Вхід | Реєстрація

Таємнича «Геосфера» шукає землю для «атовців»

Таємнича «Геосфера» шукає землю для «атовців»

Дуже схоже на те, що у Кобеляцькому районі, а, можливо, і по всій Україні за допомогою шляхетних лозунгів, «високих» слів, а також корупціонерів у Держгеокадастрі й поліції будуть впроваджувати нові схеми із захоплення і перерозподілу орної землі.

Ні для кого давно не є секретом той факт, що в Україні залишається неперерозподіленим і немонополізованим олігархами лише один ресурс. Він же — високорентабельний бізнес, він же — вічний засіб виробництва. Мова йде про український чорнозем. Усе інше вже приватизовано і розподілено між потрібними, читай, наближеними до влади людьми. І лише чорнозем, у загальному — вся орна земля, ще розподілена між мільйонами землевласників. Її давно й активно скуповують, у тому числі і в Кобеляцькому районі. Вартість паю на неофіційному ринку землі коливається від 2,5 до 4 тисяч доларів. Але зрозуміло, що масовим це явище поки що не стало. І не тому, що земля сільськогосподарського призначення в Україні по закону не продається. На той закон давно наплювали не лише представники вищих ешелонів української влади, а навіть дрібні за вітчизняними масштабами фермери. Масовим явище не стало через іншу набагато вагомішу аніж законодавство причину. У людей просто не вистачає грошей, аби скупляти землю швидше і активніше.

Саме тому у більшості випадків нові бажаючі отримати в обробіток землю сільськогосподарського призначення застосовують методи рейдерського захоплення. Безумовно, мова йде виключно про «блатних» або «модних», тобто, бізнесменів, наближених до чиновників обласного і вищого рівнів, та керівників відповідних правоохоронних структур. Прості смертні у таких оборудках участі не беруть. Хіба що, у ролі жертв.

Користуючись вічними недоліками українського законодавства та корупційними схемами, що процвітали, процвітають і будуть процвітати в установах, які займаються земельними питаннями, «блатні» бізнесмени прагнуть забрати землю у тих, хто нею користується. Адже вільних земельних ділянок в Україні немає. А ті, хто землю обробляє, уже навчились отримувати прибутки і добровільно від такого засобу виробництва не відмовляться. Тому доводиться забирати. Спеціально для цього придумані і функціонують органи, що, згідно теорії, мають видавати документи на землю. На практиці ж усі оті дежземагентсва, управління земельних ресурсів, а нині — держгеокадастри є наскрізь просякнутими корупцією органами, створеними для заробляння грошей чиновниками. Вони спеціально затримують у часі видачу дозвільних документів для того, щоб або отримати хабара від фермера, або «продати» інформацію бізнесменам, які ту неоформлену землю заберуть. Звичайно, ні в якому разі не можна вважати корупціонерами рядових працівників установ, що займаються земельними питаннями. Корупція починається і процвітає на рівні обласного керівництва. Уже скількох керівників лише у Полтавській області звільнили чи підозрювали у корупції, а ситуація лише погіршується. До речі, що вельми символічно, не «посадили» із земельників нікого.

 

Спочатку «Геосфера», потім Держгеокадастр, потім — поліцейські

Про те, що у Кобеляцькому районі з’явилося і почало працювати підприємство під назвою «Геосфера», стало відомо кілька місяців тому. Базою для діяльності «геосферників» стала територія Іванівської та Бродщинської сільських рад. У чому ж заключається «робота» нового підприємства? Його працівники почали активно займатися пошуком вільних земельних ділянок, агітувати власників паїв віддати землю «Геосфері».

Як розповіла під час чергової сесії Кобеляцької райради бродщинський сільський голова Наталія Довга, спочатку співробітники «Геосфери» зацікавилися землями запасу. Але отримати їх не змогли. Тоді почали вести агітаційну роботу серед селян. Вони пропонували людям розірвати вже діючі договори, обіцяючи при цьому 8 відсотків орендної плати та попередню оплату за користування землею. Та жителів Іванівської і Бродщинської сільрад такі пропозиції не спокусили. Адже місцеві підприємства вже давно платять по 10 відсотків орендної плати і надають додаткові послуги.

І ось нещодавно з’явився третій варіант, за допомогою якого «Геосфера» прагне отримати землю. Вони нібито намагаються забезпечити земельними ділянками для особистого селянського господарства учасників АТО. На перший погляд — звичайна, навіть шляхетна діяльність. Та справа в тому, що «геосферники» шукають землю для атовців із Полтави і Дніпровської області. Вони мають на руках десятки, якщо не сотні заяв. Більше того, мають цілі схеми полів, уже підготовлених для передачі учасникам АТО. На схемах навіть сусіди позначені.

У принципі, і в цій діяльності немає нічого незаконного. Але всім зрозуміло, що без сприяння високопоставлених співробітників Полтавського Держгеокадастру, вони не змогли б отримати потрібної їм інформації. Насторожує і той факт, що в Кобеляцький район із Полтави постійно йдуть запити щодо надання землі учасникам АТО саме на території Іванівської та Бродщинської сільрад. А за словами сільського голови Наталії Довгої, днями до неї завітали співробітники поліції. Точніше, працівники управління по боротьбі зі злочинами у сфері економіки. Саме цей підрозділ має найбільш сумнівну репутацію, саме його працівників затримували і вже судять за вимагання та хабарництво. Борці зі злочинністю почали жваво цікавитися тим, чи всі орендарі мають заключені в установленому порядку договори оренди землі.

Звичайно ж, повністю оформлені договори мають не всі орендарі. І тут, на думку депутатів Кобеляцької районної ради та сільських голів, простежується цікава тенденція. «Геосфера» шукає вільні земельні ділянки та учасників АТО, які бажають їх отримати. Держгекадастр, як завжди, зволікає із оформленням землі для фермерів, а тут ще й борці зі злочинністю втручаються. Кінцевим результатом має бути забрана у фермерів земля, яку отримають учасники АТО із Полтави, а оброблятиме «Геосфера» чи хтось інший. Класична корупційна схема виходить.

Депутати ради прийняли звернення до Президента, Кабміну та Генпрокурора із проханням втрутитися у ситуацію та провести розслідування стосовно працівників земельних організацій. Також вони вирішили привернути увагу до ситуації працівників центральних електронних ЗМІ.


Автор: Ігор Філоненко, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 вересня 2016, 09:15 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації