Вхід | Реєстрація

«Кола по воді» від Лідії Черниги

«Кола по воді» від Лідії Черниги

Від «Майстерні можливостей» до премії «Створено Жінками». Історія сільської жінки, яка вже зробила свій персональний вклад у реалізацію Глобальних Цілей Сталого Розвитку.

Коли навесні 2021 року ця жінка заповнювала анкету на проект «Крила», ніхто з організаторів чи партнерів проекту, а надто сама пані Лідія та її оточення, не знали, як розгортатимуться події в подальшому. Адже отримання грантових коштів для розвитку свого бізнесу на той час було для більшості жителів тодішнього Кобеляцького району чимось із розряду наукової фантастики. Мовляв, це можливо, але не тут, не сьогодні і не для нас.

Важко сказати, чи були такі думки, навіяні хибними стереотипами, у жительки Біликів Лідії Черниги, але вона їх подолала і зважилася зробити перший крок.

Особливих вагань щодо вибору напрямку свого майбутнього бізнесу Лідія не відчувала, хоча і ретельно «зважувала» всі «За» і «Проти», адже до цього часу не мала підприємницького досвіду. Та всім тонкощам ведення власної справи навчили на курсі «Валідація бізнес ідеї», що проходив у Києві в рамках проекту. Саме там майбутня підприємиця остаточно визначилася: вона створить у своєму рідному селищі Білики пункт очищення та розливу питної води, щоб забезпечити односельчан та сусідні громади продуктом щоденного вжитку за доступною ціною. А захистивши свій бізнес проект та отримавши сертифікат на суму 3 000 канадських доларів з рук Лілії Марачканець у листопаді того ж року, не зволікала: зареєструвалася як приватний підприємець, замовила обладнання для очищення води, провела перемовини з власником приміщення, у якому планувала почати свій бізнес.

Впевнений курс на розвиток власної справи повномасштабна російська агресія поставила на «STOP», але не змінила планів. У червні 2022 року, з появою в селищі перших переселенців з Харківщини, пункт очищення та розливу питної води «ЛіДіЯ» запрацював не лише для роздрібних споживачів, а й для волонтерів, які забирали воду для військових та цивільних у зону бойових дій.

Уже в серпні ТОВ АФ «Добробут» уклало договір поставки очищеної питної води для працівників трьох своїх регіонів.

Успішна участь ще в одному грантовому проекті від Естонської Ради у справах біженців дозволила Лідії залучити додаткові кошти на розвиток бізнесу та створити робоче місце для ВПО. Принцип роботи ФОП «Чернига Л. Ю.» — «Кола по воді»: це означає, що питна вода, передана на благодійність, збільшує в цьому світі Добро, яке потім повертається ще більшим і ціннішим.

Сама Лідія про свій успішний досвід говорить так:

— Безумовно, я не вважаю себе якоюсь «акулою бізнесу», суперуспішним підприємцем. Але ж… Впевнена, що мій досвід стане в пригоді десяткам, якщо не сотням земляків. У чому він корисний? Та передусім він корисний тим, що розвіює певні хибні стереотипи і надихає на роботу. От давайте поміркуємо разом. Впевнена, що багато земляків теж мають прекрасні ідеї для започаткування і розвитку свого малесенького бізнесу. Але думають, що в них нічого не вийде. Тим більше — їм ніхто не допоможе. Мовляв, ні держава, ні представники великого бізнесу допомагати не будуть. Мій досвід показує, що це не є правдою. Пишіть програми, подавайте ідеї — і вас почують і допоможуть. Як почули, помітили і допомогли мені. І держава, і неурядові організації виділяють і надають кошти на підтримку малого бізнесу. А такі великі холдинги, як «Астарта-Київ» навіть співпрацюють. Так, вони купляють мою очищену воду. А знаєте, чому? Бо розуміють, що їм потрібні здорові працівники, а споживання очищеної води якраз і є однією з головних передумов збереження здоров’я. Ми ж є тим, що їмо і п’ємо. Їжте й пийте корисне, якого вдосталь навколо, і будете здоровими й успішними. І нехай мої «кола по воді» йдуть і доносять до людей позитивну інформацію.

Натхненна першим успіхом сільська підприємиця в лютому подала заявку на конкурс премії «Створено Жінками», який п’ять років тому заснувала Франко-Українська торгово‑промислова палата. Цього воєнного 2023‑го року відзначали українських жінок-підприємиць, які розпочали свій бізнес під час війни. Серед більше 300 заявок нашу землячку Лідію Чернигу та її проект «Питна вода «ЛіДіЯ» — очищена, збагачена, безпечна» було обрано в число 10‑ти фіналісток конкурсу.

Уже 11 липня, на церемонії нагородження під патронатом посла Франції в Україні Етьєна де Понсена, Лідія приймала вітання та особливу нагороду від партнера проекту УкрСибБанку — сертифікат на 100 000 гривень на розвиток бізнесу. Цей проект став для журі конкурсу своєрідним «avecmoncoupdecur» — улюбленицею серця.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
13 серпня 2023, 17:27 | Кобеляки | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації