Вхід | Реєстрація

Гроші заберуть, але механізм ще не затвердили

Гроші заберуть, але механізм ще не затвердили

У понеділок на апаратній нараді у голови райдержадміністрації обговорювали стан надання житлових субсидій населенню району за спрощеним порядком.

На це питання прозвітувалась Зоя Петренко, начальник управління соціального захисту населення, яка розповіла, що з 30 квітня набрала чинності постанова Кабміну від 27 квітня 2016 року № 319 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», якою внесено зміни до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово‑комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

— Нагадую, що субсидія призначається з місяця звернення за її призначенням до закінчення опалювального сезону, — говорить Зоя Іванівна, — але не більше ніж на 12 місяців. Ця допомога розраховується на неопалювальний сезон із 1 травня по 30 вересня, на опалювальний — із 1 жовтня по 30 квітня. Субсидія для відшкодування витрат на придбання твердого палива та скрапленого газу, як і раніше, призначається на календарний рік. При цьому скасовано норму стосовно призначення субсидії на придбання твердого палива і скрапленого газу на наступний період без звернення громадян. Тобто, якщо субсидія на придбання твердого палива і скрапленого газу особам, які отримували її у 2015‑му, не призначена на наступний рік до набрання чинності Постанови, необхідно подати заяву і декларацію.

Доповідач звернула увагу, що субсидія на оплату житлово‑комунальних послуг розраховується з січня 2016 року. Внесеними змінами передбачено, що розмір субсидії визначається без урахування пільг, які надаються відповідно до законодавства. Тому з травня, у разі призначення субсидії, пільги з оплати житлово‑комунальних послуг особам у період її отримання не нараховуються. Інформацію про таких осіб управління подає підприємствам-виробникам/виконавцям житлово‑комунальних послуг та вносить до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги.

Також Зоя Петренко зупинилась на невикористаних коштах для оплати індивідуального опалення, що залишились на рахунках споживачів:

— Після закінчення опалювального сезону в разі використання природного газу/електричної енергії для індивідуального опалення, частина коштів, яка еквівалентна вартості (станом на 1 травня нового неопалювального сезону) 100 кубометрів природного газу (687,90 гривень) або вартості 150 кВт/г електричної енергії (85,50 гривні — у сільській місцевості, 106,5 — у міській) зараховується виробником/виконавцем як оплата послуг, у тому числі обов’язкової частки платежу домогосподарства, на наступні розрахункові періоди. Інша частина повертається до бюджету на підставі акта звіряння, складеного разом із управлінням. На сьогодні кошти за використання природного газу для індивідуального опалення залишаються на рахунках громадян із тієї причини, що відсутній механізм проведення звіряння, оскільки проект постанови знаходиться на розгляді в Кабміні.

Станом на 15 серпня програмою житлових субсидій у районі охоплено 10 282 сім’ї, що становить 71,6 відсотка від сімей, які користуються житлово‑комунальними послугами. У тому числі 456 сімей уперше звернулися за субсидією за новим порядком із 1 травня.

Після закінчення опалювального сезону, управлінням у автоматичному режимі проведено перерахунок розміру субсидії на неопалювальний період 5469 сім’ям.

Крім того, доповідач наголосила, що однією з головних проблем при призначенні субсидії залишається відсутність у Державній фіскальній службі даних щодо здачі громадянами в оренду земельних паїв. Через це субсидія нараховується лише після того, коли надійде необхідна відповідь.

— Враховуючи збільшення в районі кількості сімей, які користуються житловою субсидією (10 282 — у 2016‑му проти 1650 — у 2014‑му) програмно-технологічний комплекс «Наш Дім» вичерпав свої ресурси, — пояснює Зоя Іванівна. — Для підвищення ефективності робочих процесів в управлінні розпочата робота щодо переходу до альтернативного програмного забезпечення «Житлові субсидії».


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 серпня 2016, 17:28 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації