Вхід | Реєстрація

Ольга Жук: «Про таких, як я, не пишуть»

Ольга Жук: «Про таких, як я, не пишуть»

Професія кухаря - одна з небагатьох, які будуть затребувані завжди, при будь-яких обставинах, не зважаючи на кризи та інші негаразди.

Тому після закінчення Чутівської школи Оля  подала документи до училища в якому навчали готувати різноманітні страви української кухні. 

Навчання Олі давалось легко. Вона мала хорошу пам’ять, була уважною, акуратною, організованою. Не зупинялась на досягнутому, приймала участь в різноманітних конкурсах. Скрупульозна точність, наявність творчої жилки, тонкі смакові відчуття допомагали їй знайти правильне рішення і досягти висот у навчанні і кар’єрі. Від  повара до завідуючої столовою, а згодом і заступник директора.

Тепло і зворушливо згадує Ольга Миколаївна свої трудові будні в столовій Полтавського педагогічного інституту.

– Потрібно було встигнути приготувати і вчасно подати  їжу для всіх студентів. Особливо пам’ятними для мене були дні коли  в столову заходив красивий, сором’язливий хлопець.  Я працювала на видачі поваром, а він був студентом 4 курсу фізико-математичного факультету. Він дивився на мене, але ніяк не відважувався познайомитися… Та  то була моя доля… Рік спілкування, дружби  з  Сергієм Жуком завершився утворенням сім’ї. Весілля зіграли в нашій студентській столові на другому поверсі педінституту. 23 серпня 2023 року виповниться 43 роки нашого подружнього життя.

З того часу сплинуло багато подій. Тридцять років  Сергій Миколайович і Ольга Миколаївна Жук прожили в Полтаві.   Народилися дві донечки Марина і Лєна.

– Чоловік вчителював, викладав фізику і математику, – продовжує розповідь моя співрозмовниця, -  А я здобувши професію технолога в Полтавському технікумі радянської торгівлі  працювала в системі громадського харчування.  Мені було добре бо в обласному центрі проживали мої рідні старші сестри Світлана, Валя, Люба. Ми з багатодітної родини. Нас було п’ятеро: чотири сестри і брат. Ми рано осиротіли, трагічно загинув батько  Микола Пантелеймонович, який працював бухгалтером колгоспу ім. Свердлова.  Мені були лише дві неділі,  найстаршій Світлані 14 років, а мама Лідія Іванівна в 34 роки  стала вдовою. Тому ми рано почали допомагати мамі по господарству. Незважаючи на труднощі,  родинне гніздо в селі Нижні Рівні «купалося» в квітах,  всюди був порядок, радував плодами  чудовий сад,  городина. Всі п’ятеро дітей отримали освіту і з вдячністю згадують мамину науку.  Вона була красива, вимоглива, мудра. Ніколи на нас не підвищувала голос.  Інколи було достатньо її погляду. Вона вчила бути відповідальними за наші вчинки.

У народі кажуть «Сім’я – опора щастя», «Сім’ї, де помагають один одному, біди не страшні». Все це безпосередньо відноситься до трудової династії Жуків.

Дитинство і юність Ольги Миколаївни і Сергія Миколайовича пройшли в сільській місцевості. І яким би гарним не було життя в місті, та з роками посилювалося  бажання повернутися в село в  якому за роботою чи за відпочинком завжди лунали мелодії народних пісень, чути було  говірку рідної співучої мови. Там, в селі,  все  було в перше: пісня жайвора у високім чистім небі, соняхи попід тином, привітна усмішка мами, школа, друзі, сподівання, світлі мрії та надії.

– Щастя для мене, - розповідає  Ольга Миколаївна, - в  сім’ї, роботі. Щастя це взаєморозуміння і повага в родині, здоров’я рідних і близьких і звичайно достаток.  Добре, що підтримуємо  один одного. Рішення про переїзд  в село на постійне проживання і створення  приватного  сільськогосподарського підприємства приймали разом. Заснування  фермерського господарства шлях не простий. Та початок був зроблений. Довелося і працювати,  і навчатися. Чоловік закінчив сільськогосподарську академію.  Та головна наука була безпосередньо в полі. Тут було видно по сходах, по  врожаю чи правильно були виконані агротехнічні вимоги для тієї чи іншій культурі.   Для нас, як і для інших, фермерський рух лише починався. Ні люди, ні чиновники, ні законодавство до цього не було підготовлено. Працювали на своїй ділянці, допомагали з обробітком людям. Згодом вони здали нам в оренду свої паї.

Рідні, друзі, односельці характеризують Ольгу Миколаївну Жук як красиву, успішну жінку. Окрім вміння приготувати їжу, виконання материнських обов’язків  вона має  чимало  позитивних рис. Вона турботлива, врівноважена і впевнена в собі,  має почуття гумору, енергійна і активна,  має життєвий досвід, учасниця художньої самодіяльності, разом з чоловіком, депутатом Полтавської обласної ради Сергієм Миколайовичем Жуком та свекром  Заслуженим працівником сільського господарства України Миколою Григоровичем Жуком проводить волонтерську, благодійну роботу, опікується дитячим садком «Жучком-Світлячком» та  Жуківським сільським будинком культури, сприяє вирішенню питань з якими до неї звертаються жителі громади.

– Моєму чоловікові зі мною повезло, - сміється вона, - та власне, як і мені з ним. В головних питаннях людського  життя – ми з Сергієм однодумці.

Сергій Миколайович і Ольга Миколаївна дочекалися внуків і завжди раді зустрічі з ними. Данило, Марійка, Сергійко часті гості у бабусі і дідуся.

– Ми з трудової династії, - промовила найстарша сестра Ольги Миколаївни - Світлана Миколаївна, яка приїхала в гості до наймолодшої сестри, - треба радіти  кожному дню та  цінувати те, що  маємо.

 

Поет Михайло Олександрович Лисак написав присвяту Ользі Миколаївні Жук (поетична  збірка «Візерунок долі»):

«Уже давно і добре цю людину знаєш.

Зустрічаємось з тобою в котрий раз.

Чи щаслива, мабуть, запитаєш.

Так, на перший погляд, ніби все гаразд.

Є сім’я, родина, крутимось в роботі,

Розслаблятись – це вже зайва розкіш нам.

Новий день, старі й нові спішать турботи,

Все долаєм і не ділим пополам.

Ще вона – сільська прекрасна господиня,

Все у злагоді, і повна чаша дім,

Бо звання почесне має «Берегиня»

І підтверджує життям, гордиться ним.

Громадські організації «Кобеляцький краєзнавець», «Кобеляцьке земляцтво», «Літератор» вітають з ювілейним днем народження Ольгу Миколаївну Жук.    Бажаємо здоров’я, сімейного благополуччя, успіхів у праці. Хай діти і внуки пишаються Вами і радують Вас своїми успіхами.


Автор: Леонід МИТЬКО, голова громадської організації «Кобеляцьке краєзнавство»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 липня 2023, 20:27 | Кобеляки | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації