Вхід | Реєстрація

Про механізм збільшення та виплату пенсій в грудні 2016 року

Про механізм збільшення та виплату пенсій в грудні 2016 року

Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», з 1 грудня прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, зріс з 1130 до 1247 гривень. Тобто, на 117 гривень.

У зв’язку з цим, органи Пенсійного фонду забезпечили проведення масового перерахунку пенсій, а також надбавок і підвищень до пенсій, розміри яких визначають від прожиткового мінімуму:

  • мінімальних розмірів пенсії за віком (за наявності повного стажу) та пенсії у зв’язку з втратою годувальника, призначених відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;
  • надбавки до пенсій за понаднормовий стаж, що обчислені виходячи з розміру прожиткового мінімуму, непрацюючим пенсіонерам;
  • мінімальних пенсій шахтарям, на яких поширюється чинність Закону «Про підвищення престижності шахтарської праці»;
  • мінімальних пенсійних виплат інвалідам війни та інвалідам з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС;
  • мінімальних розмірів пенсій, обчислених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»;
  • підвищення до пенсії ветеранам війни, жертвам нацистських переслідувань, надбавки до пенсії донорам, пенсії за особливі заслуги та інші.

Розмір підвищення для більшості пенсіонерів є індивідуальним і залежить від багатьох чинників (трудового стажу, зарплати, підвищень і надбавок). Усі перерахунки здійснено автоматично, за матеріалами пенсійних справ.

За результатами проведених перерахунків, підвищення пенсійних виплат стосується близько 86 відсотків громадян пенсійного віку Кобеляцького та Новосанжарського районів або майже 19 тисяч осіб. Середній розмір підвищення пенсій становить майже 115 гривень. Щодо пенсій колишніх військовослужбовців, то зростання виплат відбулося у 44 відсотків їх загальної кількості.

У частини громадян, пенсії яких хоча і підлягали перерахунку відповідно до законодавчих змін, але фактично не збільшилися. Це стосується пенсіонерів, чиї виплати були вище від прожиткового мінімуму та індексувалися.

Не зростають надбавки дітям війни, додаткові пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, чорнобильцям усіх категорій та пенсій за віком особам, які не мають повного страхового стажу (крім інвалідів). Вказані виплати, згідно з постановами Кабінету Міністрів України, встановлено у твердих фіксованих сумах, які не залежать від прожиткового мінімуму, котрий підвищився.

Грудневий перерахунок пенсій здійснено в межах наявного фінансового ресурсу. З підвищенням мінімальної заробітної плати із січня 2017 року передбачається можливість у наступному році забезпечити не лише зміни у прожитковому мінімумі, але й провести осучаснення пенсій.

Від передбаченого урядом зростання мінімальної заробітної плати з 1600 до 3200 гривень працівники Пенсійного фонду очікують відповідного збільшення надходжень до пенсійного бюджету. Зокрема, додатковий ресурс можна отримати від легалізації тіньової зайнятості і, як результат, скоротити дефіцит Пенсійного фонду й обсяг державних дотацій.

Реалізація заходів щодо виявлення, упередження та ліквідації джерел походження тіньових доходів та забезпечення соціальних гарантій працюючих визначена пріоритетним напрямком роботи органів Фонду. Одним із численних заходів є моніторинг відомостей з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, результати якого органи Пенсійного фонду направляють до органів Державної фіскальної служби та Державної служби з питань праці для проведення відповідних перевірок.

Спільні заходи впливу сприяли тому, що кількість застрахованих осіб Кобеляцького та Новосанжарського районів, які отримують заробітну плату, меншу за мінімальну, зменшилася з початку року на 39 осіб (5 відсотків) і становить 756 осіб. Легалізовано 37 робочих місць.

З метою забезпечення своєчасної виплати пенсії з урахуванням святкових та вихідних днів у січні 2017 року, відповідно постанови Кабміну від 21 грудня 2016 року «Про деякі питання виплати пенсій», фінансування та виплату пенсій одержувачам через їх поточні рахунки в банках (з датами виплати по 15 січня 2017 року включно) та через національного оператора поштового зв’язку (з датами виплати по 10 січня 2017 року включно) буде проведено в грудні 2016 року.


Автор: Кобеляцьке об’єднане управління Пенсійного фонду України Полтавської області


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
29 грудня 2016, 16:08 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації