Вхід | Реєстрація

«Масляна щедра гостей всіх вітає»

«Масляна щедра гостей всіх вітає»

12 березня, у суботу, мешканці Царичанського району і його гості мали змогу спостерігати святкове театральне дійство «Масляна».

Масляна — давнє християнське свято, ритуал проводів зими і зустрічі весни. Перед Великим постом останній тиждень називали Масляна, Масниця, Пущення, Загальниця, Сиропуст тощо. Основною обрядовою стравою Масляної були рум’яні млинці з маслом чи сметаною, вареники з сиром.

Кожний день цього тижня мав свої особливості та цікаві звичаї. Наприклад, понеділок — «Зустріч масниці», пригощання всіх на вулиці; вівторок — «загравальник», в костюми і маски збиральник, кмітливий розважальник; середа — «ласунка», готує для всіх солодкі подарунки; четвер — «широка масляна, розгуляй», усі, хто веселий, виходь і гуляй; п’ятниця — «тещині млинці», всі зяті — до тещ по гостинці; субота — «вечірки», всі рідні збираються надвечір’ям; неділя — «прощена», до храму ідуть, усім вибачають, миряться та Масляну проводжають. Погулявши отак цілий тиждень, люди говорили: «Масляна, масляна, яка ти мала, якби ж тебе сім неділь, а посту одна!»

О 12:00 розпочалося свято Масляної. На мистецькій алеї встановлена сцена, на якій повинно розгортатися театралізоване дійство, а поруч і напроти зручно розташувалися презентаційні експозиції територіальних громад Царичанського району. Кожна ятка сільської громади красиво оздоблена, на столах красуються випічка, млинці з різноманітною начинкою, вареники та ще багато усіляких смаколиків. Кожна страва оформлена з фантазією у народному стилі. Біля кожної виставки грають і співають музики в національних костюмах.

У цей час ведуча Валентина Сергієнко вітає присутніх, яких зібралося чимало, та оголошує на широкий загал святковий сценарій народних гулянь.

— Сьогодні на вас чекають веселі, святкові пісні, на розважальних майданчиках будуть проводитись ігри, конкурси, змагання, а також святкова лотерея. Усі кошти, отримані з продажу товарів та лотерейних квитків, будуть перераховані у благодійний фонд «Приорілля» для лікування хворих дітей, на допомогу воїнам АТО та на ремонт Свято-Покровського кафедрального собору.

Тим часом на сцені розігрується театральне дійство. Весну зустрічають піснею учасники ансамблю «До-мі-солька», а веселі Скоморохи закликають до веселощів та сміху і нагукують Масляну та жовтогарячий Млинець. Масляна бажає, щоб «життя усім мастилось», а Млинець — «щоб солодко було». Кружляє весняний хоровод. Млинець разом із Скоморохами і дівчатами із «До-мі-сольки» танцюють побіля сцени під супровід пісні «Гей, на Масляну» у виконанні Ірини Сироти, а Масляна на площі пригощає усіх бажаючих смачними млинцями. Невдовзі з’являється «на величному коні синьоока, світлолиця Весна-дівиця» у супроводі козака. Зійшовши з коня та піднявшись на сцену, Весна вітає царичан з теплом та сонцем і вручає зерно керівництву району та гостям.

На сцені виступають гості, запрошені на Приорілля: народний ансамбль «Діброва» з міста Верхньодніпровська та народний ансамбль «Надія» Жданівського БК Магдалинівського району. До виступів гостей згодом долучаються і місцеві аматори сцени: колективи сільських та районного Будинків культури. На алеї мистецтв розгорнулась виставка майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, торгівці реалізують продукти, напої, солодощі.

У конкурсі-огляді презентаційних експозицій взяли участь 10 територіальних громад. Журі з числа організаторів і спонсорів свята оглянули виставки. Відзначили першою Ляшківську об’єднану громаду, Цибульківську і Юр’ївську сільські ради.

Народні гуляння продовжилися виступами аматорів сцени. Повсюди можна було побачити святкуючих людей, які пригощались приготовленим у ятках, спілкувалися, співали і танцювали. Бажаючих катали на конях. Останнім акордом свята був розіграш лотереї. У лотереї взяли участь 24 лоти: зерно, макуха, олія, мед (від сільгоспвиробників), віники, простирадло, годинники тощо. Головний приз — тепла ковдра. Його виграла маленька дівчинка.

Усього було продано 245 квитків на суму 2454 гривні. На 500 гривень купила квитків Царичанська селищна рада, на 200 гривень — Юр’ївська сільська рада. На 200 гривень закупив лотерейних квитків нардеп Олег Кришин і попрохав, щоб їх вручили дітям. Тому серед учасників розіграшу було багато дітей. Нагадаємо, що усі кошти пішли у благодійний фонд Приорілля.


Автор: Олена МАРЕНИЧ, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 березня 2016, 14:25 | Царичанка | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації