Вхід | Реєстрація

Комунальники не вміють рахувати?

Комунальники не вміють рахувати?

Днями кореспонденти «ЕХО» отримали відповідь на інформаційний запит від комунального підприємства «Полтававодоканал».

Нагадаємо, що це підприємство надає в Кобеляках послуги з водовідведення. У статті «Або нам вода, або вам каналізація», надрукованій у №46 від 10 листопада, ми розповідали, що у вересні цього року до голови облради Олександра Біленького звернувся з листом виконуючий обов’язки гендиректора «Полтававодоканалу» Олександр Єгоров. До листа додавалась інформація про основні показники діяльності дільниць. Керівник комунальників наголошував, що, займаючись у Кобеляках лише водовідведенням, підприємство несе колосальні збитки. За 2015 рік ця сума склала 6 мільйонів гривень, а за шість місяців цього року — 2,9 мільйона. Єгоров прохав розглянути на сесії облради питання про можливість надання послуг із водопостачання і водовідведення одним підприємством. Це, на думку керівника комунальників, кардинально скоротить їх збитки. Також Олександр Єгоров вважає, що найбільше фінансових втрат комунальники несуть через кобеляцький «Водоканал». У листі вказано, що підприємство не здійснює повірку приладів обліку холодної води. Це унеможливлює правильно обрахувати обсяги реалізації послуг із водовідведення. Також «Водоканал» не опломбував прилади обліку, які встановленні в помешканнях абонентів.

Лист від керівника «Полтававодоканалу» був розглянутий на бюджетній комісії Полтавської обласної ради. Зі слів Анатолія Шкарбана, помічника нардепа Олега Кулініча, комісія вирішила направити звернення до Кобеляцької міської ради, аби дати можливість на місці депутатам визначитись, чи рентабельніше передавати водопостачання, чи забрати собі й водовідведення.

Кореспонденти «ЕХО» направили запит у Кобеляцьку міську раду, щоб дізнатись, чи надходив міському голові лист із такою пропозицією та чи обговорювали його на виконавчому комітеті. У відповіді, адресованій тижневику, Олександр Копелець повідомив, що йому не відомо про подібні звернення.

Паралельно редакція тижневика звернулась до керівника комунального підприємства «Полтававодоканал», аби з’ясувати, що завдає їм найбільших фінансових витрат. (Розрахунки наведені в таблиці)

Якщо ж порахувати вартість техніки і каналізаційних насосних станцій, то сума становитиме в чотири рази менше, ніж у рік закладається на їх обслуговування. Можливо, головний економіст помилилась у розрахунках. Та в інформації про роботу дільниці за шість місяців уже 2016 року в графі «Збитки» вказана сума 2 мільйони 871 тисяча гривень.

«Полтававодоканал» у цифрах за 2015 рік

Кобеляцька каналізаційна дільниця

 здійснює

обслуговування міської мережі водовідведення

Лист до обласної ради

Відповідь тижневику «ЕХО»

Дохід 378,3 тисячі

Працюють 18 чоловік

Нарахування на зарплату

3 593 000

Зарплата 269,9 тисячі

Фонд заробітної плати

724,6 тисяч

Ремонт техніки 1 010 000

Наявна техніка

ГАЗ­52 (аварійна)

екскаватор ЕО2621

ілососна машина

Перекачано

97 000 кубометрів води

Собівартість 1 кубометра —

65 гривень

Насосні станції (потужність)

2,2 кВт

2,2 кВт

3,2 кВт

7,5 кВт

Збитки

5 986 000

Ремонтні роботи мережі не проводились

 

 

 

Повірку проводити за власний рахунок?

Також у запиті ми попрохали назвати суму витрат, яка запланована підприємством на повірку засобів обліку, та вказати орієнтовну кількість лічильників, які будуть перевірені протягом року в кобеляцьких абонентів.

Олександр Єгоров, керівник «Полтава-водоканал»:

— Інформація про структуру тарифів міститься на сайті нашого підприємства в розділі «Новини» від 30 вересня 2016 року. Абонент має право проводити періодичну повірку приладів обліку води у будь-якій акредитованій лабораторії, яка має дозвіл на такий вид діяльності. Тому спрогнозувати орієнтовну кількість лічильників ми не маємо можливості.

 

Сайт КП «Полтава-водоканал» подає іншу інформацію:

«Тариф на централізоване водовідведення для споживачів у багатоквартирному житловому секторі становить 6,47 гривні за 1 кубометр (з ПДВ). «Керуючись Постановою НКРЕКП, тарифи на послуги з водовідведення враховують витрати на планову періодичну повірку засобів обліку холодної води, що належать споживачам послуг в багатоквартирних житлових будинках».

 

Можна припустити, що керівник «Полтававодоканалу» неуважно прочитав постанову. Та цим питанням, як і розрахунками, що надані голові облради, мають займатись не журналісти, а Антимонопольний комітет.

 

P. S. Минулого тижня стало відомо, що в обласній раді відбулося засідання комісії, яка затвердила умови конкурсу на заміщення вакантної посади гендиректора «Полтававодоканалу». 17 січня 2017 року комісія збереться, щоб «відсіяти» кандидатури, які не відповідають умовам. Можливо, Олександр Єгоров складе обов’язки виконуючого і новий керівник не підніматиме питання про об’єднання. А можливо, що саме він займе посаду генерального директора і, навпаки, пришвидшить хід його вирішення.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 січня 2016, 09:17 | Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації