Вхід | Реєстрація

Жнивують уже п’ять господарств

Жнивують уже п’ять господарств

Збирання ранніх зернових першими почали працівники сільгоспкооперативу «Радянський».
Читачі «ЕХО», надто ті з них, хто безпосередньо займається сільським господарством, пам’ятають, якими невтішними були прогнози на врожай ранніх зернових у 2016‑му році. Минулорічна осіння посуха призвела до того, що на багатьох полях озимі культури зійшли ледве не у грудні місяці. І у них було мало шансів вижити в разі суворої зими. Та Микола Андрієнко, аграрій із величезним практичним досвідом господарювання, радив не панікувати. Він розповідав, що подібні випадки вже були. І озимі виживали, а добрі господарі отримували цілком пристойний урожай. Щось схоже відбувається і у 2016 році. Зима була досить м’якою, а весна — дуже щедрою на опади. Як результат, пшениця і ячмінь, посіяні восени, за весну дійшли до належної кондиції. І перед початком жнив радували око. Та, як кажуть, не той урожай, що в полі, а той, що у коморі. І достигле зерно ще потрібно зібрати. А потім визначити, якої воно якості.

Першими в поле у Кобеляцькому районі, звично для всіх, вийшли працівники сільгоспкооперативу «Радянський». Тільки-но розквітнув соняшник, як розпочався процес збирання озимої пшениці. Станом на вівторок 5 липня у «Радянському» вже змолотили пшеницю на площі понад 400 гектарів. Намолотили понад 2 тисячі тонн. Тобто, середня урожайність може становити понад 40 центнерів із гектара. Більш точні цифри стануть відомі вже після того, як зберуть усю пшеницю. Радує хліборобів і якість зерна. У «Радянському» поки що вся пшениця відповідає вимогам до другого і третього класу, тобто, є продовольчою.

Деякі господарства, конкретніше, — агрофірма «Оріль», фермерське господарство «Червоні Квіти», ПСП «Колос», СТОВ «Україна», почали косити озимий ячмінь. Урожайність цієї культури буде дещо меншою, аніж пшениці. Оглядають аграрії і поля, зайняті під ріпаком. Збирати цю культуру планують через два-три дні.

Тетяна Чердак, начальник управління агропромислового комплексу РДА, розповіла, що буревії та град, які днями були зафіксовані в Кобеляцькому районі, в основному завдали шкоди посівам кукурудзи. На площі близько 600 гектарів рослини буквально вилягли на землю. Щоправда, через кілька днів кукурудза почала розпрямлятися. Та проблем із її збиранням, швидше за все, не уникнути. А ось полеглий соняшник навряд чи підніметься із землі. І пошкоджені посіви можна вважати втраченими. Добре, що їх площа незначна.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 липня 2016, 12:38 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації