Вхід | Реєстрація

Покрова віщує засуху

Покрова віщує засуху

Здавна 14 жовтня, на Покрову по вже старому календарю, аграрії намагалися визначити, якою буде погода взимку. Якщо прикмети справдяться, то цьогоріч зими фактично не буде.

Пригадайте, якою була погода 14 жовтня 2023 року. Весь день було тепло і майже без вітру. А це означає, що й зима буде теплою.

Кілька років тому на Покрову була точно така ж погода. І метеорологічна зима не наступила взагалі.

Але тепла зима — це не завжди добре. Адже якщо прогнози на Покрову збудуться,  то взимку не буде снігу,  а з цим продовжиться засуха, яка почалася уже в серпні поточного року. Бо ж одного дощу у вересні та жовтні замало, аби ґрунт був насичений вологою.

Отже, є привід задуматися над терміновим проведенням вологозарядкового поливу в саду.

Навіщо потрібен полив на зиму

Без достатньої кількості зрошення жодне плодове дерево чи чагарник не зможуть дати в перспективі гарний, дружний урожай. Думати про це потрібно попередньо, проводити підзимовий (вологозарядний) полив. Недостатність зволоженості призводить до вимерзання коренів плодово-ягідних дерев, адже сухий ґрунт  набагато холодніший. Безсніжною зимою рослини-багатолітники зовсім можуть загинути.

Осінній полив саду дозволяє наситити ґрунт вологою, тим самим захистити дерева від промерзання. Зволожений ґрунт тримає тепло довгий час і пом’якшує температурні стрибки при морозах та зимових відлигах. Верхні шари замерзлого зволоженого ґрунту набагато повільніше пропускають холод углиб до кореневої системи рослин. Особливо чітко цей ефект помітний на легких піщаних та супіщаних ґрунтах. Зимові морози та вітер, як не дивно, висушують чагарники та дерева. Втрати вологи можуть досягати 20-60%, а в молодих рослин ще більше.

Способи зрошення

  • Проводити вологозарядний полив восени рекомендовано в жовтні-листопаді. Норми внесення вологи повинні в 2-3 рази перевищувати календарні, щоб промочити весь сухий шар ґрунту до глибокого коріння.
  • Промочити треба 2-3 м ґрунту вглиб.
  • Норми внесення води при вологозарядкових заходах залежать від географії та розташування ділянки, типу ґрунту, виду рослин та їх віку, кліматичних умов.
  • Для дорослих дерев у середньому потрібні 50-100 літрів на кожний м2 прикронової площі.
  • Для саджанців першого року життя достатньо  від 15-20 літрів (вишні, сливи) до 50 (осінній полив яблунь, груш).
  • Для ягідних чагарників потрібно 25-40 літрів, для винограду — 200-300 літрів на кущ.

Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
28 жовтня 2023, 20:29 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації