Вхід | Реєстрація

Захерсонилися

Захерсонилися

Ця редакційна буде такою собі спробою зробити прогноз щодо цін на певні види сільськогосподарської продукції. Самому цікаво, чи він справдиться. Поки що — справджується на сто відсотків. Хоча потрібно ще почекати до осені.

Отже, в цьому році придумав для себе та інших такий термін — «захерсонилися».

Він виник після розмов із десятками земляків, які  з доброго чи недоброго дива  раптом вирішили «вдаритися» в аграрний бізнес. Конкретніше — зайнялися вирощуванням овочів та деяких фруктів. Цікаво, що перед тим протягом десятиліть  частина із цих людей до городів навіть не підходили. Навіть картоплю для себе не садили. Аж раптом...

Раптом, «захерсонилися». Адже і від цих людей, і від тих, хто посадив городину чи фрукти для власних потреб, у якості аргументу  на користь цих дій доводилося чути лише одну фразу:  «Так Херсона ж нема!».

Дійсно, знаменитої херсонської городини чи кавунів  у цьому році не буде. Натомість буде величезна кількість городини та кавунів із Полтавщини, Віниччини, Тернопільщини, Житомирщини та інших областей України, де традиційно ці культури не вирощують. Але скрізь лунає гасло «Так Херсона ж нема!».

І замість Херсона тих же кавунів по всіх усюдах посіяли в сотні разів більше, аніж зазвичай. Як і посадили томатів, перцю, капусти й цибулі.
Ще восени минулого року і навесні поточного продавці насіння в один голос розповідали про небувалі, унікальні продажі озимої цибулі та насіння кавунів.
І от ще тоді автор зробив прогноз. І зараз його повторюю. Помідори будуть по 5-10 гривень, а кавуни в розпал сезону будуть роздавати безкоштовно. Або  приорювати.

Тому що  «Херсона нема», а закони ринку від цього працювати не перестають. А один із законів ринку, який ще в школі вчать, говорить, що при перевазі пропозиції над попитом ціни на продукцію стрімко падають.

Але  хто ж про той закон пам’ятає, коли «Херсона ж нема!».

І от у цьому році в Україні буде небувале в історії перевиробництво більшості овочевих культур. І  кавунів.

І це матиме кілька  як поганих, так і хороших наслідків.

Почну із поганого. У результаті перевиробництва в цьому році не заробить практично ніхто. Хіба що ті, хто умудрився виростити надранню продукцію.

Далі — тільки хороше.

Перша хорошість. Цей рік буде Роком покупця. Споживачі зможуть за небувало низькими цінами накупитися овочів. І фруктів. Особливо ті, хто розумніший і не поспішає платити 300 гривень за кавун, який через місяць можна буде з’їсти практично безкоштовно.

Хорошість друга. Українці продемонстрували, що є таки народом роботящим і заповзятливим. Урожаї вирощувати вміють. Не вміють аналізувати і прогнозувати, але то вже інша справа. Це — традиційна риса нації. Як правило, вона проявляється на виборах. У цьому році — на кавунах.
Хорошість третя. Українці показали, що частину економіки, зруйнованої війною, зможуть миттєво відбудувати без всяких іноземних допомог.
Хорошість четверта. Яка ж таки в нас прекрасна країна! Який благодатний клімат і прекрасна земля! Усе в нас виростити можуть. Думаю, що зможуть подужати навіть ананаси із бананами. Досить лише кинути в маси гасло «Так Шрі-Ланки і ... (де там в нас банани ростуть?) ж нема!».

Хоча, можливо, я й помиляюся в своєму прогнозі. Подивимось. До помідорів пару тижнів залишилося, до кавунів — місяць.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
14 липня 2023, 09:12 | Полтавщина | Редакційна
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації