим часом підпалили опудало.

Та й на цьому святкування не завершилось. Усі, хто того дня прийшов до веселого сільського гурту, пішли разом пити чай та смакувати млинцями, налисниками і спеченими із тіста «жайворонками». Так що, весна очікувано перемогла. Принаймні, у Перегонівці.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
15 лютого 2016, 16:49 | Кобеляки | Культура та освіта
1. Земляк / 15 лютого 2016, 19:41
А в маленькому селі Перегонівка живуть добрі люди,живуть дружно і весело.На щастя ім повезло зі старостою села з педагогічним колективом який не дивлячись ні на що прецює і сіє добре і вічне...Хай БОГ оберігає ВАС честь вам і хвала
2. гість999 / 15 лютого 2016, 19:45
1.Земляк
«А в маленькому селі Перегонівка живуть добрі люди,живуть дружно і весело.На щастя ім повезло зі старостою села з педагогічним колективом який не дивлячись ні на що прецює і сіє добре і вічне...Хай БОГ оберігає ВАС честь вам і хвала»

Згоден на ВСІ 100!І приєднуюсь до побажань!!!
3. Євгенія / 16 лютого 2016, 14:21
Гордість бере, що я з Перегонівки.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації