Вхід | Реєстрація

На зустріч із юністю в Лучки….

На зустріч із юністю в Лучки….

Із багатьох областей України у середині липня прибули на зустріч випускники природничого факультету Полтавського державного педагогічного інституту імені В.Г. Короленка 1977 року . Зустріч відбулася на базі біостаціонару в селі Лучки Кобеляцького району. Сьогодні це адміністративно-науковий центр регіонального ландшафтного парку «Нижньоворсклянський», що радо вітав шанованих гостей, які майже 40 років тому створювали базу, будували будиночки, насаджували дерева, започатковували історію «Лучок». 

Під час зустрічі згадували добрими словами вдячності викладачів, особливо Андрія Потаповича Каришина – відомого вченого-хіміка, колишнього декана природничого факультету, ініціатора й організатора створення біостаціонару в Лучках і дуже хорошу людину.

Створювався біостаціонар для проведення польової практики студентів біологів, хіміків, адже вивчати природу можна тільки засобами самої природи. А в цій місцевості вона  надзвичайно багата й різноманітна, бо ще збережена.

Для кожного з нас, випускників, польова практика в Лучках була справжньою майстернею із формування вмінь і навичок, які були так потрібні нам у нашій професійній діяльності вчителів біології.. А хто не став учителем за професією, той проніс через все своє життя любов і повагу до цієї місцевості, викладачів, до природи. Для всіх Саме про це йшлося  у наших розмовах, спогадах і враженнях.

Пройшло 39 років, багато змін відбулося на біостаціонарі: щось збереглося ще з тих часів, дещо пізніше збудоване, а чогось уже й немає (навчальний корпус, фотографічна лабораторія). Із восьми тополь, що височіли над наметами  й оспівані у відомій студентській пісні «Королівство восьми тополь», залишилося лише дві…

Однак, закладено дендропарк екзотичних рослин, а на місці наметового містечка побудовані будинки для проживання. Зберігся Графський будинок, де не одне покоління студентів поповнювали багаж біологічних знань, працюючи з гербарним матеріалом та колекціями, готували звіти до заліків.

Всі були в захопленні від цікавих та змістовних екскурсій на Студентську та Зміїну гори, які провела Наталія Олексіївна Смоляр, заступник директора парку, що й сама є випускницею природничого факультету, і має змогу передавати екологічні знання відвідувачам створеного  в пониззі  Ворскли регіонального ландшафтного парку.

Атмосфера Лучок  високі трави, подорож до Ворскли та Зміїної гори, місяць уповні – це повернення у нашу юність.

Ми вдячні адміністрації регіонального ландшафтного парку «Нижньоворсклянський» за можливість побувати  в рідних Лучках, за організовану програму нашого перебування. Переконані, що цей парк є справжньою заповідною перлиною Полтавщини, де зберігається не тільки природа, а й маленькі історії студентських років не одного покоління біологів.

Бажаємо, щоб і надалі біостаціонар був збережений, розвивався та виконував свою місію біологічного та екологічного просвітництва. А ми плекаємо надію відвідати його й  на наступний рік – через 40 років після закінчення вузу.


Автор: Смирнова Віра Марківна, вчитель біології


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
17 серпня 2016, 15:01 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації