Вхід | Реєстрація

Коли закінчаться війни? Почекаємо ще пару тисяч років?

Коли закінчаться війни? Почекаємо ще пару тисяч років?

Колись давно Віктор Цой створив чудову, на мій погляд, пісню «Зірка на ім’я Сонце». І в ній є влучні слова про те, що «дві тисячі років війна» і «війна без особливих причин».

Дійсно, вся історія людства — це історія воєн. Скільки років людству — стільки воно і воює. Читай — вбиває, без особливих причин, собі подібних гомосапієнсів.

Навіщо люди воюють і вбивають собі подібних? Це питання мене особисто цікавить уже дуже давно. Надто зараз, коли волею зовсім недоброї Долі доводиться разом з усіма українцями переживати війну, яка точиться зовсім поряд у нашій спільній Україні.

Чого тільки не довелося перечитати на тему причин воєн, яких тільки гіпотез та теорій не наслухатися та надивитися.

Зізнаюся чесно, жодна теорія, жодна гіпотеза не справила враження, не впевнила у своїй істинності. Адже згідно із більшістю з них, нинішня війна в Україні була неможливою через свою абсолютну безглуздість і безпідставність. Можливо, саме через це автор до 24 лютого 2022 року абсолютно не вірив у її початок. Але ж вона, війна, йде. Йде, не маючи жодної причини, жодного раціонального пояснення.

Ні, пояснення для лохів по той бік кордону, звичайно, є. Але ж то — банальна пропаганда, яка немає нічого спільного з правдою.

Хоча й від частини земляків й до сьогодні доводиться чути щось про те, що війни йтимуть за якісь ресурси, яких не вистачає, за землю, за воду, ба, навіть, за віру.

Коли чуєш подібну шизофренічну маячню хочеться кричати. Люди, чого вам особисто не вистачає? Яких ресурсів? Ви води не напиваєтесь? Чи землі не наїдаєтесь? Та підіть на ринок чи в магазин, гляньте на полиці і вітрини, подивіться на людей навколо. Чого і кому не вистачає? І так скрізь, у більшості країн світу. Землі, води, продуктів, нафти і газу не те, що не вистачає, всього цього навіть більше аніж достатньо!!!!

І чому якщо одній людині не вистачає на їжу і вона вкраде її із магазині, то її посадять у тюрму. А якщо якійсь державі чи групі людей чогось нібито не вистачає (доказів не існує) і вона розпочинає війну, в якій загинуть сотні тисяч чи мільйони людей, то це вважається майже нормою.

Так що не потрібно мені триндіти про те, що чогось і комусь у цьому світі не вистачає. І якби людство витрачало гроші не на війни, не на покупки яхт, футболістів та на іншу фігню, то вже б усі були б абсолютно щасливими.

Але ж людство воює. Отже, ще одна шиза — війни на віру проти тих, хто вірить неправильно або взагалі в неблагодатну церкву неблагодатного патріархату ходить. А хто вам сказав, що та чи інша віра в Бога є неправильною, а патріархат неблагодатним? Бозя? На особистому прийомі громадян? Не казав? Так чому тоді вірите в цю шизу? Бо так кажуть інші люди. Для того, щоб ви йшли і вбивали собі подібних. Яких, між іншим, вам зовсім не хочеться їсти. Бо ж вистачає продуктів набагато смачніших.

Днями прочитав чергову теорію. Вона говорить про те, що окрім людей на цій планеті воюють лише деякі види мавп, такі, як шимпанзе. Тобто війна — справа найбільш розумних, у людському вимірі, звичайно, істот на планеті Земля. Усі інші полюють, але не воюють.

Згідно із теорією, саме агресія і призвела до розвитку розуму. І не навпаки. Тобто схильність вбивати собі подібних без особливих причин закладена десятками тисяч років еволюції. І якщо раніше, пару десятків тисяч років тому, люди вбивали собі подібних для того, щоб з’їсти, то зараз необхідності в цьому немає. Але інстинкти збереглися і ще превалюють. Звичайно, примушувати людей до вбивства в разі, якщо труп ворога не потрібно їсти, стає важче. Але можливо. Телевізор та Інтернет — у поміч.

Отака не надто радісна картинка вимальовується. Але люди, які притримуються цієї теорії, налаштовані оптимістично. Вони нагадують, що ще років 500–600 тому люди з радісним вереском живцем спалювали собі подібних на хрестах чи варили в казанах. І, до речі, отой вічно правий народ із задоволенням спостерігав за подібними дійствами і плескав у долоні. Зараз подібні вистави важкувато уявити навіть у рашці. Хоча, їх шизонутий фюрер із своєю клікою зробили все можливе, аби перетворити мільйони людей у шимпанзе із гранатою.

Та повернемось до теорії, що агресія породила розум. Згідно із нею, розум зрештою, подолає агресію. І люди перестануть вбивати один одного у війнах. Не мине й пару тисяч років.

…Хоча, можливо, війни припинить штучний інтелект, який успішно замінить людям розум.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
18 серпня 2023, 09:22 | Полтавщина | Редакційна
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації