Вхід | Реєстрація

Борису Олійнику можуть встановити монумент

Борису Олійнику можуть встановити монумент

З ініціативи активістів і колег письменника, на території Новосанжарської громади може з’явитися пам’ятник видатному земляку, який народився в Зачепилівці.

На останньому сесійному засіданні Новосанжарської селищної ради начальник відділу освіти Борис Федоренко повідомив присутніх, що їм надійшло звернення від журналістської і письменницької спілок. Вони ініціюють спорудження на території Нових Санжар монумента видатному земляку Борису Олійнику.

— Ми вивчили це питання, — говорить посадовець. — Є певний порядок спорудження пам’ятників. Якщо його відкривають визначним діячам України, то звернення має розглядати Кабінет Міністрів. А для виготовлення монумента залучаються державні кошти. У випадку, коли діяч відзначився на місцевому рівні, спорудження пам’ятника фінансується за рахунок бюджетів органів місцевого самоврядування.

Селищний голова Інна Коба додала, що виконавчий комітет не заперечує, аби такий монумент з’явився на території громади. Вона підготувала ініціативній групі лист із роз’ясненням, аби ті звернулись до Кабміну.

— Майбутній пам’ятний знак ми можемо включити до генерального плану, — сказала селищний голова. — Його можна встановити на малій батьківщині письменника, у Зачепилівці. Та спершу проведемо громадські обговорення. Тому подавайте свої пропозиції.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook


1. orakul / 18 вересня 2018, 10:12
Поцреоти хренові. Хто вам дасть Олійнику памятник поставити. Включіть в генплан меморіальну дошку і досить. І навіщо той генплан, це ж щось совкове. Взагалі то треба хоч інколи великих поетів читати. Наприклад Олександра Сергійовича Пушкіна "Я памяник себе воздвиг нерукотворний....", або Майковського "Мне наплевать на бронзы многопудье, мне наплевать на мраморную слизь. ... пускай нам общим памятником будет построенный в боях социализм." Нерукотворный памятник Пушкіну вже ніхто не зруйнує і недемоскалізує - він є і буде. Соціалізм, правда, зруйнували, аде він був і вірші Майковського є і будуть. А от надрукувати збірку віршів Бориса Олійника херої-поцреоти бояться, дарма що у вишиванках ходять. Страшно їм. Це ж не на Донбасі дітей вбивати. Здавалось би, ну скільки тих грошей треба на книжечку. Мільйонну долю того, що поцреоти і хвермери скидалися на АТО. Значить причина тут не в баблові. Срашно? Чи ніхто не дасть надрукувати? Свобода слова і СУГС.
2. orakul / 18 вересня 2018, 10:14
"Вчергове здавши крамарям Соборну,
Волаємо з каналів і газет,
Що це ж і є, мовляв, сама свобода,
І незалежність, й суверенітет.

І віддати їм останнє –
Землю ще не продану.
І тоді, нарешті, станем
Вільні між народами."

Борис Олійник
3. orakul / 18 вересня 2018, 10:15
"І якось ми,
стужившись по домівці,
Повернемось,
і нам розкаже гід,
Що тут колись
жили, пак, українці...
– А є хоч слід?
– Та от... схолов і слід.
І ми восплащемо талановито,
Зазвичай поминаючи дідів,
Що нас ізнов за наше жито бито,
Що нам обрали не таких вождів,
Що винні всі,
а ми – і на крупину,
Бо тихі, як осінній падолист.
Що, коли б нас вчергове не купили,
Хіба б ми учергове продались?!"
Борис Олійник
4. orakul / 20 вересня 2018, 12:07
Ну й чого свідомі позамовкали? Де книжечка Олійника? Грошей немає? Так давайте усім миром зберемо. На АТО он збирали повні торби. Зараз, правда, жадніші стали, не кидають у скриньки на базарі. А як кидали! А де ж пузаті хвермери, козаки у штаніх з лампасами? Як не чують.
5. orakul / 20 вересня 2018, 12:16
"Та ще рапсоди з геніїв нових,
(Яких би грамоти повчить, так пізно),
У само похвальбі себе самих
Так і не вчули, коли біля них
Диявол увінчав стопу залізну."
(Б.Олійник)
6. Beri Mor / 20 вересня 2018, 12:50
Наконец-то еду в Киев,где я не был тищу лет!
наплывает ностальгия,наполняет душу свет...
но от крика проводницы-рассыпается мечта:
"Украинская граница!приготовьте паспорта!"

Огорошеный,впервые эти слушаю слова...
Кто же мне теперь ты, Киев?Кто же я тебе,Москва?
Вот он,паспорт,где доныне отразилось наяву-
Что рожден на Украине,что в России я живу.
...Пограничные пределы да таможенная власть
А Европа,между делом,-воедино собралась!
Нас же-режет по живому забугорный чуждый вой:
Разделяй-и властвуй вволю!Да поссорь их меж собой!
То столкнут славян на газе,то на нормах языка
"На Вкраїні милій"-разве не Шевченкова строка?
Б.Олійник
А ви кажете хто боїться пам"ятник ставити.Та америкоси патріотів повісять за яйця за такі вірші,а тим більше за пам"ятник.
7. Slavko / 21 вересня 2018, 09:34
6.Beri Mor
«То столкнут славян на газе,то на нормах языка»


Просвічую упоротих брацканародаввь :

МОСКАЛІ –
НЕ «рускіє» і НЕ слов’яни...

До кінця XV ст. не існувало російської держави, не було старшого брата – великороса і російського народу, а була тільки суздальська земля – земля Моксель, пізніше – Московське князівство і населена та земля була людьми, яких з кінця ХІІІ до початку XVIII століть називали московитами.

Народи землі Моксель

У ІХ-ХІІ століттях великий край від Тули й Рязані на північ і схід належав фінським племенам: мурома, меря, весь, мокша, чудь, мордва, марі та інші – все це народ «Моксель». Ці племена стали згодом основою великоросів.

Один із молодших синів київського князя Мономаха – Юрій Довгорукий – залишився без княжого стола, і йому довелось рухатись на вільні Залешанські землі. Він започаткував князювання Рюриковичів на землях «Моксель», очоливши Суздальське князівство у 1137 році. В нього від жінки місцевого племені народився син Андрій, якого назвали «Боголюбським». Народжений і вихований в лісовій глухомані в середовищі фінських племен князь Андрій розірвав всі зв’язки з батьківською дружиною і зі старими київськими звичаями. За короткий час (50-80 років) на кожне фінське поселення був посаджений князь із Рюриковичів, уродженець від мами мерянки, муромчанки, татарки… Так з’явилася фінська Суздальська земля, а згодом – фінсько-татарська Московія.

В 1169 році суздальці, після жорстокої битви, захопили і зруйнували Київ; прийшов варвар, що не відчував ніякого родинного зв’язку з цією землею.

Російський історик Ключевський В.О. заявив: «В особі Андрея «великорос» вперше виступив на історичну сцену». Такий родинний зв’язок Києва з Суздалем, а згодом з Московією. ... Посилання на www.e-reading.club
8. orakul / 21 вересня 2018, 10:18
7.Slavko
«Російський історик Ключевський В.О. заявив:»

Російський історик Ключевський писав: "мало уметь читать, надо еще и понимать чтимое". А якщо читати якихось пришелепуватих псевдоісториків, до того прочитавши за все життя лише Муму, то й взагалі нічого не розбереш. Свідома Вікіпедія пише "Походження фінів пов’язується з давніми прибалтійсько-фінськими племенами, що у 1-му тисячолітті н. е. починають з’являтися на території Фінляндії, а до його кінця заселяють більшу частину сучасної території країни" А що ж було "до того"? Платон Лукашевич (Учился в Нежинской гимназии, где был товарищем Н. В. Гоголя, потом в одесском Ришельевском лицее) писав: «Язык наш славняский есть язык первобытного мира, древности НЕЗАПАМЯТНОЙ». Так от наші предки і предки росіян говорили славянською мовою і цього не знають лише пришелепуваті. Навіть так звані святі писання для охмуряння пришелепуватих були написані старословянською а вже потім перекладені на російську, українську мови. Сама ж українська мова, як і білоруська, як і руська зявилися як діалекти. Те ж саме святе писання якому моляться пришелепуваті не читаючи стверджує, що колись була одна єдина мова у всіх народів планети. І та мова у своєму складі мала частку «РА» від культа Сонця. Якщо не бути зовсім пришелепуватим, то можна самотужки зробити статистичну вибірку цієї частки з усіх мов і подумати, якщо чим думати.
9. orakul / 21 вересня 2018, 10:39
Частка «РА» зустрічається в усіх мовах найчастіше інших будь ких часток, але, головне, що вона зустрічається у географичних назвах по усій планеті. Наприклад, острів Пасхи до його християнизації звався РА-пануя. Ну ноьму є вулкан який звався РА-но-РА-раку. У Латинській америці є річка паРАна і т.д і т.п Це привів крихту від очевидного і того, що збереглося й досі. Але більшість назв на тому континеті було замінено під час християнизації на всілякі там «санта» і т.п. Якщо почитати Єсеніна, який родом із російської глибинки, а не з "угрофінів", то він часто-густо писав РА-ссея. Та навіть слово РА-дуга однозначно передає суть явища. Це сонячна дуга. Можна взяти англійський словник і знайти там це саме слово і воно також передає ту саму суть. Це слово пишеться як rainbow і в звязку з тим, що англічан зробили картавими і змусили промовляти слова не так, як написано, то слово те читають як «рейнбоу» стираючи його первинний зміст. Але в кого є хоть трішки мізків, то він же бачить, що то те саме слово щ і в російській мові. RA-in- bow означає - "Ра в дузі". Одним із значень слова bow є дуга і воно є синонімом слова аrco, тобто арка. І лише для пришелепуватих настільки спотворили слова РА- дуга що воно стало називатися РАЙ-дуга. Ну рай це по сучасному синонім слів ЕС і безвіз, а по суті це звичайне спотворення слова на християнський лад, пізніше зявилося слово "веселка". Ну для свідомих що рай що веселка це теж синоніми. Це привів лише крихти бо адмін і це видалить. Ніззя цього знать.
10. orakul / 21 вересня 2018, 10:56
7.Slavko
« не було старшого брата – великороса і російського народу,»

Канєшно, що колись не було. Були славянські племена - залишки загиблої цивілізації. А вже потім зявився старший брат і брат пришелепуватий, названий українцями. Ну така вже доля, не знаю чому так склалося і що з нами зоблено чи пороблено. Про обмеженість украхнців написано купу книжок українських авторів від Шевченка і до Оліника і вся історія і сьогодення цьому яскравий приклад. А щодо антропології і археології, про які згадує отой пришелупуватий Дяківський так у нас, був і ще номінально поки що є, Інститут археології НАНУ, директором якого довгий час був академік Толочко. Кому, як не йому краще знати правду? Невже якийсь неук з полонини має більше інформації? Звичайно що ні, він просто має більше шекелів за фальсифікацію історії. Але зараз край треба вирощувати нове покоління пришелепуватих неуків і Толочка нова «чесна» влада витурила з інституту, аби він не ніс правди людям, як науковець. Посилання на www.youtube.com
11. Beri Mor / 21 вересня 2018, 16:12
7.Slavko
«6.Beri Mor
«То столкнут славян на газе,то на нормах языка»

Просвічую упоротих брацканародаввь :
»

Уже і Б.Олійник упоротий?!Нічого не поробиш,у свідомих один авторитет-Бандера,на псевдо "Сопля".
12. Vlada82 / 22 вересня 2018, 09:57
Як завжди, підтримую orakulа. Добре, що він згадав Петра Петровича Толочка, якого люблю душею і серцем як розумну, виважену людину. Був час, коли мала можливість особисто спілкуватися з ним на тему історії, багато читала його робіт і багато бачила відео в ютубі. Цілком поділяю його точку зору на сучасні процеси в Україні. Одне жаль: такі пустодзвони як Селена ніколи не второпають, що каже цей мудрий чоловік. Їм би улюлюкати на майданах, це вони вважають своїм покликанням, а тих, хто думає як Толочко - цвіллю і нафталіном. Єдина надія, що гарячих на голову (ну справді, здрава людина не навіє собі, що вона богиня Місяця!) куди менше в нашому суспільстві. Хто хоче почути грамотну людину - дивіться відео Посилання на www.youtube.com
13. Vlada82 / 22 вересня 2018, 10:41
Люди добрі, подивіться ось іще це коротеньке відео з Петром Толочком. У ньому - справжнє обличчя усіх отих крикунів, які частенько тут умнічають, інакодумців називають цвіллю і вчать як любити Україну. Отут вся їхня суть! Подивіться, не пожалкуєте Посилання на www.youtube.com
14. orakul / 22 вересня 2018, 12:29
13.Vlada82
«У ньому - справжнє обличчя усіх отих крикунів,»

Там Толочко каже про свідомих: "..но, оказывается, они ж ничего не читают...". І у цьому "собака зарита". Вони просто неуки, невігласи, але вважають, що вони все знають, бо їм розказали по 5 каналу, чи по ТСН, чи вони прочитали у якійсь брошурці чи паршивій газетці. Але біда не лише в цьому. Головна біда в тім, що на цю «хвилю» запали і люди, рівень освіти і інтелекту яких, здавалося, дає можливість розібратися. Яскравий приклад, це бувший 2-й секретар РК КПУ Спиця. Ось тут його бредова стаття про нашу історію. Посилання на rada.info
15. orakul / 22 вересня 2018, 12:42
Там, під відео, якийсь Самученко написав адекватний комент "
Евгений Самусенко 2 года назад Фёдор Михайлович Достоевский описал таких людей в своем произведении"Бесы"Главная их особенность - они кучкуются и бегают с флажком.Они считают что это только они могут по настоящему любить родину.Другой писатель киевлянин Булгаков Михаил Афанасьевич в своем произведении"Собачье сердце"хорошо описал образ представителя новой власти,точь в точь похожего на нынешних представителей - Швондера.Так что история повторяется хоть сколько бы раз её не переписывали бы." Помилився він лие в тім, що "история повторяется". ? История не повторяється, історію крутят по одному і тому ж сценарію хитромудрі сценаристи. І треба бути останнім лошарою, щоб цього не бачити. Це відео с Толочком ще 2016 року. На сьогодні він вже не працює, вони його таки вигнали. Далі сценарій буде приблизно такий, як це було з Німеччиною. Відмінність лише в тім, що Росія не повелася на розвязання війни. Далі буде накачка антисемітських настроїв і провокації аж до "бей жидов". Цю риторику вже можна почути і серед упоротих. Потім цих упоротих, свободівців і інших типу патріотів ті, хто їх породив їх і "вбють", звинуватив у нацизмі, расизмі і антисемітизмі. Відео з Гордоном цьому аідтвердження. Вже вони показують на «ящик» дурь свідомих. Українцям, правда, від цтого легше не стане, бо їм ще начеплять виплачувати бабло, як німці до цих пір виплачують за Холокост.
16. orakul / 22 вересня 2018, 12:47
Резюміруєм. Усі так звані патріоти ніколи не працювали на благо народу України. Вони тупі неуки або хворі люди. Нічого третього тут бути не може. І зовсім не випадково Сталін про них у свій сказав:«Нет, мы правильно поступаем, что так сурово караем националистов всех мастей и расцветок. Они лучшие попутчики наших врагов и злейшие враги собственных народов. Ведь заветная мечта националистов – раздробить Советский Союз, и тогда он станет легкой добычей врагов. Народы же, населяющие Советский Союз, в своем большинстве будут физически истреблены, оставшаяся же часть превратится в бессловесных и жалких рабов завоевателей. " І лише свідомі не бачать, що незважаючи на влаштовану ними так звану революці гідності, ми таки стали ЖАЛКИМИ РАБАМИ. Прикро, що цього не бачать навіть більшість вчителів. Нація і держава з такими вчителями приречена.
17. Vlada82 / 22 вересня 2018, 12:48
14.orakul
«Вони просто неуки, невігласи, але вважають, що вони все знають, бо їм розказали по 5 каналу, чи по ТСН, чи вони прочитали у якійсь брошурці чи паршивій газетці.»

Я про це й кажу, шо Толочко показав справжнє обличчя сьогоднішніх аля-патріотів (не всіх, але значної їх частини), які насправді є невігласами, котрі абсолютно не вникаючи в суть проблеми, сліпо відкидають будь-яку опозиційну їхньому світогляду думку.
18. orakul / 22 вересня 2018, 12:53
17.Vlada82
«сліпо відкидають будь-яку опозиційну їхньому світогляду думку.»

Це якщо те що у них є можна назвати світоглядом.
19. orakul / 22 вересня 2018, 12:57
До речі, запитаня до всіх. От Спиця був секреатрем РК КПУ, а тепер враз став "патріотом", а завтра може стати "сєпаром". Так тут хто винен, совкова ідеологія, націоналістична ідеологія, патріотична ідеологія, чи може конкретний українець?
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації