Вхід | Реєстрація

Андрій Река: «У мене є віртуальний мільйон!»

Андрій Река: «У мене є віртуальний мільйон!»

Народний депутат України у своєму інтерв’ю для тижневика «ЕХО» розповів про мільйон у декларації, якого насправді немає, про навчання у вищій партійній школі та про ставлення до Арсенія Яценюка і Надії Савченко.

У рамках рубрики «Кабінет» ми поспілкувалися із народним депутатом Андрієм Рекою. Забігаючи наперед, зауважимо, що досягнути бажаного інтерактивну (тобто, зв’язку читачів із гостем «Кабінету») не вдалося. Формою на сайті тижневика, у якій можна було задати питання нардепу, не скористався жоден відвідувач. На номер телефону, вказаний у анонсі інтерв’ю, зателефонували шість читачів, проте більшість їх питань — як, до прикладу, про тарифи на воду у Нових Санжарах, вирубку дерев на Народній площі, ремонт даху магазина у Кобеляцькому районі — мало стосувалися діяльності народного депутата. Утім, за півтори години спілкування ми таки задали гостю «Кабінету» із два десятки питань і отримали на деякі з них доволі цікаві відповіді.

 

Мільйона немає, але він є

— Де живете в Києві?

— На вулиці Грушевського, у кімнаті 1803. Маленька кімната — ванна, душ, холодильник, телевізор, мій айпад. Буваю там мало. Уже у піввосьмого виходжу з кімнати — на комітет.

 

— Скільки у Вас помічників?

— На громадських засадах — п’ять: два у Києві, три на окрузі. На контракті — п’ять: три в області і два у Києві.

 

— Звідки взявся мільйон у Вашій декларації?

— Усі люди знають, що за своє життя я дійшов до машини «Фольксваген Пассат», за який я віддав 35 тисяч доларів. Син продав мою машинку і за виручені гроші добудував свій дім і вклав решту у бізнес. А шо мені їх вдома держать, щоб хтось прийшов і жінку задушив? Потім я кажу сину: мені ж машину треба. Він купив машину «Пежо» — за неї віддав 32 тисячі доларів. А її тепер треба переоформити на мене. Для цього і потрібно показати той мільйон. Мільйона грошима у мене немає, але показати його я повинен. А де в мене завтра машина візьметься?

 

— У вашій декларації вказаний автомобіль АРО. Що це за авто, чому на ньому не їздите?

— Це така румунська машина, я її купив колись неробочу за 3 копійки — вона у мене не їздила і метра. Її вже немає у мене років десять, треба якось зняти з обліку.

 

— Чому не проводите зустрічі із виборцями?

— А по що вони до мене йтимуть? Це ж раніше народні депутати роздавали людям гроші, у цих же людей і накрадені. А у мене є лише віртуальний мільйон. Усі гроші зараз віддані місцевому самоврядуванню. Я коли був селищним головою, по півроку був винен за продукти у дитячі садки. Бувало, свою двадцятку із кишені витягав і посилав когось купити кашу в садок. Зараз такого немає — гроші у самоврядування є.

Щоб допомогти — є влада на місці. Народний депутат потрібен, щоб приймати закони.

 

— За статистикою Верховної Ради, ви подали лише п’ять депутатських запитів за два роки? Чому так небагато?

— Більшість запитів потім все одно спускають на місця. Я практично всі питання вирішую тут, із людьми. Якщо треба — можу домовитися із керівником, щоб він прийняв, вислухав, допоміг вирішити питання. А направити запит — це не вирішення.

 

— Чому рідко виступаєте з трибуни?

— Я не вилазю на трибуну озвучувать для усієї України. Я не в клоуни йшов, а йшов у депутати. Там більшість, хто лізе на трибуну — це клоуни. У нас усі поправки збирає голова фракції Максим Бурбак, вивчає їх — і якщо є потреба — озвучує їх від імені фракції. Не треба вискакувати на трибуну, щоб це пройшло. Це — клоунада. Я з цього виріс.

 

«Щоранку обіймаюся з Литвином»

— Чи змінилося ваше ставлення до Яценюка після його прем’єрства?

— Я дуже горджуся, що у моєму житті є така людина, як Арсеній Петрович Яценюк. Він нікому у спину не стріляє. У нього великий авторитет на міжнародній арені. Він взяв на себе страшний негатив: він врятував Україну від дефолту. Сьогодні вже знайшли можливість підняти зарплату, тепер піде зростання, але через ту кризу, із якої Яценюк нас витяг, ми його недооцінюємо.

 

— Як ставитеся до Надії Савченко?

— Юля не пройшла б у депутати, якби їй Росія не знайшла на прапор почепити Надю Савченко. Я говорив із комбатом, він мені розповідав, як вона втекла на фронт, як загинули багато хлопців, а її взяли у полон. І ви бачите, чим це все закінчилось. Чи працює вона на Кремль? Це всі бачать, що вона працює на Росію.

 

— Чи правда, що ви товаришуєте із Володимиром Литвином?

— Щоранку обіймаємось із Литвином (сміється). Литвин — це великий доктор наук, великий історик, великий парламентар. Кожного дня ми вітаємось. Якщо я відійшов — він цікавиться: «Чому вас немає на роботі?!» Але він виховувався у часи комуністичні та кучмівські. Система тоді була такою і він не йшов проти неї, а з нею працював. Я б назвав його «прагматичний українець».

 

— Чи будуть перевибори Верховної Ради? Як оцінюєте депутатський склад нинішньої ради?

— Там більшість — нормальні люди. А виборів не буде ще два роки — вони не потрібні. Вибори сьогодні треба Юлі, Опоблоку і Путіну. Якщо підемо на це, то здамо країну через вибори.

 

Громади об’єднають у 2017‑му

— Чому не створюються робочі місця? Чому закриваються підприємства?

— Це — не до мене. Я можу дати відповідь, але лише дурак лізтиме не у свої питання! Це до виконавчої влади. Усе створене в Україні для того, щоб відкривалися робочі місця.

 

— Чи допомагаєте і чим допомагаєте волонтерам?

— Якщо ви ждете, що я скажу, що гроші даю — нікому ні копійки не даю грошей. Допомагаю, з чим звертаються: де найти машину, як проїхати, як зібрати продукти. Я тут був волонтером — я знаю цю роботу, возив я кругом.

Я допомагаю не конкретній особі — Іванову, Петрову, а все роблю, щоб гроші на оборонку були. З губернатором зустрічаюся, вирішував питання — і три тепловізори надали із фонду, де і я складав гроші. Усім, хто до мене звертався, допомагав порадою і організаційними питаннями. Але, я думаю, волонтери вже відпадуть, не треба туди вже їздити, там все є. Точніше, буде.

 

— У вашій біографії є згадка про навчання у вищій партійній школі. Чому вас там навчали?

— Ніде не було навчатися важче і відповідальніше, як у вищій партійній школі. Це, по суті, як нинішня академія управління, просто тоді ця вища школа підпорядковувалася ЦК Компартії. Там навчали різних дисциплін: політології, історії, не лише Радянського Союзу — усього світу. Я не жалкую, що навчався у вищій партійній школі.

 

— Коли стане краще жити?

— У новому році вже буде краще. Зарплата вчителя із надбавками буде більше 5 тисяч гривень. У приватному секторі підприємці нарешті перестануть давати людям зарплату у конверті — це буде невигідно. Простіше показати ті 3200. А людині потім хоч пенсія з них буде. Ці зарплати вже сьогодні платять, їх просто потрібно вивести з тіні.

 

— Коли відбудеться об’єднання громад?

— Об’єднання буде у 2017‑му році. Я вам скажу: із спілкування із людьми бачу, що вони вже готові. Запитують лише: «А чого вони з цим тягнуть?»

 

— Чи можливе ваше повернення до Нових Санжар у якості голови об’єднаної громади?

— Зараз рано про це говорити. От коли створять об’єднану громаду і я почую, що люди хочуть, аби я попрацював тут, — тоді я буду думати.


Автор: Розмову вів Володимир ПАРШЕВЛЮК


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 січня 2017, 09:24 | Нові Cанжари | Політика
1. саша ставицький / 9 січня 2017, 11:22
Ти ба , яке стерво , йому нема чого зустрічатися з виборцями.Два хто ж ти такий , що наплював на громадян , які тебе обрали? Чого ти не прийшов та не спитав у людей за що тобі голосувати.Ви ідіоти довели народ до жебрацтва .І ще він бреше , що нема мільйона .Переведи 32 і 35 тис дол. , то скільки це грн.А де ти брав ті долари?А що до клоуна , то ти самий і є клоун -безсовісний і наглий Гнать вас всих треба вс..... мітлою .
2. Maks73 / 9 січня 2017, 19:30
Погоджуюсь на 200% і підтримую кожне слово Саші Ставицького!!! Це не депутат, а брехун і кровосіс! Паразіт на тілі народу!
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації