Вхід | Реєстрація

Оголосили лауреатів шнобелівської премії

Оголосили лауреатів шнобелівської премії

Гарвардський університет вручив уже 28‑й раз «Шнобелівську премію». Диплом, статуетку та по 10 трильйонів доларів (щоправда, зімбабвійських) отримають лауреати цієї псевдонаукової премії.

Так, премія з медицини дісталася Девіду Уортінгеру та Марку Мітчеллу з університету Мічігану. Вони запропонували позбавлятися каменів у нирках, катаючись на американських гірках.

За їхніми спостереженнями, це допомагає 70% пацієнтів. Причому, якщо сидіти в останньому вагоні поїзда, то шанси значно збільшуються, ніж коли їхати в головному вагоні (64 відсотки проти 16‑ти).

У галузі економіки «шнобелівку» присуджено канадським дослідникам, які переконані в ефективності використання ляльок вуду проти несправедливих керівників.

Дослідники стверджують, що для начальства такі сеанси нешкідливі, а ось їхнім підлеглим вони приносять полегшення та почуття, що справедливість відновлено.

«Шнобеля» у сфері здорового харчування вручили Джеймсу Коулу із британського університету Брайтона. Він довів, що не варто їсти м’ясо людей, оскільки це погано позначається на фізичному стані людини.

Були відзначені й інші безглузді, дивовижні та кумедні дослідження. Номінантами «шнобелівки» також стали дослідники, які довели, що людська слина краще відомих хімічних засобів відчищає забруднені позолочені статуї XVI століття; і що людина може визначити на смак вино, де побувала муха.

Як сумнівні самі дослідження, відзначені цією премією, то і нагорода теж дуже символічна. Долар Зімбабве був вилучений з обігу ще в 2009 році, тож купюра в 10 трильйонів може становити інтерес лише для нумізматів, та й у них вона коштує «копійки».



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
4 серпня 2023, 20:05 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації