Вхід | Реєстрація

Кобеляки — Коггала: села-побратими

Кобеляки — Коггала: села-побратими
Так на Шрі-Ланці...

У рідного для мене містечка Кобеляки є так звані міста-побратими. У свій час це був такий собі тренд. Кожне поважаюче себе місто, а то й село, «браталося» зі схожими за чисельністю населення та територією населеними пунктами в якійсь із європейських країн.

Кобеляки у свій час побраталися з німецьким Зінгеном, польським Неполоміце, болгарським Стражиця.

Хоча, на мою суб’єктивну думку, найбільше спільного в  Кобеляк не з європейськими містечками, а із азійськими селами. Наприклад,  із селом Коггала, що на Шрі-Ланці.

Чотири роки тому довелося побувати в названій вище Коггалі. Цей населений пункт важко назвати якимось визнаним туристичним центром навіть місцевого масштабу. Відоме воно хіба що найбільшим і найбезлюднішим на Шрі-Ланці піщаним пляжем.

Ну,  якраз такого  відпочинку,  такої мандрівки чотири роки тому і хотілося. Щоб було поменше туристів, без показного лоску і замилювання очей. Взагалі, це дуже цікаво, вивчати чужу країну через подорожі маленькими містечками і селами. Тобто бачити її такою, яка вона є насправді, а не в рекламних туристичних буклетах чи відеороликах.

Коггала — якраз саме для таких мандрівок. Піщаний пляж,  на якому потрібно йти кілометр, щоб побачити іншу людину, бурхливий Індійський океан, джунглі практично за порогом, кобри на вулицях села і варани замість котів на дахах будинків.

І от одного разу, лежачи на пляжі, помітив пару десятків людей, які повільно йшли по ньому вздовж океану. А коли вони підійшли ближче, то стало помітно, що в руках усі ці люди явно європейської зовнішності тримають мішки. І збирають туди сміття, яке океан викинув на берег.

За допомогою своєї  далеко не блискучої англійської все ж вдалося дізнатися, що це волонтери із європейських країн. Вони ходять по берегу і збирають сміття.

Тому що місцевий ланкійський люд вирішує проблеми із побутовими відходами досить просто — сміття несуть або в джунглі, або із човнів висипають прямо в океан. Але хвилі виносять частину того непотребу прямо на прекрасні  пляжі. А потім приїжджають «дурнуваті»  європейці і збирають ланкійське  сміття. Ну, в більш-менш «розкручених»  курортах це робить обслуговуючий  персонал, а в селах на кшталт Коггали  — приїжджі волонтери.

А місцеві тим часом несуть у джунглі, викидають у океан, кидають обгортки від цукерок чи пластикові кульки прямо собі під ноги.

Кобелячани, вам це нічого і нікого не нагадує?

...а так у Кобеляках. Знайдіть різницю

От тільки європейці до нас не приїдуть і розбирати сотні гнидників, створених місцевим людом, не будуть. Бо ми ж самі нібито Європа. І величезного океану,  куди можна сховати бур’яни  з городів, поліетиленові пакети, свинячий чи кролячий послід і багато-багато іншого сміття в Кобеляках немає.

У мене завжди всі оті волання-побажання, що ми «хочемо зарплату чи пенсію в тисячу євриків», «чисті річечки і вулички», «шоб був порядок», «шоб при власті не крали», викликають саркастичну посмішку.

Як у Європі хочете? Так і я хочу. І щоб не крали чиновники хочу. І  щоб містечка й села були чистенькі. І довкілля  щоб було безпечне.

Але ж... Але за все оте «як у Європі»  потрібно платити із власної кишені і думати власною головою, а не серцем та іншим лівером.

Ну, «про думати» давайте залишимо для якоїсь іншої редакційної. Зараз зупинимось на «платити».

Так от, у Європі кожен житель, не дивлячись на те, які в нього заслуги перед «родіной»,  чи то він «всю жизнь пропахав», чи взагалі ветеран Куліковської битви, будучи спійманим на несанкціонованому вивезенні сміття, заплатить величезний штраф у тисячах омріяних українцями євро.

У Європі ніхто, навіть самий заслужений і почесний громадянин міста чи села, не має права без дозволу влади посадити за межами свого двору вишеньку, черешеньку, каштанчик чи кленочок. Чому? Та тому що вивозити листя з-під вишеньки-черешеньки дуже дорого. І хаотичні насадження порушують не лише правила благоустрою, а й Правила дорожнього руху. Адже через дерева і кущі, бездумно натикані «хазяїнами»,  неможливо без ризику виїхати із вулиці чи провулочка. Не видно ж нічого!

А якщо європейський ґазда таки надумає садити вишеньку-черешеньку, то він знає, що за це заплатить податок. Так, за кожне деревце заплатить.

А ще європейці платять податки за собачок і котиків. І дозволи на те, щоб їх завести, отримують. І вакцинують їх в обов’язковому порядку. А не зробиш — штраф у тисячі євро. Тому й не заводять котиків-собачок, щоб погратися. У результаті —  не викидають їх на вулиці тисячами. Бо, по-перше, вже заплатили податки, по-друге, якщо викинуть, то заплатять ще й штраф, адже кожен котик чи собачка зареєстровані. І їх «хазяїна», який погрався і викинув, знайдуть і покарають.

Я вам більше скажу. В Україні теж є подібні правила. Їх  ще з часів колишнього Радянського Союзу ніхто не відміняв. І гній та гілля на вулиці виносити не можна.  І дерева садити за дворами не можна. А якщо влада і садить дерева, то чітко визначених порід. І листя із парків та скверів вигрібати не можна. Усе це є. Просто не діє.

А діє в нас така собі неформальна угода між громадянами і владою. Влада дозволяє громадянам «ср..ти»  на вулицях, а громадяни хоча й бурчать, але дозволяють владі красти.

Чи не так, земляки когальчани? Ой, кобелячани.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 квітня 2023, 12:45 | Полтавщина | Редакційна
1. Doktor / 15 квітня 2023, 09:03
Цікава стаття, пане Ігору, але: вступ є, зав’язка є,а де ж розв’язка. Що люди свині це безумовно, що в нас, що за кордоном. Там законів дотримуються у нас ні. Бо цим треба комусь перейматись, а для чого. Викидає чоловік собі гімно від свиней чи кролів посеред вулиці, їде наряд поліції повз нього - байдуже. Що саме цікаво викидає той що поряд живе, а потім нюхає і кляне всіх від президента до двірників. Цікаво чи редакція не володіє інформацією про діяльність так званого інспектора з благоустрою при міській раді. Колись, ще при позаминулому мерові був такий чоловік і його хоч якось видно було, хоча б намагався боротись із будматеріали на узбіччі та деревами,а зараз якось тихо
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації