Вхід | Реєстрація

Білицька громада продовжує боротися за право дихати свіжим повітрям

Білицька громада продовжує боротися за право дихати свіжим повітрям

Закрити, реконструювати та відновити чи терпіти? Це актуальне питання для жителів селища Білики Кобеляцького району стосується роботи свинокомплексу «Сільські традиції».  Люди не припиняють боротися за право дихати свіжим повітрям. Більше подробиць у матеріалі наших журналістів. 

Понад чотири тисячі жителів селища Білики вимушені терпіти сморід через роботу свинокомплексу. Боротися з цим люди вже не мають сил. Представники підприємства створили план нормалізації екологічної ситуації. На думку громади, там врахували не всі аспекти. Тому цей документ не затвердили, каже місцевий активіст Олександр Бажан.

Бажан: Вони включили в наміри очистку каналізаційних стоків. І обладнання, яке вони планують установити зв'язане тільки з очисткою каналізаційних стоків.  Мешканцям Біликів дошкуляє викиди газу. По цьому питання не було ніяких заплановано мір. Більше того в намірах вони запланували 800 м³ гною на добу, маючи дозвіл на 300. Обґрунтування з їхньої сторони таке: "На всякий случай".

Більше тисячі підписів зібрали аби закрити підприємство.Порушили питання і на засіданні обласної екологічної комісії.Продовжує голова спілки "Полтавська громада" Віра Маслак.

Маслак: Шановні депутати ваша бездієвість це злочин по відношенню до Біликів. Чому жоден депутат не звернувся до прокуратури про порушення кримінальної справи стосовно тих осіб, які підписували дозволи на будівництво і акти здачі цього комплексу? Я думаю, що громада білицька повністю згодна з тим, щоб на сесії прийняли рішення закрити комплекс.

Закриття підприємства - не вихід з ситуації, каже депутат селищної ради, директор школи Валентина Василенко.

Василенко: Я проживаю в цьому селищі, недалеко біля комплексу. І хочу сказати що на депутатський корпус ніякого тиску не було. Якщо підприємство  пропонує очисні споруди, а ми проти це нонсенс. Підприємство це єдине в Біликах, яке працює і зараз закрити?! Я не знаю, це може економічна диверсія. Ніхто фактично і не хоче щоб закрили. Хочуть, щоб було чисто. Щоб було чим дихати. ВСЕ! 

Голова постійної депутатської комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування Ігор Горжій повідомив, що депутати зі свого боку роблять все можливе для вирішення конфлікту.

Горжій: Звернулись до екологічної інспекції, санстанції, до всіх компетентних органів. Депутатський корпус не має впливу важелів, депутатський корпус підіймає громаду. І все що ми можемо робити, ми робимо!

На реконструкцію очисних споруд потрібно майже півтора місяці часу  та 6 мільйонів гривень, розповівзаступник директора ТОВ «Сільські традиції» Роман Калатур.

Калатур:  Розроблений робочий проект на реконструкцію очисних споруд та заміну установки для очищення повітря.

Аби вирішити питаннядепутати екологічної комісії проголосували за виїзне засідання, що запланували на 15 липня.


Автор: Анна Бабчук, «Лтава»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
6 липня 2016, 12:35 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації