Вхід | Реєстрація

Біличани провели зиму і зустріли весну

Біличани провели зиму і зустріли весну

12 березня жителі селища Білики відзначили свято Масляної.

Як відомо, Масляна символізує проводи зими і зустріч із весною. Це свято відзначали ще в дохристиянський період. Популярність Масляної в народі була настільки велика, що християнська церква зберегла його практично без змін. Масляна не закріплена за певним днем у календарі, а відзначається протягом останнього тижня перед Великим постом. За церковною традицією, тиждень називається сирним або масниця. Масляна поділяється на три частини: зустріч у понеділок, широкий четвер та Прощена неділя.

Млинці зі сметаною, вареники із сиром та гречані млинці на смальці — це головні страви на Масляну.

Останній день Масляної — Прощена неділя. Цього дня в церкві здійснюється чин прощення, коли духовенство та парафіяни взаємно просять прощення одне в одного. Це суто християнський обряд. Вважається, що не можна постувати з гріхами на душі.
Узагалі, протягом Масляної побожні люди мають можливість досхочу попоїсти напередодні суворого посту, а інші — порозважатись.

 

Конкурси, розваги і смачні млинці

Не відійшли від цієї традиції і біличани, які минулої суботи влаштували веселе та гучне свято. Захід пройшов біля селищного Будинку культури. На нього зібрались не лише місцеві жителі, а й гості селища. Цікаву розважальну програму для відвідувачів підготували працівники культури та учасники художньої самодіяльності. Артисти продемонстрували свої пісенні й танцювальні таланти.

Завітала до біличан і Зима. Вона нагадала, що цього року була поблажливою до людей, а тому запропонувала їм ще залишитись. Почувши відмову, Зима попрохала присутніх повеселити її та показати свою спритність і вдачу молодецьку.

Гості мали можливість взяти участь у конкурсах і забавах, які для них провели організатори. Чоловіча половина випробувала свої сили у перетягуванні канату. До речі, команди, які змагалися в цьому конкурсі, очолили селищний голова Юрій Латиш та його заступник Сергій Петров. Також юнаки перевірили свою фізичну підготовку в іншому цікавому конкурсі. За його умовою, хлопці мали залізти на стовп і зняти з верхівки прив’язаний чобіт. У черевикові лежала записка, у якій був вказаний приз.

Також побувала на святі й Масляна, яка почастувала присутніх смачними млинцями.

Не забули організатори про давню традицію і спалили солом’яне опудало, щоб позбавитись від усіх негараздів і напастей, які супроводжували жителів селища в минулому.
Користуючись нагодою, Юрій Латиш подякував за спонсорську допомогу в організації і проведенні заходу приватним підприємцям Тетяні Кищенко, Сергію Кравчуку, Олександру Бажану, Юрію Заїці, Олександру Ємцю, Юрію Мусі та керівництву магазину «Єрмоліно».


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 березня 2016, 16:24 | Кобеляки | Культура та освіта
1. рабинович / 21 березня 2016, 16:43
гарна дівка там була на відео
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації