Вхід | Реєстрація

Пологове відділення у Новосанжарській ЦРЛ знову працює

Пологове відділення у Новосанжарській ЦРЛ знову працює

4‑го липня відділення поновило свою роботу. Як запевнила головний лікар ЦРЛ Ольга Гиря, у період призупинення роботи пологового жінки із Новосанжарщини успішно народжували у Полтаві. У Нових Санжарах за цей період прийняли троє екстрених пологів.

 

Народжуватимуть у Нових Санжарах?

Нагадаємо, що пологове відділення ЦРЛ призупинило роботу наприкінці травня, а всіх його працівників відправили у тарифні відпустки. Раніше, 19‑го травня, під час сесії районної ради депутати не проголосували за закриття пологового і вирішили провести з цього приводу громадські обговорення на території району.

Після цього можливе закриття пологового активно обговорювали у районі. А на прийом до першого заступника голови обласної ради Євгенія Холода навіть прийшла ініціативна група жінок, які вимагали не закривати пологове. Чиновник пообіцяв звернутися до департаменту охорони здоров’я із офіційним листом та донести позицію новосанжарок.

5‑го липня ми вирушили до Новосанжарської ЦРЛ, аби з’ясувати: працює чи не працює пологове відділення. І чи не отримало керівництво медичного закладу якихось доручень від департаменту після листа чиновника з облради.

— Про цей лист я знаю із районної преси, але із департаменту ніяких вказівок не отримувала, — пояснює головний лікар ЦРЛ Ольга Гиря. — У четвер нас, керівників, збирають у департаменті, кожен буде звітувати про хід реформування. Це ж державна політика, а не мої особисті забаганки.

Ольга Гиря підтвердила: 4‑го липня пологове відділення після призупинення відновило свою роботу. У період, доки воно не працювало, новосанжарки та мешканки району народжували у перинатальному центрі: хтось добирався на пологи самостійно, когось відвозили «швидкі» невідкладної допомоги, ЦРЛ або ПМСД. У Нових Санжарах за цей період прийняли троє екстрених пологів (дітки народилися набагато раніше встановленого строку).

— Як приймали пологи? Був на місці ургентний лікар, викликали ургентну акушерку, пологова зала була готова — так і приймали, — пояснює Ольга Гиря. — І якщо пологове буде закрите, у будь-якому випадку пологова зала залишиться і такі екстрені пологи ми будемо приймати.

 

Чи все ж таки у Полтаві?

Від планів закрити пологове відділення керівництво ЦРЛ не відмовилося. Ольга Гиря запевняє: це не лише її особиста позиція, такий вибір роблять і самі породіллі. За півроку із 139 малюків лише 58 народилися у Нових Санжарах, а 71 — у Полтаві.

— Кожна мати розуміє, що чим у більшій безпеці народиться дитина, тим кращим буде потім її розвиток, — говорить головний лікар ЦРЛ. — У перинатальному центрі набагато краще і матеріальне забезпечення, і умови перебування жінок та новонароджених, і рівень кваліфікації персоналу. Уявіть, вони приймають по 14–16 пологів на день! Працюючи при такому навантаженні, можна, у разі екстреного випадку, прийняти правильне рішення і цим врятувати життя матері та дитини.

Нагадаємо, що, відповідно до рішення Новосанжарської районної ради, громадське обговорення щодо закриття пологового триватиме до 1‑го вересня.
 


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
1. Нс777 / 10 липня 2016, 11:30
З вище написаного здалось що і особисті забаганки керівниці грають не останню роль в питанні "казнить нельзя помиловать"
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації