Вхід | Реєстрація

Катастрофа в освіті

Катастрофа в освіті

У Новосанжарському районі критична ситуація в освіті — говорять на нараді директорів, яку проводять 6 березня. Коштів на школи катастрофічно не вистачає. Виходом із ситуації було б закриття малокомплектних шкіл, проте таке рішення є політично непопулярним (короткий зміст виступів на нараді).

 

Кризова ситуація в освіті

На початку наради начальник Новосанжарського відділу освіти Олександр Кульчинський констатує, що угоду про співпрацю із відділом підписала лише Мачушанська ОТГ Полтавського району.

— Усе інше нагадує поганенький колгосп. ОТГ перераховують не ті кошти, які потрібні для утримання закладів освіти, а ті, що вони самі якимось чином вираховують. При цьому не розуміють, що коли ми не встигнемо закупити пальне для підвезення, у нас стануть шкільні автобуси. Уже приходили повідомлення про відключення газу, електроенергії! — зауважує Олександр Кульчинський. І закликає директорів впливати на депутатів і голів ОТГ, аби ті розуміли потреби галузі й виділяли кошти на неї у повному обсязі.

Довшим і емоційнішим стає виступ голови Новосанжарської РДА Сергія Бульбахи. Він констатує, що отримав більше бруду та невиправданих образ у свою адресу за останні три місяці, ніж за попередні три роки роботи.

— Я готовий бути крайнім, якщо комусь від цього легше, — говорить голова РДА. — Але за ті роки, що я із вами працюю, я не підвів, не зрадив, не збрехав.

Далі голова райдержадміністрації нагадує про те, що тепер фінансування галузей залежить не лише від району (у якому фактично залишилися 8 необ’єднаних сільських рад — авт.), а від утворених минулого року ОТГ. Дадуть громади гроші на заклади освіти — ситуація вирівняється, не дадуть — залишиться критичною.

— Зараз солярки немає, по газу — борги. Якщо до цього заробітна платня вчителя у районі була від 8 до 10 тисяч, то у березні може вийти 6 або й менше!

При цьому голова РДА констатує — критичної ситуації в галузі можна було б уникнути ще раніше, якби були закриті малокомплектні школи. Проте, за словами Сергія Бульбахи, у свій час районна рада не підтримала подібного закриття.

 

Де взяти 3 мільйони для НВК?

Перед колегами виступає директор Новосанжарського НВК Микола Решетило. Він пояснює, що замість потрібних для школи 6 мільйонів, Новосанжарська ОТГ виділила 2 мільйони 200 тисяч.

— Тепер ми березень іще заплатимо, у квітні вже нічим платити зарплату! Ще місяць — і у нас катастрофа! — говорить директор НВК. — Виникає питання: хто давав дозвіл на створення ОТГ у Нових Санжарах, якщо створена громада не має відповідного бюджету?!

Навчитись жити за доходами.

Перед директорами виступають представники ОТГ. Так, полузірський староста Любов Шерстюк, яка представляє на зустрічі Мачушанську ОТГ, запевняє, що у галузі все буде добре. І для цього не потрібно буде ані закривати шкіл, ані скорочувати їх ступінь. І додає, що сама навчалася у малокомплектній школі.
А от голова Руденківської ОТГ Сергій Головко пропонує два варіанти виходу із складної ситуації.

— Треба або навчитись жити за доходами, або шукати додаткові кошти! — зауважує голова громади
Уже після наради ми поспілкувались із головою Малоперещепинської ОТГ Анатолієм Трояном. Він запевнив, що його громада готова виділяти кошти на освіту, проте лише за умови, коли відділ освіти надаватиме детальне роз’яснення, на які саме статті видатків йтиме виділена субвенція.


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook


1. vov / 16 березня 2018, 18:50
Проблема у відсутності діалогу між ОТГ і районним керівництвом. Тим більше що свої заклади ОТГ приймати не поспішають, а кошти на утримання дають скільки їм придумається.
2. Ольга Волоська / 16 березня 2018, 19:50
Проблема у роздутих штатах РДА і райради. Які не працюють, а гроші проїдають районного бюджету. От ОТГ і не поспішають «годувати» ледарів. Треба не школи закривати. А нікому не потрібні структури.
3. Zorn / 17 березня 2018, 11:11
Цитата:"Треба або навчитись жити за доходами, або шукати додаткові кошти!"

Давно вже актуальна теза про те, що потрібно жити по наявних ресурсах. Тепер хай владні мужі вирішують питання чи потрібні громаді школи на 20 учнів при 10 вчителях та десяти обслуговуючого персоналу. А половина випускників таких шкіл не знає таблички множення Чим зайняті бібліотекарі, коли книг 98 проценгів населення не читає? Яка ефективність витрат коштів на доглядання нібито одиноких пристарілих, після смерті яких стоїть ціла черга родичів на їх спадок? І ніякої матеріальної вигоди громаді не залишається. Яка кількість управлінського апарату потрібна, коли докерувалися що ні завадів ні фабрик. А щодо "Шукати додаткові кошти", то податки обовязкові заплативши,кожен підприємець не поспішатиме витрачати свої міліони на бюджетну сферу, яка як бездонна бочка проїдає колосальні ресурси.
4. Ольга Волоська / 17 березня 2018, 14:59
3.Zorn
« чи потрібні громаді школи на 20 учнів при 10 вчителях та десяти обслуговуючого персоналу.»

Потрібні. Бо в іншому випадку не буде ні шкіл, ні вчителів. ні платників податків. Вимтемо, як мамонти. А от управлінців можна соротити запросто. І треба. Але про це І Бульбаха, і Супрун якось скромно мовчать. Або говорять тихо-тихо. І нікого не скорочують. Заступників копиця ходить по адміністрації. І вісім сільських рад. До яких за останні роки ні руки в них, ні ноги не доходять. Тільки листи шлють: дайте грошей.....
5. ЛУНА / 17 березня 2018, 16:59
Похоже катастрофа не в образовании ,а в стране.
3.Zorn
« Яка ефективність витрат коштів на доглядання нібито одиноких пристарілих, після смерті яких стоїть ціла черга родичів на їх спадок?»

Очень правильно сказано.Очень большое количество фальсифицированных одиноких .то и дело у одиноких появляются наследники.Уверена,что условием обслуживания пожилых или нетрудоспособных людей социальными работниками за бюджетные деньги должно быть унаследование государством или местным советом имущества.Если нет,то наследники пускай платят 100% стоимости услуг.
3.Zorn
«Чим зайняті бібліотекарі, коли книг 98 проценгів населення не читає?»
Здесь согласна частично.Библиотекари нужны и в интернете далеко не все можно найти.Вот численность библиотекарей можно сократить пропорционально сокращению численности читающих.
4.Ольга Волоська
«А от управлінців можна соротити запросто. І треба.»
Да легко!Но сократить надо не только управителей,но и документооборот,бюрократию,справко творчество.

3.Zorn
« то податки обовязкові заплативши,кожен підприємець не поспішатиме витрачати свої міліони на бюджетну сферу»

"налоги обязательные"?Не смешите ,тотальное скрытие доходов и уклониловка.А еще полное бездействие налоговиков.
6. ЛУНА / 17 березня 2018, 17:13
1.vov
« Тим більше що свої заклади ОТГ приймати не поспішають, а кошти на утримання дають скільки їм придумається.»

Хотите сказать,что денег в ОТГ полно,но они на образование дают "от фонаря"?Или может "от фонаря"расчеты ГорОНО.Вот сказал председатель администрации,что зарплата учителей уменьшится с 10тыс.до 6тыс.,это плохо,но причина в этом в ОТГешках?Скорее нет,ведь зарплату платят за счет госсубвенции на образование.Все больше лгут господа "несокращенные управители"Надо нанимать им кризисного менеджера,и тогда мы увидим,что денег хватает с запасом.
7. don / 17 березня 2018, 19:16
Нетреба нічого виділяти тим вчителям, всеодно вони нічого не хочуть навчати в стінах навчальних закладів, свої кармани вони давно набивають коштами за рєпєтіторство, а по школі лише хизуються в кого яка краща сукня чи сумочка.
А голови ОТГ зараз собі та працівникам виконкому накручують зарплати до рівня європейських, так що у них лишніх копійок немає
8. vov / 17 березня 2018, 19:58
6.ЛУНА
«Хотите сказать,что денег в ОТГ полно,но они на образование дают "от фонаря"?Или может "от фонаря"расчеты ГорОНО.Вот сказал председатель администрации,что зарплата учителей уменьшится с 10тыс.до 6тыс.,это плохо,но причина в этом в ОТГешках?Скорее нет,ведь зарплату платят за счет госсубвенции на образование.Все больше лгут господа "несокращенные управители"Надо нанимать им кризисного менеджера,и тогда мы увидим,что денег хватает с запасом.»


В теорії, під час проекту реформи, закладалося що всі ОТГ повинні самі утримувати свої об’єкти інфраструктури. Для цього їм збільшують надходження, тобто частину податків і зборів передають на місця (ОТГ).

В той же час іде активна пропаганда, що після об’єднання в ОТГ зявляться кошти на розвиток. Тобто в них будуть кошти утримувати необхідні заклади. та ще й щось будуватимуть, вкладатимуть кошти в розвиток...

На практиці все трохи інакше. Он Новосанжарська ОТГ для прикладу недодала районній раді на утримання власних об’єктів близько 15 млн. грн. (на утримання необхідно 50, субвенція з держбюджету 20, ще вони додали блисько 15 млн. з бюджету ОТГ). І ці 15 млн. у Новосанжарської ОТГ є, але ж крім утримання закладів хочеться ще щось і на розвиток направити... В загальному бюджет Новосанжарськоъ ОТГ блисько 50 млн.

По інших ОТГ (крім, можливо, Драбинівки, Руденківки) ситуація не краща. Питання хто повинен платити недостачі?

На даний момент ці заклади знаходяться на балансі райради, але місцеві ОТГ їх потроху починають забирати до себе.

Вихід тут лише один - домовлятися. І спільно шукати шляхи виходу з кризи.

Для Нових Санжар ще є варіант приєднати необ’єднані с/р, які залишилися. Але для цього потрібно знову ж таки домовлятися, щось пропонувати. А Новим Санжарам судячи з усього запропонувати нічого, чекають коли всіх, хто залищився, насильно позгонять...
9. микола козак / 17 березня 2018, 19:59
Цікаво , обєднані громади обіцяли завалити грошима , ще не встигли обєднатись , а вже немає грошей , чи витратили всі на приливання обєднання ?
10. ЛУНА / 17 березня 2018, 20:56
8.vov
« Он Новосанжарська ОТГ для прикладу недодала районній раді на утримання власних об’єктів близько 15 млн. грн. (на утримання необхідно 50, субвенція з держбюджету 20, ще вони додали блисько 15 млн. з бюджету ОТГ). І ці 15 млн. у Новосанжарської ОТГ є, але ж крім утримання закладів хочеться ще щось і на розвиток направити... В загальному бюджет Новосанжарськоъ ОТГ блисько 50 млн. »

Вы точно не ошибся?Надо что бы Новосанжарская ОТГ передала райсовету 50млн.гр.,при бюджете ОТГ50млн.гр.?Если не ошибся,то о чем Вы?Отдать все деньги?Доцентрализировались!А коммуналка,дороги,спецтехника,водопроводы,жил.фонд,а не дай Бог чрезвычалка какая,а льготы.Вот тебе и развитие.Тогда есть вопрос.А если бы не создалась Новосанжарская ОТГ,не передали ту часть налогов,то все было хорошо,дефицита в 15 млн.гр.не было бы?Я так понимаю реформу.Создали ОТГ,перенаправили достаточное количество для содержания объектов инфраструктуры налогов,передали саму инфраструктуру,все!А если на содержание этих объектов надо много больше чем количество переданных налогов,то извините,это акт суицида.
8.vov
« А Новим Санжарам судячи з усього запропонувати нічого, чекають коли всіх, хто залищився, насильно позгонять...»
А что например должны предложить Санжары?Деньги,блага?Так если их достаточно.то зачем им другие,а если не хватает,то зачем они другим?Только насильно,по расчетам,но это надо было делать с самого начала,или не начинать реформу совсем.
11. vov / 17 березня 2018, 21:01
10.ЛУНА
«Вы точно не ошибся?Надо что бы Новосанжарская ОТГ передала райсовету 50млн.гр.,при бюджете ОТГ50млн.гр.?Если не ошибся,то о чем Вы?Отдать все деньги?Доцентрализировались!А коммуналка,дороги,спецтехника,водопроводы,жил.фонд,а не дай Бог чрезвычалка какая,а льготы.Вот тебе и развитие.Тогда есть вопрос.А если бы не создалась Новосанжарская ОТГ,не передали ту часть налогов,то все было хорошо,дефицита в 15 млн.гр.не было бы?Я так понимаю реформу.Создали ОТГ,перенаправили достаточное количество для содержания объектов инфраструктуры налогов,передали саму инфраструктуру,все!А если на содержание этих объектов надо много больше чем количество переданных налогов,то извините,это акт суицида.»


Так що тоді районна рада повинна недостачу доплатити? Так в них бюджет якраз 15 млн...
12. vov / 17 березня 2018, 21:08
10.ЛУНА
«А что например должны предложить Санжары?Деньги,блага?Так если их достаточно.то зачем им другие,а если не хватает,то зачем они другим?Только насильно,по расчетам,но это надо было делать с самого начала,или не начинать реформу совсем.»


Адекватні ціни на воду для прикладу, а не як зараз у Нових Санжарах. Гарантії що садік/школу не закриють в таких умовах. Що частину коштів які збирають в цих селах там і витрачатимуть.
13. ЛУНА / 17 березня 2018, 21:14
7.don
«Нетреба нічого виділяти тим вчителям, всеодно вони нічого не хочуть навчати в стінах навчальних закладів, свої кармани вони давно набивають коштами за рєпєтіторство, а по школі лише хизуються в кого яка краща сукня чи сумочка.
А голови ОТГ зараз собі та працівникам виконкому накручують зарплати до рівня європейських, так що у них лишніх копійок немає»

Первым уже,если правду сказал председатель администрации,зарплату урезали,вторым,судя со слов VOV скоро вообще не будут платить.Но Вам,Дон это не грозит,правда?У вас будет все хорошо,мы в декларации с пеной у рта защищаемого вами нардепа увидим "покращення"Так что спокойно!Вам же генплокувол обеспечил спокойствие?Если нет у нас в клинике есть вакансия санитара,зарплата не большая 4-5тыс гр.,но стобильная.
14. vov / 17 березня 2018, 21:17
10.ЛУНА
«Вы точно не ошибся?Надо что бы Новосанжарская ОТГ передала райсовету 50млн.гр.,при бюджете ОТГ50млн.гр.?Если не ошибся,то о чем Вы?Отдать все деньги?Доцентрализировались!А коммуналка,дороги,спецтехника,водопроводы,жил.фонд,а не дай Бог чрезвычалка какая,а льготы.Вот тебе и развитие.Тогда есть вопрос.А если бы не создалась Новосанжарская ОТГ,не передали ту часть налогов,то все было хорошо,дефицита в 15 млн.гр.не было бы?Я так понимаю реформу.Создали ОТГ,перенаправили достаточное количество для содержания объектов инфраструктуры налогов,передали саму инфраструктуру,все!А если на содержание этих объектов надо много больше чем количество переданных налогов,то извините,это акт суицида.»


Поглянемо трішки під іншим кутом. Бюджет НС 50 млн., на утримання обєктів інфраструктури потрібно 50 млн., 20 млн. дала держава. Залишається 30 млн. Обектими інфраструктури користуються не тільки жителі НС. Для прикладу в НВК навчаються учні з Лелюхівки. Судівки, Руденківки, Клюсівки і т.д. В лікарню ходять не тільки жителі НС. Зібратися разом порахувати ці витрати і платити солідарно. Зрозуміло що на всі 100% НС також плати не зобовязані. але і 50% явно мало... Ніхто ж не повинен за НС платити. щоб вони водогони ремонтували, розважальні заклади проводили, гроші на комунгоспи роздавали і т.д.

Тобто потрібно домовлятися. а не палки одне одному в колеса ставити і коштів вистачить, хоча, можливо, комусь паски підтягнути буде потрібно...
15. Ольга Волоська / 18 березня 2018, 07:33
7.don
«Нетреба нічого виділяти тим вчителям, всеодно вони нічого не хочуть навчати в стінах навчальних закладів, »

Спеціально поцікавилась зарплатою молодого вчителя на Великому Кобелячку. 4 000 грн. То де ж ті 8-10 000, про які Бульбаха говорить. В Кременчузі Леся моя отримує так само. Щось не зійшлося. А з такими тенденціями і поглядами дітей скоро нікому навчати буде. Хтож розумний піде вчити чужих дітей за копійки, при цьому вислуховуючи подібне від батьків? Та ніхто. І дуже правильно зробить.
16. Ольга Волоська / 18 березня 2018, 07:39
14.vov
«Зібратися разом порахувати ці витрати і платити солідарно.»

Вам не здається, що ми в феодалізм повернулися? Точніше, нас всіх туди "повернули". І...... наша пісня гарна й нова..... Нові Санжари хай крутяться як хочуть (разом з районом майже колишнім). Ясно, що не виживуть так, як велике місто виживає з розвинутою промисловістю. Села вже давно живуть при феодалізмі. Місцеві фермери - феодали будуть тільки раді скороченню населення. Земля ж лишається, а ротів меншає. Оренда невитребуваних паїв, оскільки ними РДА розпоряджається, в рази нижча, ніж земель державної форми власності. Так, Геокадастр лаяний-перелаяний, укладає договори на 12 відсотків (десь 3000 -3500 грн за 1 га), А «своя» РДА - на 3 відсотки (920-1000 грн). Де дівається різниця - самі думайте.
17. ЛУНА / 18 березня 2018, 08:05
12.vov
«Адекватні ціни на воду для прикладу, а не як зараз у Нових Санжарах. Гарантії що садік/школу не закриють в таких умовах. Що частину коштів які збирають в цих селах там і витрачатимуть.»

За воду не согласна.Это самый необходимый и очень иссякаемый ресурс.цена на него должна быть гривен 50 за 1000 литров,а не 11гр. как в Полтаве.Воду экономить надо,а не обесценивать.Все остальное логично.Думаю это можно прописать в каком то совместном документе.
11.vov
«Так що тоді районна рада повинна недостачу доплатити? Так в них бюджет якраз 15 млн..»

А почему только районная? Должна и областная и госбюджет.Это же их забавка эта реформа.Просто районным руководителям надо не идти по направлению наименьшего сопротивления что бы забрать и так мизерные деньги в ОТГ,доказывать выше,что пока без помощи не получается.А забрать деньги на местах ума большого не надо.
18. Ольга Волоська / 18 березня 2018, 09:20
17.ЛУНА
«доказывать выше,что пока без помощи не получается»

А хтось цього не розуміє?1 Як на мене, медицина і освіта однозначно не можуть бути децентралізованими. Інше питання - субвенції із місцевих бюджетів як допомога на їх утримання. Але..... кому це треба? Високопоставлені мужі в районних лікарнях не лікуються. І в школах елітних навчають своїх дітей.
19. Zorn / 18 березня 2018, 11:48
9.микола козак
«Цікаво , обєднані громади обіцяли завалити грошима , ще не встигли обєднатись , а вже немає грошей»


Однозначно реальність відрізняється від обіцянок. Саме слово «децентралізація» означає відхід від централізації, тобто грошей з цетру в перспективі не даватимуть. Що заробили на те і буде жити громада. Потужна громада ( приклад Бутенківська: податки від заправок, КХП, залізниці, Служби доріг, зарплат; надходження від землі та місцеві податки...) зможе утримати бюджетну сферу, яка їй дістанеться після розвалу району. А громада, в якої надходження лише від землі і зарплат тих бюджетників, які залишаться після реформи, буде змушена "шукати додаткові кошти". От тільки де їх шукати, бо всі сільські райони починаючи з середини 90 років минулого століття дотаційні. Бюджет Кобеляцького району, мабуть, процентів на 30 складається із власних надходжень ( і це при тому що є цукровий завод, "Мрія", "Зоря", коибікормовий, гранкарєри, майже дві тисячі підприємців та пять тисяч бюджетних працівників), а інше все - субвенції із центру. Тобто, держава забирає із самодостатніх регіонів і дає нам. Але при децентралізації самодостатнім регіонам буде право залишати кошти для розвитку своїх громад. Ото тоді і буде переважна більшість сільських громад як ведмідь взимку в берлозі. Хоча, де зараз ті ведмеді всім відомо.
20. vov / 18 березня 2018, 11:48
16.Ольга Волоська
«Вам не здається, що ми в феодалізм повернулися? Точніше, нас всіх туди "повернули". І...... наша пісня гарна й нова..... Нові Санжари хай крутяться як хочуть (разом з районом майже колишнім). Ясно, що не виживуть так, як велике місто виживає з розвинутою промисловістю. Села вже давно живуть при феодалізмі. Місцеві фермери - феодали будуть тільки раді скороченню населення. Земля ж лишається, а ротів меншає. Оренда невитребуваних паїв, оскільки ними РДА розпоряджається, в рази нижча, ніж земель державної форми власності. Так, Геокадастр лаяний-перелаяний, укладає договори на 12 відсотків (десь 3000 -3500 грн за 1 га), А «своя» РДА - на 3 відсотки (920-1000 грн). Де дівається різниця - самі думайте.»


А район із ОТГ такими недофінасуваннями просто лобами зіткнули, щоб за гроші гризлися... А вони і раді...

По землі, наскільки мені відомо в ВРУ вже проголосували за законопроект, що земля поза населенами пунктами буде належати ОТГ. Питання чи Порошенко його підпише і коли.
21. vov / 18 березня 2018, 14:32
17.ЛУНА
«А почему только районная? Должна и областная и госбюджет.Это же их забавка эта реформа.Просто районным руководителям надо не идти по направлению наименьшего сопротивления что бы забрать и так мизерные деньги в ОТГ,доказывать выше,что пока без помощи не получается.А забрать деньги на местах ума большого не надо.»


Те ж саме можна сказати, якщо у Вашому коментарі поміняти місцями районну раду і ОТГ) Можна обєднатися і спільно вибивати кошти в обласного і державного керівництва. Тим більше депутат ВРУ від нашого округу представляє НС.
22. Maksym / 18 березня 2018, 20:43
Цікава тенденція: громади не виділяють грошей на школи, але позакривати кишка слаба. От якби хтось. Наприклад Київ. Тоді б знов можна було з чистим серцем фиркати на "теперішню владу".
23. Гнатович / 18 березня 2018, 23:29
22.Maksym
«Цікава тенденція: громади не виділяють грошей на школи, але позакривати кишка слаба. От якби хтось. Наприклад Київ. Тоді б знов можна було з чистим серцем фиркати на "теперішню владу".»

Вообще-то громады и не должны содержать школы.

Есть министерство образования, которому выделяются деньги из бюджета (читай - из налогов), министерство же должно школы содержать и тем самым реализовывать гарантированное конституцией право на образование.

А громада уже, по возможности, выделяет кошты на всякие ништяки - экскурсии, доп.питание, помощь сиротам и тд.
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації