Вхід | Реєстрація

5 цікавих фактів про Різдво

5 цікавих фактів про Різдво

Сезон свят наближається, а з ним приходить найчарівніша пора року - Різдво. Готуючись поринути у радість, тепло і святкування, дуже цікаво заглибитися у маловідомі аспекти цього чарівного свята. У цій статті ми розглянемо цікаві факти про Різдво, які, безсумнівно, запалять ваш святковий дух.

1. Походження різдвяних ялинок: Язичницька традиція на християнський лад

Різдвяні ялинки є квінтесенцією святкового сезону, але їхнє коріння виходить за межі християнства. Традиція прикрашати вічнозелені дерева сягає корінням давніх цивілізацій, таких як єгиптяни та римляни, які використовували їх для святкування зимового сонцестояння. Однак саме германські народи запровадили концепцію різдвяної ялинки в тому вигляді, в якому ми знаємо її сьогодні. У 16 столітті Мартіну Лютеру часто приписують те, що він додав до ялинки свічки, які символізували променисте світло Христа. Ця традиція отримала подальшу популяризацію в 19 столітті, коли принц Альберт Німецький запровадив різдвяну ялинку в Англії, а згодом вона поширилася по всьому світу.

2. Таємниче походження Санта-Клауса

Весела постать Санта Клауса є синонімом Різдва. Однак історія Санти - це сплетіння різних легенд і традицій. Ім'я "Санта Клаус" походить від голландського імені "Sinterklaas", похідного від імені Святого Миколая. Сучасний Санта, яким ми його знаємо, черпає натхнення з вірша Клемента Кларка Мура 1823 року "Візит Святого Миколая" та культової реклами компанії "Кока-Кола" з червоним костюмом Санти у 1930-х роках. Улюблений персонаж, який асоціюється у нас з різдвяними подарунками, літаючими оленями та майстернею на Північному полюсі, став глобальним символом доброзичливості та щедрості.

3. Найдовше у світі святкування Різдва

Різдво святкують з великим запалом по всьому світу, але Філіппіни виділяються тим, що мають найдовший різдвяний сезон. У цій переважно католицькій країні святкування починаються ще у вересні і тривають до Свята Трьох Королів 6 січня. Протягом цього тривалого сезону ви побачите будинки, прикрашені різнокольоровими ліхтариками, колядників, які співають традиційні пісні, та яскраві паради, що демонструють багату філіппінську культуру. Simbang Gabi, серія з дев'яти досвітніх богослужінь, є унікальною і шанованою традицією, яка передує Різдву.

4. Найдавніша різдвяна колядка

Музика завжди була невід'ємною частиною святкування Різдва. Однією з найстаріших і найтривкіших різдвяних пісень є "Ой, прийди, прийди, Еммануїле". Цей гімн датується 12 століттям і має багату історію. Його слова засновані на "Антифонах", наборі стародавніх літургійних молитов, які співали до і після Magnificat у дні, що передували Різдву. Моторошно красива мелодія і вічне послання надії продовжують зачаровувати людей по всьому світу, роблячи його заповітною частиною різдвяного сезону.

5. Різдвяні традиції в усьому світі

Різдво - це всесвітнє свято, і його традиції дуже відрізняються в різних країнах. У Каталонії, Іспанія, часто можна зустріти "Caga Tió" - веселе поліно, яке при ударі палицями приносить маленькі подарунки. В Японії прийнято балувати себе різдвяною стравою KFC, завдяки розумній маркетинговій кампанії, яка позиціонувала смажену курку як святкову традицію. Ісландія може похвалитися "Yule Lads" - групою пустотливих тролів з подарунками, які відвідують дітей протягом 13 днів перед Різдвом. Ці різноманітні традиції ілюструють прекрасний гобелен святкувань, які роблять Різдво світовим феноменом.

На завершення, Різдво - це свято, сповнене дива і багатої історії, з традиціями, які розвивалися протягом століть. Від походження різдвяної ялинки до різноманітних світових святкувань - ці захоплюючі факти нагадують нам, що магія Різдва долає час і кордони, об'єднуючи людей у дусі любові, радості та єдності. Тож, прикрашаючи домівки та обмінюючись подарунками цього року, пам'ятайте про чарівні історії, які сформували це улюблене свято.


Автор: Євген ОЛЕКСАНДРОВ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
2 листопада 2023, 16:54 | Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації