Вхід | Реєстрація

Жителі Малої Перещепини залишились із водою. Поки що…

Жителі Малої Перещепини залишились із водою. Поки що…

Більше 300 дворів разом зі школою, дитсадком і лікарнею ледве не відключили від водопостачання через заборгованість комунального підприємства перед «Полтаваобленерго».

У середу, 1 серпня, жителі Малої Перещепини дізнались від сільської ради шокуючу новину. Виявилось, що через заборгованість за електроенергію уже в п’ятницю представники «Полтаваобленерго» мають відключити водонапірні башти. Люди стверджують, що систематично платять за воду, а винними в цій ситуації є працівники сільради, бо саме вони вчасно не перерахували кошти організації–постачальнику.

У четвер мешканці громади зібрались на сходку, аби почути пояснення від сільського голови Анатолія Трояна. Очільник Малоперещепинської громади пояснив присутнім, що за місяць 313 абонентів, із якими комунгосп «Малоперещепинський» заключив договори, споживають електроенергії на 14 000 гривень. При цьому сплачують за водопостачання близько 6500. Це пов’язано з тим, що лише в 44 споживачів установлені лічильники. Усі інші платять у місяць за чотири куби води — 32 гривні (тариф — 8 гривень/кубометр). Крім того, останні два місяці «Полтаваобленерго» зобов’язує підприємства, які надають послуги з водопостачання, вносити стовідсоткову передоплату, яка дорівнює місячному споживанню електроенергії. Саме тому в комунгоспі на кінець липня виник борг у 28 000 гривень.

Напередодні сходки поряд із сільрадою на інформаційному стенді вивісили списки абонентів, які мають борги за водопостачання. Кілька місцевих жителів заявили, що вони постійно платять за воду, але теж потрапили до боржників. Аби підтвердити свої слова, люди продемонстрували розрахункові книжки. На що Анатолій Троян рекомендував їм звіритись у бухгалтера. Він наголосив, що лише встановивши лічильники в абонентів, удасться вирішити проблему з нестачею коштів.

Дивіться відео сходки жителів Малої Перещепини: http://exo.in.ua/news/41291

 

Директор комунгоспу — у відрядженні, пластикові труби «замазують резиною»

На зібрання жителів директор комунгоспу не з’явився. Анатолій Троян пояснив, що він — у запланованому відрядженні.

Людей цікавило, чому працівники комунгоспу не в змозі оперативно ліквідовувати пориви, що стаються в мережі. Як приклад малоперещепинці згадали квітневу аварію, коли вода з-під землі текла більше місяця. Вони припустили, що саме цей порив і став причиною боргу за електроенергію.

— Ліквідувати той порив не могли через піщаний плавун, що виник після аварії, — сказав сільський голова. — Людей ледь стовпом не пришибло. Тому і до труби ніяк було доритись.

А присутній на сходці контролер комунгоспу Олександр Безкоровайний сказав, що аварія сталася перед вихідними, що тривали чотири дні. Коли ж комунальники вийшли на роботу і приїхали на місце пориву, земля настільки промокла, що було неможливо дістатись до труби. Порив через місяць ліквідували, «замазавши трубу резиною».

 

Договір не заключений, а сільський голова заплатив власні 14 000

Згодом місцевій жительці вдалося поспілкуватись із представником «Полтаваобленерго», а потім залучити до цієї розмови і сільського голову.

Енергетик розповів, що відключення боржників — це звичне явище. За несплату відключають цілі села. У ситуації з Малою Перещепиною, крім заборгованості, є й інша проблема. Справа в тому, що після створення об’єднаної територіальної громади комунальне підприємство «Водограй», що обслуговувало жителів Малої Перещепини, було ліквідоване, а замість нього утворилось «Малоперещепинське», із яким у енергетиків відсутній договір на постачання електроенергії.

На думку Анатолія Трояна, новий договір заключати не потрібно, адже комунгосп лише змінив назву і номер розрахункового рахунку, а код ЄДРПОУ (Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України) залишився попереднім. І в сільської ради немає коштів, аби повторно готувати документацію для «Полтаваобленерго». А от договір він особисто відвозив у товариство ще в березні.

Також очільник громади наголосив, що на рахунок сільради надійшли 5000 гривень за сплату води від мешканців Старих Санжар. Суму, якої не вистачає для повного погашення боргу, він заплатить із власних заощаджень.

Наступного дня сільський голова повідомив, що кошти енергетикам перерахували. Анатолій Троян вніс власних 14 000. Проблему з катастрофічною нестачею грошей будуть вирішувати.

 

На черзі — Старі Санжари?

Ситуація, що склалася в Малій Перещепині з оплатою за водопостачання, залишається невирішеною. Адже у вересні все повториться знову. Єдиний вихід — переглянути тариф на воду і обов’язкову плату абонентів, які не мають лічильників.

У Малоперещепинській ОТГ водопостачання надається у двох населених пунктах: Малій Перещепині і Старих Санжарах. У останньому, зі слів посадовців, більшість користувачів платять за показниками лічильника. У Малій Перещепині — трішки більше 10 відсотків. Тоді виходить, що недостачу щоразу покриватимуть за рахунок старосанжарців? Чи як? Адже саме так відбулося цього разу. І тепер, можливо, за несплату відключатимуть жителів Старих Санжар. Або ж сільський голова кожного місяця платитиме з власної кишені суму, якої не вистачатиме.

Під час телефонної розмови Анатолій Троян не відповів на всі питання, які цікавили редакцію. Тому кореспонденти звернуться в сільську раду з письмовим запитом. Адже потрібно з’ясувати, за якою формулою розраховувався тариф на воду, яку мінімальну суму мають сплачувати абоненти, котрі не мають лічильника, та багато інших нюансів.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
9 серпня 2018, 17:22 | Нові Cанжари | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації