Вхід | Реєстрація

У Яблуневе приїжджали чиновники

У Яблуневе приїжджали чиновники

На початку липня в «ЕХО» була надрукована стаття під назвою «Одним прибутки — іншим проблеми» (№27 (772) від 5.07.2018). У публікації йшла мова про те, що невеличке село Яблуневе, що на території Кунівської сільської ради, залили дощові води. Через кілька тижнів на публікацію та звернення місцевих жителів відреагували.

Потрібно відзначити, що місцеві жителі не обмежилися виключно запрошенням журналістів. Вони ще й письмово звернулися у Кобеляцьку райдержадміністрацію із проханням про допомогу. І в перший день липня в Яблуневе прибула ціла делегація представників влади, агрофірми «Аршиця» та Агентства місцевих доріг у Полтавській області.

Нагадаємо про початок цієї історії. Село Яблуневе географічно розташоване у невеличкій впадині. Навколишні поля знаходяться вище населеного пункту. Ще в радянські часи для того, аби дощові і талі води на заливали село, були зроблені спеціальні водовідвідні канави. Але із часом вони замулилися. Окрім того, свою роль зіграв і так званий антропогенний, тобто людський, фактор. Працівники агрофірми «Аршиця», що орендує землі поряд із Яблуневим, фактично зорали колишні водовідвідні канави. Зараз на їх місці росте соняшник. І результат не забарився. Навесні деякі оселі й садиби місцевих жителів залили талі води, потім — рясні дощі. Саме на це і скаржилися селяни.

Для того, щоб розібратися в ситуації і, по можливості, вирішити проблему, у село приїхали кунівський сільський голова Віктор Варава, заступник голови Кобеляцької райдержадміністрації Володимир Катишков, представник агрофірми «Аршиця» Костянтин Назарько, фахівець із Агенства місцевих доріг.

Сільський голова пообіцяв, що найближчим часом люди, яких залучають до громадських робіт, трішки розчистять водовідвідну канаву. А у подальшому роботу продовжить техніка «Аршиці». Хоча Костянтин Назарько і наголосив, що згідно із земельними документами та показами електронних приладів, їх механізатори нічого не порушували. На що йому зауважили:

— А якщо «джіпіес» покаже, що ваше поле йде через кладовище, ви і могилки розорюватимете?

У цьому випадку, здається, сторони дійшли порозуміння. І якщо всі виконають свої зобов’язання, то в наступному році Яблуневе вже не заливатиме. Але ситуація ще раз нагадала про приховану, але дуже страшну проблему. У реальному житті всієї отієї розпайованої та іншої землі просто фізично немає, межі полів та інших земельних ділянок накладаються одна на одну. І якщо уявити, що завтра дозволять продаж землі і кожен українець захоче отримати свою ділянку, то декого очікує страшенне розчарування. Землі всім не вистачить.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 серпня 2018, 18:51 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації