Вхід | Реєстрація

«Попасти в останній вагон потягу»

«Попасти в останній вагон потягу»

29 червня у Китайгороді відбулася чергова сесія сільської ради, на якій депутати повинні були прийняти рішення про згоду на добровільне об’єднання з іншими сільськими радами в одну громаду із центром у Царичанці.

Спочатку сільський голова Наталія Вербицька зачитала на широкий загал листа-пропозицію від Царичанського селищного голови Геннадія Сумського з пропозицією створення великої об’єднаної громади із числа сільських громад району з центром у Царичанці. Пропозицію об’єднатися ініціювала селищна рада. Далі надали слово самому Геннадію Вікторовичу, який прибув на цей захід.

Геннадій Сумський розповів присутнім про те, що листи-пропозиції, ініційовані селищною радою, були надіслані до усіх сільських рад у районі, крім Ляшківської і Могилівської громад. Наголосив виступаючий і на тому, що у минулому році вже була пропозиція об’єднатися, але, на жаль, не знайшла відгуку. Як вважає Сумський, сільські громади втратили час.

— Ми втратили рік. А могли, як першопрохідці, коли втілюються реформи, отримати бонус і преференції. На сьогодні ми могли б уже конкретно робити корисне для громад: розвивати інфраструктуру, будувати, ремонтувати дороги тощо, — відмітив селищний голова. На його думку, мала територіальна громада більш вразлива і відкрита для проблем, ніж велика. Об’єднання у велику громаду кількох сільських громад дасть змогу стати самодостатніми і фінансово незалежними, адже 70 % податків залишатиметься на місцях. Сумський звернув увагу присутніх на перевагах об’єднання. Це можливість розпоряджатися землею і розширення повноважень. Кошти, які йтимуть від держави, громада направлятиме на свої потреби і сама вирішуватиме, як їх краще використовувати. Також коротко Геннадій Сумський розповів про досвід об’єднання у Польщі та Німеччині, де він неодноразово бував у складі української делегації.

У ході виступу присутні задавали питання. Зокрема людей цікавило те, чи доведеться їздити у район за всілякими довідками. Виступаючий повідомив, що людям нікуди не треба їхати, не витрачати свій час. На місцях будуть старости, землевпорядник, спеціалісти, які вирішуватимуть усе. Одночасно, в об’єднаній громаді, буде налагоджене якісне транспортне сполучення, щоб громадяни могли нормально їздити за потребою. Зі слів Геннадія Вікторовича, на сьогодні дали згоду на об’єднання Бабайківка, Прядівка, Михайлівка, Юр’ївка, Преображенка, Цибульківка. У своєму виступі Сумський зазначив, що «треба встигнути попасти в останній вагон потягу», щоб стати самодостатньою громадою, адже, «гуртом і батька легше бити».

На громадських слуханнях були присутні голова райдержадміністрації Сергій Турський, завідувач сектора економічного розвитку і торгівлі райдержадміністрації Олена Євтушенко та начальник фінансового управління РДА Ірина Смоляга.

Коли надали слово голові РДА Сергію Турському, то він зазначав, що на шляху продовження реформи надважливо обрати спроможну територію, в якій місцеві джерела наповнення бюджету, інфраструктурні та кадрові ресурси були б достатніми для вирішення її органами місцевого самоврядування питань місцевого значення, передбачених законодавством, в інтересах жителів громади. Такою моделлю попередньо обрано об’єднання усіх сіл району: Китайгорода, Рудки, Циульківки, Юр’ївки, Прядівки, Михайлівки, Новопідкряжа, Бабайківки та Царичанскьої селищної ради із центром у селищі Царичанка.

Продовжуючи розмову щодо запропонованої моделі об’єднання, завідувач сектора економічного розвитку і торгівлі РДА Олена Євтушенко наголосила, що сьогодні не приймається остаточне рішення щодо приєднання Китайгородської сільської ради до Царичанської територіальної селищної громади, бо на шляху до досягнення кінцевого результату всіх очікує довготривала процедура в кілька етапів.

Володимир Андрійченко поцікавився у голови сільської ради Наталії Вербицької і присутніх підприємців, яка їх власна думка про об’єднання громад. Відповіді були різні. Зокрема, висловлювалася думка, як і рік тому, про об’єднання Китайгорода, Цибульківки і Рудки.
Наталія Вербицька висловилась так:

— Уже пройшов рік. Але від громади ніяких пропозицій не надходило. Поговорили і все. У листопаді — грудні минулого року я б ще щось могла думати за об’єднання, а зараз уже пізно. Об’єднання ми не подужаємо на сьогодні. Як варіант — об’єднатися за запропонованою моделлю.

Володимир Андрійченко та кілька присутніх усе ж таки намагалися довести можливість об’єднання трьох громад. Олена Євтушенко звернулася до Андрійченка:

— То чому ж ви до сих пір не ініціювали об’єднання громади? На що Володимир Олександрович відповів:

— Це треба у тих питати, хто тоді керував!

Далі громадські обговорення перейшли у сесію. Зрештою, депутати винесли рішення підтримати ініційовану пропозицію про об’єднання. З 12 присутніх депутатів сільської ради за об’єднання проголосували 11 чоловік. Один утримався. Після голосування народні обранці продовжили вирішувати в робочому режимі сесійні питання.

Нагадаємо, що, згідно Закону про добровільне об’єднання, кожен місцевий бюджет до кінця 2016 року буде виконуватись окремо і лише із 2017 року буде прийнято бюджет ОТГ (об’єднаної територіальної громади).

Р. S. Доки матеріал готувався до друку, стало відомо, що на пропозицію об’єднатися відгукнулася і Рудківська сільська громада.


Автор: Олена МАРЕНИЧ, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 липня 2016, 14:52 | Царичанка | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації