Вхід | Реєстрація

Як виникла піца

Як виникла піца

Сьогодні піца – дуже популярна страва у багатьох країнах світу. Існує безліч різноманітних рецептів, які постійно вдосконалюються. Пройшло майже 3000 років еволюції продуктів харчування, щоб піца досягла свого нинішнього виду.

Хоча плоскі хлібці існують приблизно протягом 6000 років, слово "pizziare" почало з'являтися в італійських творах приблизно в 1000 році до нашої ери. Слово "піца", як вважають, походить від давнього італійського слова, що означає "точку". Воно, в свою чергу, стало італійським словом "pizziare", яке означає, що «брикається» чи «збивається».

 

Історія інгредієнтів

Помідори вперше були привезені до Італії з Південної Америки в 1522 році. Спочатку томати вважалися отруйними. На щастя, бідні селяни регіону нарешті подолали свої сумніви щодо помідорів у 17 столітті. Тоді вони почали додавати їх до хлібного тіста. Таким чином були створені перші піци.

Після того, як томати набули популярності, то широко поширеним почав вважатися й сир моцарела. Моцарела став доступним в Італії тільки після того, як буйволи були імпортовані з Індії в сьомому столітті (моцарела вперше була зроблена саме з молока буйвола). Популярність цього виду сиру росла дуже повільно аж до останньої половини 18 століття. Проте і моцарела, і помідори не зустрічалися в піці до 1889 року.

У 1889 році власник італійської таверни Дон Раффаеле Еспозіто розробив піцу з помідорами, сиром моцарела та базиліко. Ці інгредієнти нагадували кольори італійського прапора. Він назвав свою страву «Маргарита», на честь королеви Італії, Марґерити Терези Джованні. Таким чином і народилася сучасна помідорно-сирна піца.

Згодом у другій половині 19 століття піца мігрувала до Америку разом із італійцями. На межі століття італійські іммігранти почали відкривати власні хлібопекарні та продавати свої продукти, а з ними й піцу. Геннаро Ломбарді відкрив першу справжню американську піцерію в 1905 році на Весняій вулиці в Нью-Йорку. Це та частина міста, що відома як "Маленька Італія".

Значно пізніше такі заклади почали з’являтися і в Україні. Сьогодні є багато піцерій, де готують дуже смачні страви. Спеціальні сервіси навіть пропонують зробити замовлення онлайн, щоб ви могли швидко отримати піцу та насолодитися нею вдома чи в офісі. Зокрема доставка піци Львів вже давно користується популярністю. Вибравши її, ви зекономите час і гроші. Можна зробити замовлення за лічені хвилини – і вже дуже скоро ви будете ласувати улюбленою стравою.

Розміщено на правах реклами


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 травня 2018, 17:11 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації