Вхід | Реєстрація

20 міліметрів опадів — це насправді не два сантиметри снігу

20 міліметрів опадів — це насправді не два сантиметри снігу

Про те, як визначають кількість опадів та наскільки щедрим на сніг був цьогорічний грудень, розповідають фахівці.

Тему для цієї статті, можливо несподівано й для себе, «підкинув» один із читачів редакційного сайту, із числа тих, хто пише коментарі. Коментарі — це добре. Таким чином редакція отримує зворотній зв’язок із так званим споживачем інформації. Простіше кажучи, із читачем. Часто нас критикують, інколи дають корисні поради, підказують нові теми. Але інколи коментатори, не будучи фахівцями ні в журналістиці, ні в галузі інших знань, беруться радити і критикувати, демонструючи своє невігластво в тій чи іншій темі.

Так сталося і нещодавно, коли один із коментаторів, передивившись відеосюжет, дорікнув його авторам у невмінні проводити елементарні математичні дії. Мовляв, 20 міліметрів опадів, про які повідомляють метеорологи, — це лише два сантиметри снігу. Це чоловік так порахував.

Насправді ж, усе дещо по–іншому. Для початку — фахове визначення того, як вимірюється кількість опадів.

Кількість опадів вимірюється товщиною шару води в міліметрах, який міг би утворитися внаслідок їхнього випадання на горизонтальну поверхню при відсутності випаровування і просочування в ґрунт. Для вимірювання кількості опадів використовують дощомір (металевий циліндр заввишки 40 сантиметрів і площею поперечного перерізу 500 сантиметрів квадратних із вставленою діафрагмою для запобігання випаровування). Опадомір відрізняється від дощоміра спеціальним захистом. Тверді опади (сніг, град, крупа) попередньо розтоплюють. Кількість води, що попала в дощомір, вимірюють за допомогою скляної циліндричної посудини, площа дна якої в 10 разів менша за площу дна дощоміра. Отже, коли шар води, злитої з дощоміра, на дні посудини дорівнює 20 міліметрів, то це означає, що на поверхню Землі випав шар води заввишки 2 міліметра.

Є ще інші спеціальні визначення, якими користуються фахівці-метеорологи. Приміром, запас вологи. Так от, станом на 26 грудня 2018 року при товщині снігового покриву в 39 сантиметрів запас вологи становить 51 міліметр. Є ще такий термін, як товщина снігового покриву. За даними кобеляцьких метеорологів зараз вона на території району сягає від 22 до 50 сантиметрів. Але має стійку тенденцію до зменшення, адже сніг ущільнюється. Саме тому фахівці спочатку інформують про кількість опадів у міліметрах, а потім говорять про товщину снігового покриву. Адже однаковісінька кількість вологи може створити різну висоту снігового покриву. Усе залежить від того, мокрий сніг чи сухий, пухкий чи ущільнений.

 

Грудень був теплим і вологим

Фахівці відзначають чітку тенденцію протягом останніх шести років. Вона полягає в тому, що перший місяць зими характеризується надзвичайно нестійкою погодою. Що це означає? Те, що мороз постійно змінюється відлигою, ясна погода — хмарами і опадами. Може падати сніг, який переходить у дощ.

Цьогорічний грудень не став виключенням. Він став теплішим за норму. Лише перша декада місяця видалася холоднішою, аніж зазвичай. Мінімум у повітрі був 3 грудня — мінус 12 градусів. Максимум — уже 10 грудня — плюс 3. Тепер щодо опадів. Нічого незвичайного не відбувалося, хоча опадів і випало у півтора раза більше норми. Але колапс на дорогах викликав не сніг, а недолугість влади. Остання сентенція — не від метеорологів, а від автора.

Отже, нормою для грудня є 51 міліметр опадів (це — не 5 сантиметрів снігового покриву). Цьогоріч станом на 28 грудня випало 87 міліметрів. Під час найбільш тривалого снігопаду,  25 грудня, випало 26,8 міліметра за добу. До речі, метеорологічна доба починається о 20‑й годині.

Озимі зимують добре. Мінімум температури на глибині 3,5 сантиметра становив 2 градуси нижче нуля. Критичною температурою вважають 14 градусів. Але значна товщина снігового покриву в комплексі із досить високою температурою може в подальшому призвести до випрівання озимих. Тому бажано, аби похолодало.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 січня 2019, 10:21 | Кобеляки | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації