Вхід | Реєстрація

«Держава пообіцяла атовцям землю — хай придумує механізм!

«Держава пообіцяла атовцям землю — хай придумує механізм!

2‑го серпня відбувається чергова сесія Лелюхівської сільської ради. На її засіданні депутати намагалися знайти землю для учасників АТО та звернулися до Верховної Ради України.

 

Землю для учасників АТО можуть забрати у фермерів?

У Лелюхівському клубі на пленарне засідання чергової сесії збираються не лише депутата, а й колишні учасники АТО. Тому сільський голова Віталій Рой пропонує питання виділення землі розглянути першим. Спочатку керівник громади нагадує, що питання заздалегідь обговорили на профільній комісії. При цьому повідомляє, що на комісії звучали пропозиції надати учасникам АТО землю, яку наразі оформляють під фермерські господарства місцеві жителі Олександр Марченко та Анатолій Клименко.

— Вони оформляють документи, проте їх ділянки ще не отримали нових кадастрових номерів і фактично вважаються вільними, — уточнює сільський голова.

Потім Віталій Рой пояснює, що раніше сільська рада ніколи не видавала викопіювання на одну ділянку двом претендентам. Адже це було б несправедливо по відношенню до тієї особи, яка першою отримала дозвіл на розробку документації та вже вклала у це власні кошти. Як приклад, наводить Олександра Марченка, який уже два роки оформляє землю під фермерське господарство.

— Але оскільки інших вільних земель немає, ми пропонуємо воїнам АТО взяти викопіювання тих ділянок, які ще оформляють Марченко та Клименко. Тут уже буде залежати, хто із вас першим оформить цю землю.

— Це що виходить: ви нас лобами зіштовхуєте?! — обурюється один із учасників АТО, присутніх у залі. — Чоловік собі землю оформляє, а ми будемо у нього її відбирати?!

 

Землю дадуть, якщо Верховна Рада знайде механізм

Далі у процесі обговорення депутати згадують, що під час засідання комісії була пропозиція: усі орендарі землі відмовляються від частини земельних ділянок на користь воїнів АТО. На це, зокрема, погоджуються ті, хто зараз оформляє фермерські господарства.

— А як же «Лавіта»? Хіба вона не орендує землі запасу? — запитують колишні бійці із зали.
Віталій Рой пояснює, що «Лавіта» має діючі угоди на землі запасу до 2022 року. Для розірвання їх потрібна законна підстава.

— Держава придумала надавати ці землі — хай придумає механізм, як це робити! — коментує депутат сільської ради Тамара Клюшник.

Продовжуючи її думку, Віталій Рой пропонує депутатам проголосувати за звернення до районної ради, РДА та депутата Верховної Ради Андрія Реки і донести до них необхідність розробки механізму вилучення земель, що знаходяться в оренді, для надання їх учасникам АТО.

Секретар сільської ради нагадує депутатам, що на території громади проживає 22 учасники АТО. І це ще не остаточне число тих, хто має право на землю. Адже за її отриманням можуть звернутися і правоохоронці, які проходили ротацію у зоні АТО, і учасники війни в Афганістані, і учасники Другої Світової.

А от голова «Спілки добровільної допомоги армії» Олександр Чубаров, також присутній на сесії, переконує депутатів, що вільна земля у районі є. І для воїнів АТО її незабаром знайдуть.

— Я був на прийомі у голови обласного Держгеокадастру. І він дав доручення керівнику районного земвідділу Ігорю Повідерному  знайти для учасників АТО 500 гектарів землі з 3000, які обробляються незаконно.

Депутати нічого проти не мають. А за звернення до районних органів влади та депутата Верховної Ради таки голосують. Після цього воїни АТО залишають залу засідань. Після короткої наради вже на вулиці вони вирішують, що не будуть претендувати на землю, виділену для фермерів. Натомість вирішують зустрітись із керівництвом Держгеокадастру і знайти «нічийну» землю на території своєї сільської ради.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 серпня 2016, 15:08 | Нові Cанжари | Суспільство
1. poleno / 10 серпня 2016, 15:19
а для сепарів землю знайшли би зразу
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації